“Voor alles wat er gebeurt is er een uur, een tijd voor alles wat er is onder de hemel.”

Esther Arentsen schreef de Bijbelstudie voor deze week. Over dat alles een tijd heeft. 

Deze tekst komt uit Prediker 3. Een opsomming volgt, beginnend met: “Er is een tijd om te baren en een tijd om te sterven,” en eindigend met: “Er is een tijd voor oorlog en er is een tijd voor vrede.” Prediker beschrijft hier eigenlijk het hele mensenleven. Van geboren worden tot sterven, van zaaien en oogsten, van vreugde en verdriet, van opbouwen en afbreken: voor alles is een tijd.

Tijd is een bijzonder begrip. Zo heb je wintertijd en zomertijd: gisteren is de zomertijd weer in gegaan. Heerlijk! Langere dagen, meer zon en licht; ik ben er echt aan toe. Maar goed, ooit is er afgesproken dat we 24 uur in een dag hebben en 60 minuten in een uur. Een maat waarmee wij als mensen meten. Dit wordt ook wel chronos (Grieks) genoemd. Een andere benaming van tijd is de term kairos (ook Grieks) wat ‘het beslissende moment’ of ‘het geschikte ogenblik’ betekent. En dat is precies wat Prediker bedoelt. Voor alles is een geschikt moment, een geschikt seizoen.

Het is wel fascinerend wat hij allemaal beschrijft. Telkens een dubbele opsomming van tegenstellingen. Van iets wel en iets niet. Ik geloof dat alles wat hij noemt in ieders leven wel voorkomt. En soms ook nodig is. Een tijd om te zoeken en een tijd om te verliezen: als je niet iets verliest kun je het ook niet gaan zoeken. Na zoeken komt vinden: hoe tof als je iets gevonden hebt wat je kwijt was! Of het nu je sleutelbos is, of de moed (en/ of ‘een hernieuwde moed) om iets te gaan doen. Misschien wel iets met je talent te gaan doen, al weet je nog niet precies wat.

Als het gaat om te huilen en te rouwen: goed huilen en rouwen is zo van wezenlijk belang voor je ziel! Huil om wat je mist, rouw om wat je niet hebt of wat weg is, en laat de Trooster en Heelmeester Zijn liefdevolle werk daarin doen. Neem de tijd om op elk kairos-moment te doen wat nodig is. Een mooi voorbeeld van een kairos-moment is het verhaal in Esther 4.

Als Esther’s oom Mordechai hoort van het besluit om alle Joden te doden, scheurt hij zijn kleren, doet as op zijn hoofd, trekt rouwkleren aan en gaat naar de paleispoort. Esther is koningin en hoort even later dat haar oom in rouwkleren voor de poort staat. Ze verneemt waarom hij daar in rouwkleren staat en ook dat zijn vraag aan haar is om bij de koning om genade te smeken. Esther zegt dat het niet mogelijk is want als zij ongevraagd bij de koning komt, wordt zij gedood. Mordechai stuurt dan de volgende boodschap aan Esther: “Als jij blijft zwijgen, zal er voor de Judeeërs wel op een andere manier redding komen. Maar jij en je familie zullen sterven. En wie weet ben juist jíj koningin geworden omdat deze dingen zouden gaan gebeuren.” Esther 4:14. (In de Naardense bijbelvertaling staat het heel bijzonder: “…want als jij blijft zwijgen en zwijgen in dit tijdsgewricht…” Dus niet perse een specifieke tijd op de klok maar een tijdsgewricht,een kairos-tijd.)

Esther was bedoeld voor precies dat moment in de tijd om het hele Judese volk van de ondergang te redden! En ik geloof met heel mijn hart dat jij en ik bedoeld zijn voor deze tijd, voor dit moment. Het is niet zomaar dat jij bestaat, moeder bent en leeft op de plek waar je nu bent.

“Perhaps this is the moment for which you have been created.” Esther had de koninklijke waardigheid gekregen voor juist die tijd. Jij hebt ook de koninklijke waardigheid gekregen om te zijn in deze tijd, op dit moment. Misschien sta je op het punt een keuze te maken of knopen door te hakken omdat het tijd is. Misschien voelt het voor jou op dit moment wel alsof je je talent begraaft doordat ‘de tijd’ andere dingen van je vraagt. Besef dan goed dat er een verschil is tussen er niks mee willen en er even niks mee kunnen. Het kan maar zo zijn dat je op dit moment in jouw situatie het hardst nodig bent.

Wat heeft dit nu te maken met onze challenge Let’s shine mama? 

We geloven dat iedereen gaven en talenten heeft gekregen van God. Deze talenten mag je voeden, laten groeien, rijpen, ontwikkelen en vrucht laten dragen. Voor elk onderdeel in het proces zijn er geschikte momenten, seizoenen.

God zegt: “Betrek Mij in elk moment van je leven en Ik zal je helpen de juiste weg te nemen.” (naar Spreuken 3:6) Ik heb zelf deze afgelopen weken verrast mogen ontdekken hoe God mij inzicht heeft gegeven in hoe ik met mijn talenten om mag gaan. Daarover schrijf ik in een volgend blog!

Groetjes Esther

Fotocredits: JustJet Fotografie & Styling

Daniëlle Koudijs

| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van bijna drie | Getrouwd met Jos | Liefhebber van dure Italiaanse wijn | Ondernemend | Houdt van schrijven en aanbidden |

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.