Afgelopen zaterdag heb je op Facebook een filmpje kunnen zien en een blog kunnen lezen waarin ik vertelde dat ik het op m’n hart kreeg om een stapje terug te doen in de challenge. Of eigenlijk is pas op de plaats maken beter. Ik wilde namelijk te snel en had al een week het gevoel dat er iets niet helemaal lekker ging. Maar God is Goed en heeft gesproken! En nu krijgen jullie vandaag wel twee extra ingelaste Bijbelstudies en overdenkingen! De eerste gaat over de relatie tussen zelfbeeld en talent. 

Ineens besefte ik vrijdagavond, toen ik om 19u op de fiets naar huis zat, dat ik een stap heb overgeslagen in deze challenge. En dat ik dus een stapje terug moest doen om degene die het nodig hebben mee te kunnen nemen op deze reis. Wat ik namelijk bemerkte is dat er een gat was. Een gat tussen het ‘weten’ dat je een talent hebt gekregen en het ‘doen’. Veel Christenen weten wel dat ze een talent hebben gekregen. Alleen zijn er bij veel mensen belemmeringen waardoor ze er niets of weinig mee doen. En daar werd ik even aan herinnerd toen ik een mail las van Matthijs Goedegebuure, de schrijver van het boek Ademruimte. Ik stond namelijk ook ooit op die plek; ergens passie voor hebben maar er niks mee durven. De reden? Mijn zelfbeeld en mijn beeld van God klopten niet waardoor angst overheerste.

In het boek Ademruimte schrijft Matthijs hier ook uitgebreid over. Het is zelfs het eerste deel uit het boek, voorafgaand het onderdeel talenten. Vraag me niet waarom ik hier niet eerder op gekomen ben, maar ik ben blij dat ik er achter gekomen ben nu ik nog wat kan aanpassen aan het challenge programma.

Jij bent kostbaar
Misschien is dit iets wat je al heel vaak hebt gehoord. Soms vind ik het zelfs een dooddoener in christelijk Nederland. Maar op sommige momenten komt hij ook bij mij weer binnen. Terwijl ik vrijdagavond dat filmpje aan het opnemen was bijvoorbeeld. Ik voelde Gods hart voor ons, Hij vindt ons echt kostbaar! Zo kostbaar dat Hij mij op m’n hart drukt deze tekst voor jullie uit te werken en een extra onderdeel toe te voegen aan de challenge. Terwijl ik eigenlijk een rustig weekend (de avonden althans) op de bank met mijn lieve man voor ogen had. Maar juist omdat jij en ik kostbaar zijn, wil ik gehoorzaam zijn en type ik toch braaf deze tekst.

Op het moment dat je gelooft en ten diepste weet dat je kostbaar bent in Gods ogen, kijk je waarschijnlijk ook anders aan tegen jouw gaven en talenten. Als je ten diepste gelooft dat God een liefdevolle Vader is, dan voel je waarschijnlijk ook Zijn vertrouwen, net zoals de twee dienaren voelden in de gelijkenis van Jezus (Mattheus 25:14). Dan is het misschien wel makkelijker te begrijpen dat God jou iets heeft gegeven om die ander mee te dienen. Nog steeds kan het dan spannend zijn om uit te stappen en nieuwe dingen te doen, maar je doet het wel. Je bent dan in staat die negatieve gedachten en gevoelens te overrulen met ZIJN WAARHEID. Angst en onzekerheid kunnen zich dan niet in jou nestelen omdat je weet wie je bent in Christus.

Bevrijd zijn
Het is belangrijk om je af te vragen hoe je over jezelf denkt. Vind jij jezelf waardevol en goed genoeg? Geloof jij in een Liefdevolle God die het beste met jou voor heeft? Geloof jij dat Jesaja 43:4 en Johannes 3:16 ook over jou gaan? Jij bent kostbaar in Gods ogen en Hij houdt van jou. Zoveel, dat Hij Zijn enige Zoon gegeven heeft. Voor jou. En dat is geen grapje! Dat is echt waar. Dat is waar Pasen over gaat.

Er zijn veel christenen die door hun geloof en gebed bevrijd zijn van hun juk. Maar soms zijn ze er wel van bevrijd, maar reageren ze nog wel als slaaf van hun verleden. Je ziet dit in Numeri 13 ook bij het volk dat door Mozes wordt meegenomen naar het beloofde land. Ze gaan op verkenning uit en zien dat het er mooi is en er overvloed is. Ondanks dat God zegt dat zij het land in bezit krijgen, worden ze bang door de reuzen die ze zien en spreken ze negatieve woorden. “We kunnen dat volk niet aanvallen, het is te sterk voor ons.” (Numeri 13:31). Ze geloven blijkbaar niet dat God degene is die voor hen vecht, dat zij het niet meer zelf hoeven te doen.

Wat geloof jij?
Geloof jij dat God met jou meegaat? Dat God de weg voor jou baant, met het (misschien ene, misschien meer) talent dat je hebt? Je bent kostbaar, bijzonder, geliefd, gered en vergeven. Je hoeft niet meer gebukt te gaan onder het juk dat je droeg. Jezus heeft het voor jou gedragen en draagt het ook nu! Is het eigenlijk niet bijzonder dat juist dit in de lijdenstijd aan het licht komt? Is het niet onwijs bijzonder dat de tijd richting Pasen voor jou eigenlijk ook de tijd is om opnieuw op te gaan staan in de Waarheid over jou?

Als jij merkt dat je moeite hebt met jouw zelfbeeld of het beeld dat je hebt van God, dan wil ik je echt aanmoedigen daaraan te gaan werken. Ga tijd doorbrengen met God, lees Bijbelstudies of boeken over dit onderwerp (ik kreeg van een medelezer een tip over het boek ‘Je bent waardevol’ van Carianne Ros), ga een gesprek aan met een pastoraal werker uit de kerk, deel je hart eerlijk en open met je man, met een vriendin of een andere geloofsgenoot die je volledig vertrouwt. En misschien nog wel het beste wat je kunt doen: deel je hart met God. Laat Hem weten hoe je over dingen denkt en wat er voor belemmeringen zitten in je hart. Zoek Hem en vraag Hem te laten zien wie Hij echt is (Jeremia 29:13) en geloof dat het zo is. Spreek het uit, dat Hij een liefdevolle Vader is die een HOOPVOLLE toekomst voor je heeft (Jeremia 29:11). Want zo is het echt!

En dan… verder met jouw talent
Het kan best zo zijn dat je wel bezig bent met je talent, maar ondertussen last hebt van jouw verkeerde zelfbeeld of het verkeerde beeld van God. Misschien ervaar je strijd, twijfel, boosheid of iets anders. Misschien zijn er allerlei belemmerende omstandigheden waar je voor je gevoel niet tegenop kunt. Geef niet op. Laat je niet onderuit halen door onwaarheden of leugens. Er is namelijk één iemand die heel graag wil dat je stopt met het ontwikkelen en uitdelen van jouw talent. Die niet wil dat je Gods licht schijnt in deze wereld. De vijand (Satan) zal er alles aan doen om je zwakke punten bloot te leggen en een ingang te vinden in jouw leven. Waak ervoor en trap er niet in maar wapen je met Gods Waarheid over jou.

Vanavond volgt de blog over de vier stappen in talentontwikkeling die zijn af te leiden uit het verhaal over de weduwe en Elisa en het oliekruikje (2 Koningen 4:1-7). Met het inzicht uit deze blog en de tools uit de blog van vanavond, word je weer helemaal opgebouwd als het gaat om talentontwikkeling!

Speciaal voor jullie hieronder een plaatje met woorden van waarheid. Als je erop klikt, kan je hem downloaden en uitprinten.

Foto in omslag: Just Jet Fotografie & Styling

Daniëlle Koudijs

| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van bijna drie | Getrouwd met Jos | Liefhebber van dure Italiaanse wijn | Ondernemend | Houdt van schrijven en aanbidden |

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.