Yes! Je bent zwanger! Het moment is aangebroken dat de eerste echo komt. Spannend, want je gaat ontdekken of er een kloppend hartje is. En je bent natuurlijk heel erg benieuwd naar het hummeltje in jou dat zorgt voor misselijkheid, vermoeidheid en het sterk toegenomen aantal bezoekjes aan het toilet. 

De meeste vrouwen krijgen de eerste echo rondom de 12e week. Je hebt wellicht al een tijdje zwangerschapsklachten en wellicht begint je buikje al te groeien. Het wordt steeds echter. En dat is op meerdere manieren spannend, zeker als je je kindje nog niet op bewegend beeld gezien hebt. Het is dan ook heel normaal dat je vlak voor of tijdens de echo allerlei emoties voelt. Bijvoorbeeld:

1. Gezonde spanning

Want je gaat je baby zien! Hoe tof is dat? Natuurlijk ben je tot op je teenharen nieuwsgierig en gezond nerveus.

2. Angst

Want wat als het hartje niet klopt? Dat is toch een beetje spannend.

3. Verliefdheid

Want je gaat je baby zien! Duh! En je partner ook. Want voor je partner is het allemaal nog super abstract, zo’n baby in de buik. Zichtbaar het baby’tje op beeld helpt ook zijn ‘groei’ naar het vaderschap. En dan kijk je nog eens naar elkaar en dan ben je dubbel verliefd, op elkaar en jullie baby.

4. Verwarring

Is this really happening? Het besef kan ineens komen dat je écht papa en mama gaat worden (als alles goed gaat). En dat is toch best wel een big deal… zelfs als je voor de tweede keer of vaker moeder wordt kan het krijgen van nog zo’n hummeltje een gevoel geven van: kan ik die verantwoordelijkheid wel aan? Hoort er dus bij, no worries.

5. Blijdschap 

Want hoe tof is het dat je moeder wordt! Al die tijd dat je droomde van een baby, het starten van een gezin… it is happening!

6. Geluk

Het zien van een echo, van het nieuwe leven, van jullie toekomstdroom. Natuurlijk geeft dat een geluksgevoel! Zelfs als ik de echo van onze zoons terugkijk voel ik dat nog steeds.

7. Verdriet

Yup… misschien heb je een keer eerder een echo gehad waarop zichtbaar was dat je kindje al was overleden. Of misschien heb je gemengde gevoelens omdat de zwangerschap van je vriendin helaas is afgebroken. Of misschien ging je met alle bovenstaande emoties naar binnen, en kwam je er met alleen de laatste uit… Ik hoop het natuurlijk niet… maar als wel, dan wens ik je alle Kracht, Liefde en sterkte toe.

Welke emoties voelde jij rondom de eerste echo? Laat het weten in een reactie! 

De echo in dit bericht is mijn allereerste echo… nog steeds voel ik al die dingen van hierboven als ik ernaar kijk!

 


Zwanger? Zet het Kraamjournal alvast op je wish-list!

Hét boek voor net bevallen moeders. Geef het cadeau in de zwangerschap!

 

Daniëlle Koudijs

| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee | Getrouwd met Jos | Liefhebber van dure Italiaanse wijn | Ondernemend | Houdt van schrijven en aanbidden |

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.