-
06 jan 2021
-
Bemoediging, Blogs, Rust & Balans
-
door Daniëlle Koudijs
-
0 comment
Corona lockdown met kinderen? 15 tips om de lockdown leuk te houden
Lockdown met kinderen… Ook al komt dit bericht oorspronkelijk uit maart 2020, het is nog net zo relevant. Scroll het door om te kijken of er voor jou iets tussenzit, maar laat het vooral niet als een maatstaf voelen of als iets dat je ook nog moet. Voor iedereen is ook deze lockdown weer anders en werken er andere dingen dan de vorige keer!
Joehoe mama’s! We zagen het wel aankomen maar… Wie klapperde haar oren ook even toen de minister zei dat de scholen én de kinderopvang dichtgaan door het corona-virus? Die van ons wel even. Maar we voelden ook: we can do this. Het is alleen even uitvogelen hoe. We geven je in ieder geval 15 tips die je kunnen helpen de komende weken goed door te komen. En heb je zelf meer tips, deel ze in de comments zodat we elkaar online bemoedigen en kunnen helpen!
- Creëer een ritme: kinderen die gewend zijn om een paar dagen in de week naar school of de kinderopvang te gaan, zijn gewend aan een ritme. Ook op de normale dagen thuis, heb je waarschijnlijk een ritme. Dat ineens loslaten creëert over het algemeen onrust. Dus bedenk samen een ritme (als je kinderen 3 jaar en ouder zijn kun je ze daar op hun niveau best bij betrekken) en hanteer dat elke dag. Kinderen weten zo waar ze aan toe zijn en na een paar dagen is iedereen er aan gewend. Bijvoorbeeld opstaan, eten, aankleden, spelen, schooltaak, fruit etc. op vaste tijden. Check hier een handige dagplanning voor peuters en kleuters van Juf Maike.
- Accepteer dat het is zoals het is: ritmes bieden overzicht en rust, maar je kids kunnen zich best een keer vervelen, troep maken of elkaar wat vaker in de haren vliegen. Dat is vervelend. Probeer te accepteren dat het nu even wat rommeliger is in het leven, in huis en in je hoofd en dat iedereen moet wennen aan deze situatie.
- Organiseer gezinsvergaderingen: bespreek de situatie met elkaar. Leg aan je kinderen uit wat er aan de hand is in de wereld en waarom deze maatregelen genomen moeten worden. En heel belangrijk: vraag je kinderen hoe zij kunnen bijdragen aan fijne dagen. Geef ze (op niveau) verantwoordelijkheden, net als bij de opvang. Maak je kind het hulpje van de dag, geef ze een bijzondere taak.
- Maak van je huis een leeromgeving: dat kan al heel laagdrempelig door je kind mee te nemen in dat wat je doet. Laat ze helpen met fruit snijden, de was in de machine doen, boodschappen bestellen (als dat nog kan in de apps), ramen schoonmaken, uitleggen welke mensen je moet bellen en waarom. Op die manier kun je ze ook nieuwe woorden aanleren.
Kinderen die naar school gaan krijgen waarschijnlijk werk voor thuis van school. Best een uitdaging voor velen, maar je kunt het echt leuk maken. Wil je meer weten over thuisonderwijs? Check deze link maar eens van Juf Maike. Ook School TV heeft iets tofs bedacht. - Maak kaartjes voor de buren: bemoedig de buurt met zelfgemaakte kaartjes door jouw kinderen. Zet er lieve, mooie en zegenende woorden op. Maak ze samen en doe ze samen in de bus. Heb je gelijk een activiteit en een uitje. Zo ben je ook nog eens een lichtje voor je omgeving. De komende tijd proberen we hierover online ook wat voorbeelden te delen.
- Speel spelletjes: bordspellen of samen op de Playstation, het maakt niet uit. Gebruik deze tijd samen ook om met elkaar te verbinden.
- Doe een sportactiviteit: zolang we nog naar buiten mogen, is het heel goed om de kids elke dag buiten te laten spelen of een rondje te wandelen met ze. Maak hier een sportactiviteit van en leg uit dat bewegen je sterker maakt. Als het zover komt dat we echt binnen moeten blijven, doe dan elke dag een dansje met je kids of zoek online naar filmpjes over bewegen (bijvoorbeeld Zappelin Go of gezin in beweging)
- Bak samen brood voor die dag: deeg maken, laten gisten, kneden… het zijn allemaal activiteiten waarmee je je kinderen iets te doen geeft én iets leert. Daarnaast is het superlekker om vers brood te eten en handig om zelf te kunnen bakken als er geen brood meer in de geplunderde winkelschappen ligt. Meel, gist, een beetje zout en water is alles wat je nodig hebt. Check hier wat fijne recepten.
- Bid elke dag samen voor de situatie: Bid voor de dagen met elkaar thuis, dat het fijne dagen mogen zijn vol van spelen en leren, dat we leren voor elkaar te zorgen en om te kijken naar de mensen die iets nodig hebben, voor het stoppen van het virus en genezing van de zieken. Dank God voor de tijd die jullie nu extra met elkaar kunnen doorbrengen, voor de mensen die hard werken om Nederland en de wereld beter te maken, voor Gods liefde en trouw die we elke dag zien. Je kunt van dit dank- en gebedsmoment een dagelijks vast momentje maken, bijvoorbeeld bij het ontbijt of voor het slapengaan. Hoe mooi om je Dank & Gebedspunten te noteren in ons Dank & Gebedsboek!
- Ventileer: niet alleen je huis dertig minuten per dag, maar ook je eigen gedachten en gevoelens. Er komt veel op ons af en de dagen met kinderen thuis kunnen pittig zijn. Zeker als je intense kinderen hebt of zelf niet lekker in je vel zit of je je zorgen maakt. We feel you. Houd je gedachten, zorgen en gevoelens niet voor jezelf maar deel ze met anderen. Praat erover met je partner, een goede vriendin of je ouders. Telefonisch of via de app kunnen we nog veel!
- Ga naar buiten: zolang naar buiten gaan mag, speel elke dag even buiten, in het bos of in het park. En als de lock down echt komt, dan mag je nog wel in de tuin spelen. Heb je die niet maar wel een balkon? Zand en water, stoepkrijt, ring gooien, zo’n bal met elastiek eraan, liedjes zingen op het balkon… heb je andere tips, deel ze gerust in de reacties!
- Help elkaar: ken je mensen in je buurt die nu moeilijk boodschappen kunnen doen? Of is er iemand voor wie je de hond uit kunt laten? Misschien kun jij iets voor ze betekenen. Je kunt bijvoorbeeld een briefje door de brievenbus doen met je naam en nummer zodat ze je kunnen bellen als ze hulp nodig hebben. Ben je zelf ziek of is het voor jou niet handig met mensen in contact te komen? Vraag hulp als je het nodig hebt. Je bent niet zwak, maar juist dapper als je om hulp vraagt!
- Houd pyajamadagen en filmmiddagen: breekt het je echt even op en heb je tijd nodig voor jezelf? Zo’n pyjamadag en filmmiddag is dan écht een geoorloofd en goed idee. Ook als het een paar keer achter elkaar gebeurt.
- Eet wat vaker pannenkoeken, patat en pizza: het is nou eenmaal een gekke tijd. En vakantie is het niet, want een dagje naar een pretpark of een dierentuin zit er even niet in. Dus als je het wat leuker wilt maken, kunnen pannenkoeken, patat en pizza best een goed idee zijn. Als je dan tip 7 en tip 11 toepast moet dat helemaal goed komen.
- Houd je aan de regels en adviezen die de overheid geeft en denk goed na: ook al zijn de meeste mensen die ziek worden door corona niet ernstig ziek, er is een groep die dat wel kan worden. De tijd om laconiek te doen over deze ziekte is dan ook echt voorbij. Het valt niet mee, het is serieus. Zorg goed voor die kwetsbare doelgroep door je aan hygiëne en omgangsregels te houden. Blijf binnen als er een volledige lock down komt en breng op die manier niemand anders in mogelijk gevaar.
Dan nog een belangrijke: zorg goed voor jezelf. Neem elke dag tijd om te ontladen, om te resetten. Je hebt het echt nodig en je mag die tijd echt claimen. De was en de stofzuiger kunnen best een nachtje wachten. En onthoud: We komen hier doorheen. Houd je ogen op de Heer gericht, bid je zorgen naar Hem uit en dank Hem elke dag voor wat er wél is, mag en kan.
Wij bidden voor jullie. Voor kracht en liefde, mensen om jullie heen die jullie helpen en vooral veel van Jezus’ Rust & Vrede. Want dat is nodig om deze tijd goed door te komen, met zijn allen.
| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee jongens en een meisje | Getrouwd met Jos | Liefhebber van goede (Italiaanse) wijn | Missionaire ondernemer | Houdt van kleinkunst, schrijven, creëren en aanbidden |