Deze prachtige bijbelstudie werd speciaal voor jullie geschreven door Jolanda Koornstra, van Gift of Life Vrouwen en schrijfster van het boek Bijzondere vrouwen zoals jij en ik. Aansluitend aan deze studie vind je de link naar de oertalenttest, beschikbaar gesteld door Matthijs Goedegebuure.

Talenten heb je ontvangen om er iets mee te doen. God heeft ons gemaakt om te schijnen in Zijn Licht, weet je nog? Dat geldt ook voor de talenten die bij ons horen, die mogen zichtbaar worden. Niemand heeft er iets aan als we ons verstoppen. Als moeder van drie jonge kids had ik soms weken dat ik me ‘verstopte’, gewoon door alle drukte rond schoonmaken, opruimen en wassen. Alle praktische kanten van het moederen, niet altijd ‘schijnmomenten’. Maar moeder en vrouw zijn, met alle talenten die je hebt, gaat verder. Het betekent dat jij die andere talenten naast het runnen van het huishouden ook mag inzetten. Voor jezelf & je gezin, je kerk & werk of daarbuiten.

  1. Voor jezelf & je gezin

Het klinkt egoïstisch maar je talenten inzetten is belangrijk voor jezelf. Weet je dat je energie krijgt van dingen doen die je leuk vindt en waar je goed in bent?
De mensen die het dichtst om je heen staan hebben hier direct profijt van. Een moeder die lekker in haar vel zit omdat ze de dingen doet die bij haar passen, is een stuk gezelliger dan één die alleen maar bezig is met dingen die haar energie kosten. Je gezin is de eerste plek voor jou om te schijnen.  Leer je kinderen dat het belangrijk is om talenten te ontwikkelen en in te zettten.
Door te investeren in je eigen talenten, al betekent het dat je één avond per week niet thuis bent en manlief oppast (of je een oppas regelt).
Een andere manier is door je kinderen te betrekken in je talenten. Ik ben nooit een creatieve knutselmoeder geweest. Andere moeders gingen schilderen met de kinderen als ze even iets makkelijks wilden doen. Ik moest hiervoor moed verzamelen.
Wel vond ik het heerlijk om in de tuin te rommelen en de kinderen daarbij te betrekken. Ze hadden hun eigen mini-tuingereedschap. Dit betekende soms dat plantjes samen met het onkruid verdwenen. Maar het was een gezellige, ontspannen bezigheid. Blije moeder en blij kind!

  1. Voor je kerk & je werk of daarbuiten

Buiten de cirkel van ons gezin, zijn er nog veel meer plaatsen om te schijnen. We zijn tenslotte niet alleen moeder, maar ook vrouw. Vrouwen die door God gemaakt en geroepen zijn om Hem te dienen met wie we zijn. Dit kan in je kerk, op je werk of daarbuiten. Ook hier geldt weer, dat je het best functioneert als je bezig gaat met wat je passie heeft. Af en toe een check doen, of je wel echt bezig bent met dingen die bij je passen, kan geen kwaad. Het voorkomt hard werken zonder vreugde en vrucht. Met je talenten geeft God je niet alleen de opdracht, maar ook het verlangen om hier iets mee te doen. Als je goed kunt zingen of muzikaal bent, wil je er graag mee aan de slag. Dit ‘verlangen’ vind ik persoonlijk een belangrijke graadmeter. Word je blij van de dingen die je mag doen in Zijn koninkrijk of op je werk? Past het bij je? We moeten af van het idee dat we van alles ‘moeten’ doen voor God. We mogen Hem dienen op een manier die bij ons past, Hij geniet ervan als we met plezier bezig zijn.

Zo zend Ik jullie
Wanneer Jezus op het punt staat terug te gaan naar de hemel, stuurt hij de discipelen de wereld in met de woorden: ‘zoals de Vader mij heeft uitgezonden, zend ik jullie uit.’ Johannes 20:21
Net zoals Jezus werd gezonden, op dezelfde wijze, worden wij eropuit gestuurd om God te dienen. Hoe werd Jezus dan gezonden? Dat lezen we aan het begin van Zijn bediening, wanneer Hij gedoopt wordt. Er klinkt een stem uit de hemel die zegt ‘ Dit is mijn geliefde Zoon, in hem vind ik vreugde’ Mattheus 3:17. Valt het je op dat God niet zegt ‘dit is mijn geliefde Zoon, die de wereld zal redden’? Niet in de eerste plaats wat we voor Hem doen, maar wie we zijn (geliefde Zoon, waarin God vreugde vindt), is belangrijk.

Jezus werd de wereld in gezonden, geliefd door de Vader. Wanneer we onze talenten inzetten, is de basis dat we geliefd zijn door de Vader. Hij geniet van ons. Doe niet te moeilijk, doe wat bij je past en waar je plezier in hebt. God heeft hier ook plezier in.

Jouw plek
Zoek het niet ver weg. Te vaak denken we dat ‘gezonden’ worden te maken heeft met zendingslanden, zoals Afrika of een ander onderontwikkeld deel van de wereld. Talenten inzetten is schijnen op de plek waar je nu bent, zodat jouw omgeving mag ontvangen. Waar je nu leeft, is de plaats waar God je heeft gezet. Dus wacht niet, maar ga aan de slag met je talenten en wees een zegen voor je gezin, je kerk, op je werk en op al die andere plekken waar je bent.

Be blessed to be a blessing

Ben je benieuwd naar welk talent nou jouw oertalent lijkt te zijn? Dan is onderstaande test een leuk hulpmiddel om het te ontdekken. Wie weet helpt het je net een stapje verder!

OERtalenttest

 

Illustratie omslag: Thea Reedeker

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.