Zoef! De zomervakantie is voorbij en het gewone leven is alweer begonnen. Heb jij dat ook? Niks mis met een beetje ritme, maar de drukte na de vakantie kan me soms best overweldigen. Daarom is het hoog tijd voor een survival-plan.

Want na de weldadige rust van de vakantie, wil ik me niet direct weer laten opjagen door de drukte. Maar hoe dan? Het vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden? Dat lukt mij meestal maar twee dagen. Dan maar alvast een volgende vakantie boeken? Sorry, de vakantiedagen en het geld zijn voorlopig op.

Wat dacht je hiervan:

In plaats van terug te verlangen naar afgelopen vakantie of uit te kijken naar de volgende, kun je beter een leven leiden waar je niet van bij hoeft te komen. 

Veel beter, toch? Een leven leiden waar al genoeg rust in zit, zodat je niet piepend en krakend van vakantie naar vakantie leeft. Want rust, dat heb ik zo nodig! En jij vast ook, want het leven als moeder kan veel van je vragen.

Maar dan moeten we die rust wel zoeken waar het echt te krijgen is. Het lijkt er alleen op dat deze niet te vinden is in een vakantie, hoe fijn dat ook kan zijn. Daarvoor moeten we verder kijken en het bij God zoeken. Want uiteindelijk geeft Hij de ontspanning die we nergens anders kunnen krijgen. Door Hem kunnen we inderdaad een leven leiden waar we niet van bij hoeven komen. Omdat de rust het hele jaar door bij Hem te vinden is.

Zoals Augustinus zei in zijn beroemde uitspraak:

U spoort de mensen aan dat zij er hun grootste vreugde in vinden om U te loven. Want U hebt ons gemaakt voor U. En onrustig is ons hart tot het rust vindt in U, o God. 

Hoe vaak laat ik me meevoeren door de dingen van de dag, in plaats van mijn rust allereerst bij God te zoeken? Als ik me laat regisseren door de drukte, maak ik me al snel weer zorgen over van alles en nog wat. Over de kinderen op school. Over alle plannen voor mijn werk. En over alles wat ik nog moet doen.

Als ik dat doe, draai ik me eigenlijk van God weg. Dan denk ik dat ik het allemaal zelf moet fiksen. Maar het resultaat is steeds hetzelfde: weg rust. Daarom heb ik het nodig om zo’n uitspraak van Augustinus bijvoorbeeld op m’n koelkast te plakken. Zodat ik mezelf elke keer weer kan terugdraaien en mijn blik gericht kan houden op de waarheid. Dat de rust dáár is: in Gods nabijheid.

Doe je mee, dit nieuwe jaar? Met vallen en opstaan als het aan mij ligt, maar wel altijd weer terug naar Gods rust. Hoe dan? Door zoals in Filippenzen 4 vers 6 en 7 staat, ons nergens zorgen over te maken, maar God gewoon te vragen wat we nodig hebben. En Hem steeds blijven danken voor alles wat Hij ons geeft, elke dag weer. Want dan ervaren we de vrede van God, die we met geen mogelijkheid kunnen begrijpen. En deze rust zal onze harten en gedachten beschermen, door Jezus Christus.

Dan mag de vakantie afgelopen zijn, maar de rust blijft.

Dit blog is eerder geplaatst in 2019

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.