De keukentafel, feitelijk gezien slechts een stuk hout met een paar stoelen er omheen. Toch heb ik als moeder gemerkt dat er meer is dan alleen dat. De keukentafel is het hart van het huishouden, de plek waar het hele gezinsleven samenkomt.

Onze keukentafel, ik weet nog hoe het begon. We zagen ‘m staan toen we op meubeljacht waren. Hij stond in z’n eentje achterin een loods en we wisten gelijk: deze is voor ons. Eenmaal thuisgehaald, was-ie veel te groot voor ons tweeën alleen. Dat vroeg om uitbreiding en binnen korte tijd werd-ie gevuld door drie tafelgenoten van het allerleukste soort. Rustig was het niet meer, maar wel heel gezellig. Tijdens feestjes schoven hele families aan voor uitgebreide maaltijden. Op andere tijden zat ik er weer in m’n eentje aan te werken, alle ruimte voor mezelf alleen. Het was ook de tafel waar ik mijn coachpraktijk aan begon en goede gesprekken had met allerlei mooie mensen op zoek naar persoonlijke groei.

Alles aan één tafel

Onze keukentafel: het is de plek waar ons leven samen komt. Het is het gezinsheiligdom waar we elke dag ons gezelschap vieren, in al haar uitersten. Het is de plek waar we dankbaar zijn voor dagelijks brood. Waar we proosten op het leven, met een koude beker melk of een goed glas wijn. Waar we schaterlachen en dikke tranen huilen. Waar we ruzie maken en op elkaars schoot kruipen. Waar we de Bijbel lezen en bidden, hand-in-hand. Waar geknuffeld wordt, gekleurd, geklaagd en eindeloos gekletst. Dit alles aan één en dezelfde teakhouten tafel.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat onze keuken onze wereld is. En gelukkig is die van ons één ruimte met de huiskamer, dus koken en huiselijke gezelligheid zijn compleet met elkaar verweven. Ik roer in de pannen terwijl ons kroost speelt aan de tafel dichtbij. Als vrienden komen eten, lopen kokkerellen en kletsen naadloos door elkaar heen.

Keukenbevalling

Onze jongste is zelfs geboren in de keuken. Ja, echt. Dat had niet zoveel te maken met mijn liefde voor deze plek, maar meer met de verrassende snelheid waarmee alles verliep. Inmiddels is dat alweer een jaar geleden en is onze dochter uitgegroeid tot een mooie meid met een sterke wil en een enorme eetlust. Een keukenprinses in de dop denken wij, dat kan natuurlijk haast niet anders. En het kan toeval zijn, maar ze scharrelt het liefst in de keuken en trekt daar met plezier alle keukenkastjes leeg.

Wetenschappelijk

De keukentafel is dus veel meer dan een stuk hout. Het is de place to be, de plek waar het gebeurt, vind ik. En dat is geen huis-tuin-en-keuken wijsheid, want laatst kwam ik er zelfs wetenschappelijk onderzoek over tegen. Hoogleraar juridische en ethische studies aan de State University van Arizona, Marianne Jennings, vertelt hoe belangrijk de keukentafel voor het gezinsleven is. Ze schrijft daarbij over haar eigen herinnering als kind:

Het was mijn vangnet. Hoe zwaar de dag ook was geweest en hoe ontmoedigd ik ook was, de keukentafel en zijn volwassen toezichthouders waren er elke avond om me te troosten en te steunen. (…) Het was de magische, eenvoudige plek waar ik verantwoordelijkheid leerde en me geliefd en veilig voelde.”

Eenmaal zelf moeder geworden, schrijft Jennings dit:

Terwijl ik elke avond met moeite het eten op de keukentafel zet en mijn kinderen uit de vier hoeken van onze buurt pluk, vraag ik me af waarom ik ze niet gewoon naar hun kamer stuur met een diepvriesmaaltijd die ze voor de televisie kunnen opeten. Dat doe ik niet omdat ik ze het geschenk van de keukentafel wil meegeven.”

Liefde

Het geschenk van de keukentafel, dat is de spijker op z’n kop. En dat is precies wat wij onze kinderen mogen meegeven. Want het is niet alleen een stuk hout met wat stoelen erbij. Door onze liefde komt de keukentafel tot bloei voor iedereen die eromheen zit.

Dus als vanavond het eten klaar is en je het kroost aan tafel roept, weet dan dat je eigenlijk je hart openzet, klaar om uit te delen. En over de doperwten, aardappels en gehaktballen giet je de saus van liefde voor hen, die het geluk hebben aan jouw tafel te zitten.

Niet zomaar een brok boom, maar liefde uit één stuk.

Aan tafel!

Foto: Unsplash

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.