Marjolein neemt ons vandaag mee in de wereld van Biblejournaling. We weten allemaal hoe lastig het soms is om tijd te maken voor het lezen van de Bijbel. Of om ‘door de teksten’ heen te gaan. Misschien word je door dit blog geïnspireerd en ontdek je de Bijbel op een hele andere manier! 

Al een tijdje had ik moeite met het lezen van de bijbel. Het drong niet tot me door. Langzamerhand nam ik er de tijd niet meer voor. Totdat ik ontdekte dat er ook een andere manier van bijbel lezen bestond: Biblejournaling! Sinds ik dit doe is de bijbel meer voor mij gaan leven. Ik heb weer zin om bijbel te lezen. Het is zo waardevol!

Wat is Biblejournaling?
Biblejournaling is een vorm van bijbel lezen waarbij je de woorden die je leest op een creatieve manier verwerkt. Dit kan door middel van waterverf, acrylverf, stempels, washitape, stickers, gelatos, fineliners etcetera.

De woorden blijven beter hangen als je de woorden niet alleen leest of hoort, maar er ook iets creatiefs mee doet. Het werkt eigenlijk net als op school. Als je dat wat je gelezen hebt gaat verwerken, blijft het gewoon beter hangen. Mooi toch?

God heeft ons gemaakt naar Zijn beeld en Hij is een creatieve en scheppende God. Kijk maar om je heen in de natuur. Hij heeft zoveel kleurrijks en moois gemaakt. Wat geweldig dat wij ook creatief geschapen zijn en op die manier met Zijn woord bezig mogen zijn!

Wat heb je nodig?
Zin om dit te gaan proberen? Bedenk goed dat het jóuw bijbel is en dat je tijd om te biblejournalen jóuw tijd met God is. Het hoeft dus niet perfect. God kent jou. Het gaat niet om het resultaat maar om jullie tijd samen. Er zijn dan ook verschillende manieren om te journalen.

Schrijfbijbel
Je kunt bijvoorbeeld een speciale schrijfbijbel kopen. Deze bijbel heeft extra veel ruimte om bij te schrijven, te plakken en te tekenen. (Noot van de redactie: Zin om dit aan te pakken? In november komt er een nieuwe Schrijfbijbel uit, speciaal bedoeld voor dit doel. Klik hier om er alvast eentje te reserveren!)

Oude bijbel
Natuurlijk hoef je geen nieuwe bijbel te kopen. Je kunt ook je oude bijbel gebruiken en in de kantlijn werken of er bladen tussen plakken en daarop creatief bezig zijn.

Biblejournal
Ook kun je een “Biblejournal” bijhouden. Dit houdt in dat je een schriftje bijhoudt met wat je leest en daarin je creatieve verwerking van de teksten maakt.

Aan de slag:

  • Mocht je het spannend vinden om te beginnen in je bijbel, dan kun je eerst de buitenkant versieren. Dit kun je doen met dun papier en mod podge (een soort lijm die meteen een laklaagje aanbrengt), met washitape, of met stickers. Laat je fantasie spreken!
  • Daarna kun je bijvoorbeeld het schutblad versieren en je eigen naam er mooi inzetten.

En dan het daadwerkelijke biblejournalen 🙂

  • Lees een bepaald bijbelgedeelte en onderstreep of markeer welke tekst jou het meeste aanspreekt
  • Schets de tekst in de vrije ruimte met potlood
  • Bedenk of je een achtergrond wilt en maak die met je favoriete materiaal
  • Trek nu je schets over met pen
  • Versier de bladzijde nu met materiaal zoals: stickers, washitape, stempels etc…

grid_blog_marjolein

Tips:

Dan is het nu tijd om het te gaan uitproberen! Vind je het spannend om in een bijbel te tekenen? Logisch. Maar het mag echt. Maak er een mooie tijd met God van!

Liefs, Marjolein

Natuurlijk zijn wij benieuwd naar je creaties. Wil je iets moois delen? Plaats dan een foto in een reactie op dit bericht op de Facebookpagina!

 

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.