Emoties rondom eerste echo

Yes! Je bent zwanger! Het moment is aangebroken dat de eerste echo komt. Spannend, want je gaat ontdekken of het hartje van je kindje klopt. En je bent natuurlijk heel erg benieuwd naar het hummeltje in jou dat zorgt voor misselijkheid, vermoeidheid en het sterk toegenomen aantal bezoekjes aan het toilet.  

De meeste vrouwen krijgen de eerste echo rond de 10e week. Je hebt dan waarschijnlijk al een tijdje last van een misselijk gevoel of andere ongemakken en misschien begint je buik al te groeien. Het wordt daardoor steeds echter. En dat is op meerdere manieren spannend, zeker als je je kindje nog niet op bewegend beeld gezien hebt. Het is dan ook heel normaal dat je vlak voor, tijdens of na de eerste echo allerlei emoties voelt. Bijvoorbeeld: 

  1. Gezonde spanning

Want je gaat je baby zien! Hoe tof is dat? Natuurlijk ben je tot in je tenen nieuwsgierig en gezond nerveus. 

  1. Angst

Want wat als het hartje niet klopt? Dat is toch een beetje spannend. 

  1. Verliefdheid

Want je krijgt dus die ieniemini-versie van jezelf te zien! En je partner ook. Misschien is het voor je partner nog allemaal nog superabstract, zo’n baby in de buik. Het baby’tje op beeld zien helpt ook je partner ‘groeien’ naar het ouderschap. En dan kijk je nog eens naar elkaar en dan ben je dubbel verliefd, op elkaar en jullie baby. 

  1. Verwarring

Is this really happening? Het besef kan ineens komen dat je écht papa en mama gaat worden (als alles goed gaat). En dat is toch best wel een big deal… zelfs als je voor de tweede keer of vaker moeder wordt kan het krijgen van nog zo’n hummeltje een gevoel geven van: kan ik die verantwoordelijkheid wel aan? Wil ik dit eigenlijk wel? Die emoties en gedachten komen vaker voor en dat komt meestal ook goed, no worries. 

  1. Blijdschap 

Want hoe tof is het dat je moeder wordt! Al die tijd dat je droomde van een baby, het starten of uitbreiden van je gezin… it is happening! 

  1. Geluk

Het zien van een echo, van het nieuwe leven, van jullie toekomstdroom. Natuurlijk geeft dat een geluksgevoel! Zelfs als ik de echo van onze drie kinderen terugkijk voel ik dat nog steeds. 

  1. Verdriet

Yup… misschien heb je een keer eerder een echo gehad waarop te zien was dat je kindje al was overleden. Of misschien heb je gemengde gevoelens omdat de zwangerschap van een vriendin helaas is afgebroken. Of misschien ging je met alle bovenstaande emoties naar binnen, en kwam je er met alleen de laatste uit… Of weet je helemaal niet hoe je dit kind een toekomst moet geven. Ik hoop het natuurlijk niet… maar als je wel verdrietig de echokamer uitloopt, dan wens ik je alle Kracht, Liefde en sterkte toe.

Voel je geen blijdschap rondom het krijgen van je kindje of maak je je ernstig zorgen? Bespreek dit dan met je verloskundige. Zij kan je helpen en jou eventueel doorverwijzen naar een specialist als het nodig is.  

Welke emoties voelde jij rondom de eerste echo? Laat het weten in een reactie!   

Het echofilmpje in dit bericht is van mijn allereerste echo… nog steeds voel ik de zes eerste emoties van hierboven als ik ernaar kijk! 

 

Zwanger zijn, het is bijzonder. Maar zo’n eerste periode met je baby ook! Speciaal voor net bevallen moeders is het er het Kraamjournal. Met twaalf weken lang eerlijke, oprechte verhalen van andere moeders én tips van professionals. Bijvoorbeeld over omgaan met slaaptekort, informatie over borstvoeding, seks na de bevalling en hoe je balans terugkomt. Maar ook is er wekelijks aandacht voor je relatie met God. 

Benieuwd naar meer? Klik op de foto of hieronder voor meer informatie! 

Op voorraad

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.