In de kerstperiode van vorig jaar kreeg ik via een goede vriend een vrijkaartje voor het kerstconcert van Sela. Om verschillende redenen heeft het concert mij erg diep geraakt. Onder andere door Kinga Ban, die oprechte vreugde en het diepe ontzag voor de Heer wist over te brengen vanaf het podium ondanks haar ongeneeslijke ziekte.

Een paar weken voor dit concert was ik met mijn man bij een begrafenis in Katwijk. De moeder van een vriendin van ons was, menselijk gezien, veel te vroeg gestorven aan exact dezelfde ziekte als Kinga heeft. Ondanks haar verdriet wist ze vlak voor haar heengaan de woorden “ik ga naar Huis” uit te spreken. Slik. Bij het binnendragen van de kist, klonk het lied “Ik zal er zijn” van Sela door de kerk. Kippenvel. Tranen. Kinga zingt dit zó prachtig, vol vertrouwen, wetend welke Toekomst haar te wachten staat. Daar kan ik nog veel van leren.

“Een boog in de wolken
Als teken van trouw
Staat boven mijn leven
Zegt: Ik ben bij jou
In tijden van vreugde
Maar ook van verdriet
Ben ik bij U veilig,
U die mij ziet.”

Ik kende het lied al langere tijd, maar sinds deze twee gebeurtenissen is het meer voor mij gaan leven. De boog in de wolken waarover gezongen wordt, is de regenboog die God als teken van het verbond dat Hij met Noach sloot, heeft beloofd.

“…Elke keer als Ik die boog zie, zal Ik aan het verbond denken dat Ik heb gesloten met jullie en met alles wat leeft. Nooit meer zal het zó lang regenen, dat de hele aarde overstroomd raakt en al het leven op aarde wordt vernietigd. Als Ik de boog in de wolken zie, zal Ik denken aan het eeuwige verbond dat Ik met alle levende wezens op aarde heb gesloten.” Genesis 9: 15-17

Hoe verwonderlijk trouw is God, dat Hij Die hemel en aarde gemaakt heeft, zich na zo’n 5000 jaar (of meer) na deze gebeurtenis iedere dag weer om ons bekommert en Zich houdt aan het verbond dat Hij met Noach heeft gesloten!

In bovenstaande tekst gaat het verbond voornamelijk over de belofte dat God nooit meer de gehele wereld zal laten overstromen. Ik ben ervan overtuigd dat we deze lijn ook mogen doortrekken naar ons persoonlijk leven. God zal ons leven nooit zó laten overstromen, dat wij het met Hem niet aan zouden kunnen. God kan ons verdriet en ons lijden ombuigen tot een getuigenis van Zijn Naam en van Zijn belofte die Hij ons 2000 jaar geleden in Jezus’ lijden, sterven en opstandig heeft gegeven.

Dus beloof me alsjeblieft, dat als je een regenboog ziet, al is het maar voor 5 seconden, je jezelf verwondert over Gods eeuwige, standvastige Liefde, waar wij ons leven aan toe mogen wijden. Hij is trouw, ook als Hij ver weg lijkt. Zoek Hem op, of roep met je hart en Hij zal antwoord geven. Zoals een boog in de wolken, als teken van trouw wil Hij jouw zekerheid zijn. Ook in 2018. Met Hem. Durf jíj het aan?

Foto bron: Pexels (regenboog – vrouw)

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.