“Verbinden, wat heeft dat nou met minder stress te maken. Met iets of iemand verbinden kost toch alleen maar tijd?”

Misschien zijn dit wel gedachten van jou die snel door je hoofd schoten toen je over dit thema hoorde of las. Snap ik hoor, want lange tijd was het eerste wat ik deed als ik druk was, de leuke afspraken uit mijn agenda schrappen zodat ik meer werk kon verzetten.

Totdat ik oververmoeid, bijna burn-out thuis kwam te zitten en erachter kwam dat juist die afspraken en die leuke momenten op een of andere manier zorgden voor een verbinding met mensen, met mijzelf, mijn hart, Gods hart en mijn partner. En dat juist die verbinding stressverlagend werkte en zorgde voor broodnodige balans.

Met die mensen bedoel ik trouwens echt m’n naaste familie en vrienden. Mensen waar ik me veilig, fijn en helemaal op mijn gemak bij voel. Mensen die ik even een knuffel geef, die ik recht in de ogen kijk, waar ik op de bank met één been tegenaan durf te zitten tijdens het film kijken of die ik soms gewoon even aanraak tijdens het praten, wandelen of bij elkaar zijn (je weet wel, de ‘we moeten lachen dus botsen even tegen elkaar aan’ en de ‘dit moet ik je vertellen dus ik raak nu even kort je hand aan’ moves).

Door bij mensen te zijn die je liefhebt en die je positieve aandacht geven, gebeurt er iets ontspannends in je lijf en hoofd. Dit heeft een wetenschappelijke verklaring:

Het hormoon oxytocine

Misschien heb je weleens van dit hormoon gehoord. Het wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd, vaak in relatie tot fysieke aanraking:

DOE MIJ MAAR EEN SHOTJE OXYTOCINE

Lichamelijk contact is niet alleen in seksueel opzicht nuttig. Door aanraking maak je het liefdeshormoon oxytocine aan. Dit hormoon zorgt voor verbondenheid, werkt stressverlagend, geeft een vertrouwd en veilig gevoel.

Quote uit boek #Powertalks voor mama’s, pagina 103

 

Goed nieuws: oxytocine wordt niet alleen door fysiek contact of intimiteit met je partner aangemaakt (dames, al blijft dat natuurlijk wel een belangrijk onderdeel in onze liefdesrelaties!). Wikipedia zegt dit:

Oxytocine wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact, zoals bij aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen.

Positief, onderling contact met mensen die je liefhebt is dus belangrijk! Zeker als je kijkt naar het stress verlagende effect van dit hormoon!

Gods oxycotine?

Ik geloof dat de relatie tussen God en ons ook wordt versterkt door Zijn aanraking en liefde, die wel voelbaar is maar niet als ‘echt’ fysiek gezien kan worden.

In de buurt zijn van- en het ervaren van Gods liefde zorgt voor een geborgen, veilig en fijn gevoel van vertrouwen. De ‘aanraking’ met Hem krijgen we door Hem op te zoeken, bij Hem te zijn. En niet alleen maar dingen voor Hem of de mensen om ons heen te doen.To be, not to do. Eigenlijk dus wat Maria deed op het moment dat ze bij Zijn voeten ging zitten.

Spoiler alert: de bediening van Jezus was ook niet rustig

We hebben het vaak over hoe druk we het als moeder hebben en hoe moeilijk het is om momentjes voor onszelf en met God te realiseren. Ik vind het zelf ook ingewikkeld. Maar we zijn niet de enige die het druk hebben (of hadden) hier op aarde. 😉

Op Jezus werd tijdens zijn wandel hier op aarde continu een beroep gedaan. Zelfs als Hij aan het bidden was kwamen zijn discipelen Hem soms storen. We lezen nog net niet dat mensen Hem op de wc stoorden. 😉
Maar hoe dan ook besloot Jezus door te gaan met momenten zoeken om te bidden. Hij bleef God de Vader zoeken, om met Hem verbonden te blijven. Om te kunnen doen waar Hij voor gekomen was:

Kom naar mij, jullie die vermoeid en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Mattheus 11:28 NBV

Zoek liever eerst het koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. Mattheus 6:33 NBV

Ook zo’n mooie tekst he… het klinkt zo makkelijk.

Bid onophoudelijk en wees dankbaar
Bidden is verbinding zoeken met God, zodat je dingen uit jouw leven bij Hem neer kunt leggen en kunt bidden voor wat je nodig hebt.

Jezus bad meerdere malen per dag, vaak midden in de nacht en heel vroeg in de ochtend. Maar ook door de dag heen bad Hij door. En Hij dankte voor dingen die gebeurden. Ook al had Jezus geen kinderen van eigen bloed om zich heen lopen, alle mensen (toen en nu) zijn wel zijn kroost en daar wil Hij voor zorgen! Maar ook Hij heeft God nodig om te kunnen blijven functioneren. Daarom zocht Jezus zijn Vader zo vaak op.

Hoe is jouw verbinding? 

Bidden en danken is verbinding zoeken met God. Ook al heb je niet gelijk het idee dat je verbonden bent, Hij luistert altijd. Bidden heeft dus altijd zin, ook al merk je misschien niet direct iets van gebedsverhoring. Het zorgt er in ieder geval voor dat je afstemt op Hem en Zijn Glorie. Of het nou door schietgebedjes is, door een gebed in de auto op weg naar school of je werk, voor het slapengaan of urenlang uitgebreid op je gebedskamer (sommige mensen hebben een gebedskamer waar ze uren doorbrengen, echt)… blijf bidden. Het gaat niet om het aantal minuten, maar om het verbinden met onze Vader!

“Als we weinig bidden is het zeer waarschijnlijk dat onze liefde voor God bekoeld en ons vertrouwen op zijn liefde vergeten is. Een gebrek aan communicatie met God is een teken dat de relatie afstandelijk is geworden, zoals veel droevige relaties van echtparen die nog maar zelden zinvolle gesprekken voeren.” Uit: Wandelen zoals Hij, Larry E. McCall

Oei, die is wel heel raak. Dat is wat ik dacht toen ik dit las. In het leesfragment van dit boek (dat ik door Googelen over het thema van deze week vond), staan een heleboel mooie dingen over Jezus en Zijn gebedsleven die je tot nadenken aanzetten. Niet alleen over de verbinding met God, maar ook toepasbaar op de verbinding met je omgeving.

Laat de liefde niet bekoelen. Niet met God, niet met je geliefde, niet met jezelf, je kinderen en niet met je vriendinnen. Door in verbinding te blijven word je aangeraakt, en juist dat hebben we zo nodig om niet te veel hooi op onze vorken te nemen en minder stress te ervaren!

Maak je nergens zorgen over, maar vertel in gebed aan God wat je nodig hebt. Dank Hem ook voor alles. Dan zal de vrede van God, die wij met geen mogelijkheid kunnen begrijpen, jullie hart en jullie gedachten beschermen in Jezus Christus. Filippenzen 4:6-7 BB

*Dit bericht verscheen eerder in de reeks ‘Less stress weken’

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een Squad e-Magazine én een Weekly Devotional. Die wil jij toch niet missen? :-)

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.