Energie krijg je ervan, als je het pad oploopt richting de voordeur. Het huis dat je nadert zorgt voor een glimlach op je gezicht. Naast de deur hangt een naambordje met alle namen van elke ooit inwonende van dit huis. ‘Welkom’ staat er groot op de deurmat. 

Als je de sleutel omdraait en de deur open duwt ruikt het vertrouwd. In de gang hangen foto’s van kinderen die spelen in een zwembad, gezinsfoto’s met de bergen als decor en lachende jong volwassenen op feesten. Ze verklappen wat er door de jaren heen is gebeurd. Het voelt er fijn. De stem die je vanuit de woonkamer hoort maakt je warm. Het is je moeder. En jij bent thuis. 

Zou toch leuk zijn als we dit allemaal zo konden voelen. En hoe tof als onze kinderen later zo terug kunnen kijken.

Helaas pindakaas.

Voor een deel van ons zijn de nesten waar wij zelf in uitgebroed zijn niet zo warm. Of was het overall wel lekker, maar zitten er her en der plekken in die koud zijn. En daar kan je in de opvoeding van jouw eigen kinderen soms ineens last van krijgen.

Bijvoorbeeld als je ouders vroeger tegen je schreeuwden en jij had besloten: dit ga ik later nooit doen! En er dan in the heat of the moment al schreeuwend achterkomt dat je het toch doet.

Waarom je doet wat je doet

Als je kijkt naar hoe dit werkt, is het niet gek dat je soms reageert zoals je ouders vroeger deden. In je levensloop word je nou eenmaal gesocialiseerd door de omgeving waarin je opgroeit. ‘Waar je mee omgaat, word je besmet’ is niet voor niets een uitspraak. De reacties van je ouders, worden als het ware ingeprent in jouw systeem. Reageerde een van jouw ouders regelmatig chagrijnig of kortaf, dan is het niet raar dat jij dit ook makkelijk kan doen. Je hebt het nou eenmaal zo afgekeken van je ouders.

Ik zie het zelf ook zo vaak in de opvoeding van mijn eigen kinderen. Als mijn moeder vroeger moe was en ik in haar ogen zeurde, kon ze heel boos worden en met stemverheffing tegen mij praten. En ik tegen haar. Iets wat ik toen ik ouder werd echt niet tof vond en ook niet wilde als ik moeder zou zijn.

Je raadt vast wel wat er hier thuis wel eens gebeurt. 

Mijn oudste en ik lijken qua karakter heel erg op elkaar. Gevoelig & temperamentvol. En als ik moe ben, en hij blijft vragen of niet luistert, kan bij mij zomaar ineens het kookpunt bereikt zijn waarop ik met stemverheffing tegen hem praat. Ik zie de laatste tijd regelmatig dat hij ook zo kan reageren tegen mij en zijn broertje. Alsof me een spiegel wordt voorgehouden.

Werk aan de winkel

Voor mij is er op dat vlak werk aan de winkel. Leren anders reageren is alleen zo verrekte moeilijk. Maar ik wil het, omdat ik wil dat we leren met respect met elkaar om te gaan en ik geen koude plekken wil achterlaten als ik daar zelf iets aan kan veranderen.

Waarom we doen wat we doen heeft altijd te maken met iets. Je levensloop en socialisatie ligt daar vaak aan ten grondslag. Maar dat is niet het eindstation.

Bij God bepaalt je verleden niet je toekomst. Echt niet. 

Hij is in staat koude plekken in onze geschiedenis op te warmen. We mogen met Hem opnieuw beginnen, zo vaak als het nodig is. Hij weet hoe we in elkaar zitten. En als daar dingen zitten die door een verkeerde programmering zijn ontstaan, dan is Hij in de mogelijkheid dat te wijzigen. Want nog steeds geldt: waar je mee omgaat, word je besmet. Dus hoe meer tijd je met Hem doorbrengt en hoe meer je leert over hoe God ons ziet en hoeveel Hij van ons houdt, hoe meer vrucht je zal zien. Bij jezelf, je gezin en alle andere fronten van je leven.

Of het nou gaat om geduld, vriendelijkheid, liefde, zachtmoedigheid, zelfbeheersing of wat dan ook… met God ben je in staat dingen aan te pakken.

Hij laat je niet alleen!

God heeft ons niet een geest van lafhartigheid gegeven, maar een geest van kracht, liefde en bezonnenheid. 2 Timoteus 1:7 NBV

Want de Here zelf zal vóór u uit trekken, Hij zelf zal met u zijn, Hij zal u niet begeven en u niet verlaten; vrees niet en word niet verschrikt. Deuteronomium 31:8 HSV

Deze faithfocus is gebaseerd op een workshop die Daniëlle gaf voor ouders, over hoe waardevol je bent als ouder en hoe je kunt werken aan een warm nest, ook als er koude plekken in zitten. Volgende week volgt het vervolg op deze #faithfocus. De laatste van dit seizoen! 
Benieuwd of zo’n workshop iets is voor de ouders (jaja, de papa’s en de mama’s!) bij jou in de kerk? Stuur een mailtje naar info@powertothemamas.nl

 

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een Squad e-Magazine én een Weekly Devotional. Die wil jij toch niet missen? :-)

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.