Regelmatig krijg ik mooie boeken toegestuurd door uitgevers. Superleuk, want ik vind het elke keer weer een cadeautje. Als ik de boeken echt mooi vind, dan deel ik ze hier graag. Dit keer ook weer drie prachtige boeken die ik even onder de aandacht wil brengen. Alledrie passen ze bij het thema “It’s a new season!” van september en helpen ze jou om je focus op wie je bent in Hem scherp te krijgen.

1. Blij dat je bestaat – Cocky Drost

“Een grijze muis wilde ik zijn, opgaand in de massa. Want oh wee als anderen zich onzeker zouden voelen bij mij. En dus stond ik het mezelf niet toe om te stralen. Veilig, dacht ik. Dan ben ik tenminste niemand tot aanstoot. Maar ik deed daarmee niet alleen mijzelf tekort, ook mijn Schepper.”

Deze passage uit het boek is er eentje die mij heeft geraakt. Ik ken Cocky een beetje. Ze is alles behalve een grijze muis. Het is een ontzettend lieve, stralende, krachtige vrouw. Het moet haar dan ook een heleboel moeite hebben gekost om niet te stralen. Je eigen persoonlijkheid ‘binnen’ houden is niet makkelijk. En zij is niet de enige die dit dagelijks bij zichzelf probeert te onderdrukken.

Cocky deelt dit stukje in het laatste hoofdstukje van het boekje: Leugen 7: God houdt niet van je. Het illustreert de levens van zoveel vrouwen, mensen. En tegelijk de essentie van dit boekje.

Niet goed genoeg

Hoe vaak denken we dat wel niet? Dat we niet goed genoeg zijn? Of dat een ander beter is dan wij? Cocky ontkracht in dit makkelijk te lezen, diepgaand maar ook vermakelijke boekje 7 Leugens waar veel mensen (en zeker vrouwen) in geloven.

Leugen 1: jij bent niet zo bijzonder
Leugen 2: je moet je niet zo ergeren
Leugen 3: jij bent raarder dan de rest
Leugen 4: anderen hebben veel belangrijkere talenten
Leugen 5: niemand zit op jou te wachten
Leugen 6: je moet je niet zo aanstellen
Leugen 7: God houdt niet van je

Cocky zet de waarheid er tegenover. Die is voor iedereen hetzelfde. Blij dat je bestaat! Alleen soms zitten we alleen niet in de juiste groep mensen om dat te zien. Of streef je iets na terwijl dat eigenlijk niet hoeft, wat onzekerheid creëert. Bijvoorbeeld in het stukje over talenten: je kunt talent voor iets hebben, maar moet je er dan ook perse iets groots mee?

Eerlijk, kwetsbaar, vol humor en een eyeopener

Zo wil ik dit boekje wel samenvatten. Het laat je laagdrempelig nadenken over belangrijke dingen, maar creëert tegelijk diepgang. Het leest makkelijk weg, alsof je Cocky zelf hoort praten. (Oké, voor wie Cocky ooit heeft horen spreken: ze praat soms best snel. Zo snel hoef jij het niet te lezen. 😉 ) En het zit boordevol waarheid. Gods Waarheid en Zijn Liefde. 🙂

2. Vrijheid. Leven als dochter van de koning – Sheri Rose Shepherd

Dit 30-dagen dagboek kreeg ik (samen met het volgende boek) van uitgeverij Gideon. Een prachtig boek dat je 30-dagen voorziet van prachtige overdenkingen met mooie vragen die je laten nadenken over jezelf.

Wat ik tof vind, is dat dit boek geschreven is door een vrouw die gestreden heeft tegen een eetverslaving en dyslexie heeft. Natuurlijk is die eetverslaving een probleem geweest, maar de dyslexie blijft. En als door God geroepen schrijver, blijft dat dus een obstakel. Elke keer weer. Maar toch wil Sheri Rose Shepherd haar niet laten ontmoedigen door haar beperking, maar gaat zij daar dwars door heen. En daarmee bemoedigt zij duizenden vrouwen door te gaan, ondanks wat voor omstandigheid er ook is.

En dat is wel een beetje het doel van dit boekje. Het leven kent elke dag uitdagingen. De ene week is soepeler dan de andere. Door dit boekje wil de schrijver je helpen vrij te worden en te leven als dochter van de koning.

Opbouw boekje

Elk hoofdstukje is begint met een bijbeltekst. Daarna volgt een korte overdenking, een levensles voor vandaag, een liefdesbrief (van God) aan jou en een schat van waarheid. Het klinkt veel, maar dat is het niet. Het leest snel en elk hoofdstukje heeft 3-4 bladzijden. Het boekje is iets groter dan een postkaart, dus al met al niet veel tekst en daarom goed te doen op een dag. Voor ons moeders best fijn 😉

3. Worden wie ik echt ben – Stasi Eldredge

De ondertitel van dit boek is Gods droom voor mij. De Engelse titel van het boek is Becoming myself, embracing Gods dream of you. Eerlijk gezegd, vertelt dat net iets meer over het doel van dit boek.

Misschien ken je het boek De fascinerende vrouw, een ander bekend boek van Stasi. Dit boek, Worden wie ik echt ben, gaat daarop door. Het brengt je terug naar wie je bent in Hem. Het helpt je om jezelf en je omgeving (of eigenlijk de invloed van jouw omgeving) in perspectief te zien.

De rol van jouw moeder op het moeder zijn (en vrouw zijn)

Wat ik echt ontzettend goed vind aan dit boek, is dat er in wordt gegaan op de rol van moeders op vrouw-zijn. Zeker nu ik moeder ben, vind ik dat intrigerend. En dat is ook wel een deel waarbij ik een traantje heb gelaten, gewoon omdat het zo diep gaat. Omdat God herstel kan brengen op punten waar je dingen misschien anders had gewild, dwars door dit boek heen. Omdat duidelijk wordt dat een goede moeder zijn, gewoon niet altijd makkelijk is. En dat je daar geen schuldgevoel over hoeft mee te dragen, maar juist door God geleid mag worden om in jouw rol te groeien. In liefde.

God heeft zijn gezicht niet afgewend. Het feit alleen al dat we verlangen naar verandering is een teken dat we het ook zullen ervaren. Onze ontevredenheid over onze zwakheden en worstelingen wijst ons op het feit dat we niet bedoeld zijn om daarin voort te leven.
Uit: Worden wie ik écht ben, Stasi Eldredge

Daniëlle Koudijs

| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van bijna drie | Getrouwd met Jos | Liefhebber van dure Italiaanse wijn | Ondernemend | Houdt van schrijven en aanbidden |

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.