-
27 aug 2021
-
Bemoediging, Blogs, Opvoeding
-
door Daniëlle Koudijs
-
0 comment
Bijwerkingen van een eerste school- of werkweek
Bijwerkingen van de eerste week school of werk
Ben jij alweer aan de bak? Zijn je kinderen alweer naar school? Zo’n eerste week kan verschillende bijwerkingen opleveren bij jezelf en je kinderen. We zetten er een aantal voor je op een rijtje:
Vermoeidheid
Jij en je kinderen kunnen heel moe zijn van zo’n eerste week school/werkritme. Dat is niet raar. Je lijf moet weer in een nieuw ritme komen, maar ook je hoofd. Meer nadenken, flexibel zijn, je kids opvangen, met je partner communiceren. Alles kost weer even extra energie omdat het nog geen routine is. Over een week of twee gaat dat als het goed is weer een stuk soepeler.
Onverklaarbaar gevoel
Zo’n gekke eerste week kan ook een unheimisch gevoel opleveren. Dat mag er ook gewoon zijn en verdwijnt als het goed is na een paar dagen weer. Als het blijft en vervelend wordt voor jezelf of anderen, dan is het wel goed om even aan de bel te trekken bij de huisarts of een coach. Soms heb je wat hulp nodig om de rust terug te krijgen.
Boze of nukkige kinderen
Yup… de kinderen kunnen hun vermoeidheid, onverklaarbare gevoelens of gewoon het nieuwe ritme afreageren door boosheid. Misschien kun je proberen erachter te komen wat er is, als ze al oud genoeg zijn om een gesprek te voeren. Onze oudste kan dan bijvoorbeeld nukkig worden. Dat laat ik dan even zolang hij er niemand anders mee dwars zit. Aan de eettafel probeer ik dan met hem te verbinden: “Volgens mij vond je het wel leuk op school, maar ook gek.” Laat je kind zelf de woorden vinden voor wat hij voelt en help hem als hij er niet uitkomt. Elk gevoel mag er zijn, en moet er ook uit. Het helpt vaak om iets actiefs te gaan doen als kinderen in gevoel blijven hangen, maar bagatelliseer het gevoel niet.
Broekplassen
Sommige kinderen die zindelijk zijn, kunnen in periode van verandering weer in hun broek of bed gaan plassen. Dat is vervelend, voor zowel het kind als de ouders. ;-) Probeer te allen tijde rustig te blijven en je kind niet het gevoel te geven dat het iets verkeerd doet. Door vermoeidheid of vele andere prikkels voelen ze soms de plasprikkel niet of te laat. Daar kunnen ze vaak niets aan doen. Je kunt je kind wel helpen door af en toe te zeggen “(Naam), ga je zelf op tijd naar de wc als je moet plassen?” of als je ziet dat je kind moet plassen: “Lieverd, als je nu eerst even naar de wc gaat, kun je daarna weer lekkerder spelen. Is dat een goed idee?”
Knuffel en slow down
Voor de kleintjes en de groten geldt: veel knuffelen, rustig aan doen, samen spelen en benoemen dat het gekke weken zijn zo na een vakantie.
Last but not least
Bid voor een goede start op school, voor het maken van vriendjes op school en de opvang, voor rust en zelfvertrouwen bij de kinderen die het spannend vinden, voor goede communicatie met je partner enzovoorts. Hij gaat met jullie allemaal mee!
Hopelijk helpen deze tips en inzichten je wennen aan een nieuw ritme!
Veel zegen en liefde voor jullie en jullie gezinnen.
| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee jongens en een meisje | Getrouwd met Jos | Liefhebber van goede (Italiaanse) wijn | Missionaire ondernemer | Houdt van kleinkunst, schrijven, creëren en aanbidden |