Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Galaten 5: 22 -23 (NBV)

De vrucht van de Geest, een van de bekendste passages uit de Bijbel. Ik denk dat als Paulus in luxere milieus had verkeerd of in moderner tijden had geleefd, hij het de fruitschaal van de Geest had genoemd. In deze passage wijst hij ons op de flinke dosis vitaminen die voor het oprapen ligt. A healthy way of lifevoor hen die Jezus willen volgen. Een portie vezels om ons kroost te laten groeien, onze naaste mee te voeden en onszelf mee op te bouwen.

Geduld. Ik kan je een ding vertellen: er is heel veel geduld nodig geweest om deze blog te schrijven. Het vermogen om rustig af te wachten* is namelijk niet mijn sterkste eigenschap. Sterker nog: na het schrijven van deze blog, ontdekte ik mijn eerste pluk grijze haren. En dat op 27-jarige leeftijd. Zó erg is het dus met mij gesteld.

Afijn, geduld (ook wel lankmoedigheid), is een schone zaak en komt regelmatig voor in de Bijbel. Denk bijvoorbeeld aan het volk Israël dat na jaren van onderdrukking heeft gezworven door de woestijn, hopend op het Beloofde Land. Of wat dacht je van Hanna en haar langgekoesterde wens voor een zoon. Zo zijn er talloze bijbelverhalen te noemen waarin het geduld van personen op de proef wordt gesteld. In deze gevallen gaat het vaak om het (on-)geduld van bijbelse personages, maar ik denk dat we beter kunnen stellen dat geduld een prachtige eigenschap is die we aan God kunnen wijden. Als onze God geen geduldig God zou zijn, had ons bestaan op aarde niet eens een feit geweest. Dan was de Bijbel niet meer dan een paar hoofdstukken Genesis en had Hij het boek snel dichtgedaan.

Psalm 145 is een prachtige lofpsalm, in het achtste vers wordt God geprezen om een paar prachtige eigenschappen. Lees maar:

De Heer is vriendelijk en vol medelijden. Hij is geduldig en vol liefde. Psalm 145:8 (BB)

Vriendelijk en vol medelijden. Geduldig en vol liefde. Goed voor iedereen. En nogmaals: liefdevol.

In de NBV staat het misschien wel nog mooier, namelijk:

Genadig en liefdevol is de Heer, hij blijft geduldig en groot is Zijn trouw.

Hij blijft geduldig. Waarmee? Met de schepping. Met wie? Met ons.

Wat een rijkdom om te beseffen dat het enige dat wij hoeven te doen is Hem te vragen om meer op Hem te lijken. Mag ik alstublieft een stukje geduld Here? Want zonder kan ik niet. Mag ik een beetje op U lijken? Dan word ik een mooier mens.

En het mooie is, dat als het niet helemaal lukt met dat geduld, Hij ons nooit op zal geven. Want Hij is geduldig en trouw. Altijd. En dat is onze houvast.

*de betekenis van geduld volgens Van Dale.

Foto: Pixabay

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.