´Mama, jij hebt geen liefde in je hartje.´ Kadeng. Uit het niets krijg ik tussen een hap hutspot en een stukje rookworst een beschuldigend vingertje in mijn richting dat wordt vergezeld van deze woorden. ´Pardon?’, weet ik uit te brengen, maar mevrouw is nog niet uitgesproken.

‘Jij hebt helemaal geen hartje.’

De raderen in mijn hoofd gaan à la minute draaien. Hoe komt ze hier nou op? Heb ik vandaag mijn stem verheven (lees: geschreeuwd) tegen haar? Ben ik harteloos geweest toen ze iets van me vroeg? Even daalt het vertrouwen in mezelf als moeder tot het nulpunt. Want inderdaad, ik kan wel eens zo hard voor mezelf zijn dat ik denk: zie je wel, jij kunt helemaal geen liefde voelen.

Maar voordat ik verder weg kan zinken in gepieker, weet ik het. We lezen de laatste dagen vaak een boekje over een beertje dat een doos met chocolaatjes heeft gekocht voor zijn moeder. Voordat hij het geschenk überhaupt kan overhandigen, heeft hij alle chocolaatjes al verorberd. Sip bekent hij dat aan zijn vader, die met het lege doosje rammelt en zegt dat het toch nog wel degelijk vol zit. Vol liefde. Want het gaat niet om wat je letterlijk geeft en liefde kun je niet ruiken of proeven, maar liefde voel je, in je hart.

Het is me nu duidelijk dat ze het over het boekje heeft, maar hoe ze er bij komt dat ik geen hart heb? Het is mij een raadsel. Ik grijp de situatie aan om het juist over het voelen van liefde te hebben en wat dat betekent. Ik merk dat het thema haar bezighoudt, want een paar dagen later vraagt ze: ‘Mama, waar zit je hartje eigenlijk’? Ik leg haar uit dat je hart in je borstkas zit, maar dat het gevoel van liefde in je hele lijf kan zitten. Nog steeds abstract misschien, maar ik zie haar nadenken en op haar manier kan ze weer met het antwoord verder. Ik vind het heerlijk om zulke gesprekken te voeren. Waar voel je iets en hoe omschrijf je dat gevoel dan precies? Ook mega belangrijk vind ik, om je kind te helpen zich te uiten. Af en toe word ik getrakteerd op een spontaan ‘Mama, ik hou van jou’ of ‘Ik ben echt dol op je, mama’.

Als ik een paar dagen later zelf nog even over gevoelens en emoties zit te mijmeren, denk ik: oh, meisje. Je moest eens weten hoeveel liefde mama in haar hartje heeft voor jou. Zoveel dat ik er zelfs soms bang van word. Dan voel ik het in elke vezel van mijn kruin tot in mijn tenen. Dan ontwaakt de leeuw in mama. Zeker nu je naar school gaat, steeds verder de ‘grote boze buitenwereld in’ waarin ik je steeds een stukje verder moet leren loslaten. Die leeuw gromt af en toe van pure liefde. En hij brult om je te beschermen tegen wie jou ook maar een haar wil krenken: heb het hart niet.

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

prinses

Een prinses met een vetrolletje

Puffend sta ik voor de spiegel. Ik heb me met veel moeite in een zomers jurkje gewurmd. De rits op mijn rug kreeg ik net dicht. Het is een mooi jurkje. Op een paspop. Waarom heb ik dit ding in vredesnaam ooit gekocht? Elke bobbeltje, vetje en randje is zichtbaar. Veel...
verbinden is vinden

Verbinden is vinden

Verbijsterd kijk ik van mijn navigatie naar het straatnaambordje boven het nauwe klinkerstraatje. De herinnering van dat moment in 2016 staat me nog heel helder voor de geest. Achter mijn stilstaande Opel Corsa toetert een medeweggebruiker, maar ik ben niet in staat...
een lading genade

Een lading genade in mijn boodschappenkar

Ik ben boodschappen aan het doen met mijn peuter van twee. Wij zijn net op vakantie dus ik heb best wat levensmiddelen nodig. Ik loop door een onbekende winkel, dus moet best wel zoeken waar hier de pindakaas, het brood en de spaghetti ligt. Mijn dochter zit in de...
omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek op je kind

‘Hij is niet zo gehoorzaam.’‘Hij heeft een korte spanningsboog.’‘Wel een sterk eigen willetje he?’‘Hij houdt wel van grenzen opzoeken.’‘Vandaag heeft hij een ander kindje geduwd.’´Kan hij ook stilzitten?’ Niemand krijgt zoveel (negatieve) feedback als een kind. En...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.