Het is feest in huize Hoogendoorn. Vandaag vieren we dat papa een jaar kanker heeft! 

Vieren? Ik hoor het je denken. Hoe gek het ook klinkt, wij gaan dit vieren. Want stel: we hadden nooit ontdekt dat hij longkanker had. Of de behandeling zou niet aanslaan. Dan zouden we niet meer samen zijn, werd ons exact een jaar geleden zonder omhaal van woorden verteld.  

Geniet van je dagen
Verlies je in de tijd
Je wordt steeds gedragen
Tot in alle eeuwigheid 

‘Leef met volle teugen’, Elbert Smelt en Kinga Bán  

Dus de slingers hangen (oké, het hielp dat onze dochter gisteren jarig was), we hebben restjes unicorntaart bij de koffie en papa krijgt kusjes, knuffels en een cadeautje. Want wat zijn we blij dat hij nog bij ons is 

Elke drie weken wordt zijn lijf volgepompt met rommel. Dertien kuren heeft hij gehad, zeven zenuwslopende scans, vier spoedbezoekjes aan de eerste hulp. De hoeveelheid pillen die hij dit jaar heeft geslikt, is niet meer te tellen. Talloze gesprekken met artsen, verpleegkundigen en nog meer gesprekken met familie en vrienden. We hebben gehuild, geschreeuwd, geruzied, gelachen. En we zijn stil geweest. Er werd gebeden, hij is gezegend. Zelfs gezalfd.  

En dan is Hét Jaar voorbij. Alsof het één lange, diepe zucht was.

We hebben het gehaald! 

En nu? Nu voelt het ineens als een race tegen de klok. Alsof vanaf nu elke dag ‘bonus’ is en we extra hard moeten rennen om nog tijd samen te hebben. En dat rennen doen we dan ook nog eens met lood in de schoenen, omdat we helemaal niet willen opschieten.  

Alex moet zijn best doen om zoveel mogelijk mee te maken van zijn kinderen. Van zijn twee meiden die willen dat papa hen naar school brengt en op bed legt. Van zijn zoon van bijna twee, die zo graag met hem voetbalt in de achtertuin en die er zichtbaar van geniet om samen met papa op zijn loopfiets een blokje om te gaan. Zijn zoon die herinneringen aan zijn vader nodig heeft, niet alleen van foto’s en filmpjes.

Het lijkt op rennen tegen de tijd  

Gelukkig voelen we wat Elbert en Kinga zingen, dat we steeds worden gedragen. We zijn inmiddels al wel gewend om met lood in onze schoenen te lopen, maar elke stap is lichter omdat we weten dat er Iemand bij ons is.  

Vieren we vandaag feest tegen beter weten in? Absoluut niet. We weten inmiddels heel goed dat we gewoon feest moeten vieren, als wij vinden dat het een feestwaardig moment is 

Dus vandaag geen race tegen de klok. We verliezen ons in de tijd, want we hebben geen tijd te verliezen. Wij vieren feest. Feest tegen de klok.

 

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Wil jij ze ontvangen? :-)

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.