In mijn vorige blog schreef ik over de boodschap uit 1 Korintiërs 13: Liefde faalt nooit.

Ik heb het gevoel dat ik daar toch nog even op door moet gaan, en dan specifiek op de moederliefde (maar vaderliefde kan ook, het gaat in elk geval om de liefde van een ouder voor een kind).

Ik moest namelijk denken aan een liedje dat ik jaren geleden schreef met de titel: ‘De liefde van een moeder’. Ik mocht dit in 2016 opnemen op een cd, samen met Joah die toen 6 was. Dit was natuurlijk een superleuke ervaring, maar het was ook een moment waarop mijn man Jorn en ik erachter kwamen dat Joah een kind is met een extra gebruiksaanwijzing is. Tot op heden hebben we die extra gebruiksaanwijzing nog niet in zijn geheel gevonden. Er zijn natuurlijk dingen die je standaard doet voor elk kind: je zorgt ervoor, geeft het liefde en aandacht. Ik denk dat elke ouder dat van nature doet, maar bij Joah gaat het vaak nog net even anders.

Zo wilde hij bijvoorbeeld niet repeteren voor de opname van het liedje. Hij had het nummer één keer gehoord en zei vervolgens dat hij het kende. Dit frustreerde mij een beetje, want ik wilde natuurlijk dat het goed op de cd kwam te staan en vond dat hij vaker moest oefenen. Maar wonderlijk genoeg zong hij het liedje moeiteloos en was het supersnel opgenomen.

We zaten op dat moment al met hem in een proces van testen en schoolswitch. We kwamen er achter dat Joah hoogbegaafd is. Ik weet nog goed dat de psycholoog tegen mij zei: ‘Je kunt beter een kind hebben dat niet hoogbegaafd is, hoor!’ Ik vond dat toen zo’n vreemde opmerking, maar nu, zes jaar later, begrijp ik wel wat beter waar zo’n uitspraak vandaan komt.

In het hoofd van een hoogbegaafd kind gaat veel net even anders. Joah blokkeert ook gewoon weleens. En als hij eenmaal zijn kant van het verhaal heeft gekozen, dan blijft het daar ook bij. Dan kan ik praten als brugman, maar Joah is niet te overtuigen. Daarnaast gaan sommige dingen hem heel makkelijk af, zoals taal, wiskunde en ICT, terwijl andere vakken hem niet interesseren en veel moeite kosten.

Nu hij in de brugklas zit, verkijk ik me hier nog wel eens op. Joah zegt dat hij iets kent en goed heeft geleerd, maar haalt vervolgens een 3. En dit gebeurt niet één keer, maar is al meerdere keren voorgekomen. Voor de vakken waar hij heel goed in is, hoeft hij helemaal niet te leren. Dus wat hebben we nu bedacht? Planningvrijdag. Op vrijdag nemen we de hele week door en plannen wanneer we wat doen. Dit brengt weer wat rust in de tent en het lijkt erop dat zijn cijfers ook beter worden.

We hebben één kind. Ik kijk soms met verbazing naar een vriendin die vijf kinderen heeft. Dat is echt een dubbele fulltimebaan als je het mij vraagt. Maar hoeveel kinderen je ook hebt, de liefde van jou als moeder is er gewoon. En precies zo is het ook met de liefde van de Vader.

De liefde van een moeder
is een eindeloze trouw
Die altijd zal bewijzen
hoeveel ik van je hou
En wat je ook zult worden
welke weg je ook zal gaan
Weet dat mijn liefde voor jou
altijd blijft bestaan

Jij en ik
Ik en jij
Voor altijd verbonden
Door God aan elkaar gegeven
Wat een wonder ben jij
En wat lijk je op mij
Ik leer steeds meer hoe de Vader naar ons kijkt

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

prinses

Een prinses met een vetrolletje

Puffend sta ik voor de spiegel. Ik heb me met veel moeite in een zomers jurkje gewurmd. De rits op mijn rug kreeg ik net dicht. Het is een mooi jurkje. Op een paspop. Waarom heb ik dit ding in vredesnaam ooit gekocht? Elke bobbeltje, vetje en randje is zichtbaar. Veel...
verbinden is vinden

Verbinden is vinden

Verbijsterd kijk ik van mijn navigatie naar het straatnaambordje boven het nauwe klinkerstraatje. De herinnering van dat moment in 2016 staat me nog heel helder voor de geest. Achter mijn stilstaande Opel Corsa toetert een medeweggebruiker, maar ik ben niet in staat...
een lading genade

Een lading genade in mijn boodschappenkar

Ik ben boodschappen aan het doen met mijn peuter van twee. Wij zijn net op vakantie dus ik heb best wat levensmiddelen nodig. Ik loop door een onbekende winkel, dus moet best wel zoeken waar hier de pindakaas, het brood en de spaghetti ligt. Mijn dochter zit in de...
omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek op je kind

‘Hij is niet zo gehoorzaam.’‘Hij heeft een korte spanningsboog.’‘Wel een sterk eigen willetje he?’‘Hij houdt wel van grenzen opzoeken.’‘Vandaag heeft hij een ander kindje geduwd.’´Kan hij ook stilzitten?’ Niemand krijgt zoveel (negatieve) feedback als een kind. En...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.