‘Fijne Hemelvaart!’ Het is iets wat mijn collega’s en ik elkaar toewensen terwijl ik school na een paar uurtjes werken verlaat. Het is woensdagochtend en vanmiddag vertrekken we voor een aantal heerlijke dagen naar een fijne camping in het Oosten van het land.  

Maar terwijl ik naar huis fiets moet ik lachen. Fijne Hemelvaart… wat wensen we elkaar eigenlijk toe? Dat we spoedig naar de hemel gaan? Want daar gaat Hemelvaart toch echt over? Over dat Jezus naar de Hemel ging. Hij vertrok definitief van de aarde om naar Zijn Vader te gaan. 

Wat betekent fijne Hemelvaart nou eigenlijk echt?

Wat ‘vieren’ we eigenlijk? We weten dat Jezus op Goede Vrijdag voor ons aan het kruis is gegaan. Met Pasen wordt Zijn opstanding gevierd. Hij leeft! is wat we uitbundig mogen vieren en wat het échte goede nieuws is voor de mensen. Door Jezus Zijn opstanding heeft God zich helemaal geopenbaard aan de wereld, is Zijn kracht ten volste duidelijk geworden en weten we dat Jezus de Zoon van God is. 

Nadat Jezus verrezen was uit de dood (zoals dat zo mooi heet), is Hij nog 40 dagen op aarde geweest. Hemelvaartsdag is de 40e dag. Hij is in die tijd verschillende keren verschenen aan Zijn leerlingen en ook aan andere mensen. Uit die ontmoetingen blijkt nog steeds hoe moeilijk ‘geloven’ is. Want ondanks dat de leerlingen wisten dat het Jezus was die voor hen stond, konden sommigen het moeilijk geloven dat Hij echt was opgestaan uit de dood. Ook de ongelovige Tomas moest door het zien van Jezus’ wonden overtuigd worden van dat Hij het echt was. (Lees Johannes 20:26 maar eens)

Wat me trouwens opvalt bij het lezen van Johannes 20, is dat Jezus (vanaf vers 19) elke keer als Hij verschijnt zegt: ik wens jullie vrede toe. Ook geeft Hij een opdracht in vers 21:

21 Jezus zei opnieuw tegen hen: “Ik wens jullie vrede toe! Net zoals de Vader Mij heeft gestuurd, stuur Ik ook jullie.”

22 Toen blies Hij op hen en zei: “Ontvang de Heilige Geest. 23 Als jullie iemand vergeven wat hij verkeerd heeft gedaan, dan is het hem ook vergeven. Als jullie iemand niet vergeven wat hij verkeerd heeft gedaan, dan is het hem ook niet vergeven.”

“Net zoals de Vader Mij heeft gestuurd, stuur Ik ook jullie.” En daarna volgt een stuk over vergeving. Is het niet zo dat vergeving rust brengt? Dat door vergeving de vrede in je hart weer ruimte krijgt en de lasten verdwijnen? 

Jezus geeft ons de opdracht om te gaan, zoals Hij ook is gegaan. En Hij belooft ons de Heilige Geest als helper. Zodat er wonderen blijven gebeuren waarmee mensen zoals Tomas worden overtuigd. Want ook al is Jezus naar de aarde gekomen om te laten zien wie God echt is, het is nog steeds niet vanzelfsprekend dat mensen ook geloven dat het écht zo is.

Doordat Jezus is gestorven en naar de Hemel is gegaan, kunnen wij de Heilige Geest ontvangen als Helper. Zodat we in Zijn Naam mensen kunnen vergeven, wonderen kunnen doen. Hoe gaaf is het dan om er net als Jezus op uit te gaan en samen met Hem te werken aan een wereld waar God op nummer één staat? 

Bijzonder blijft in ieder geval dat de naam van de vrije dag wordt gebruikt om elkaar een aantal vrije dagen toe te wensen. Mijn Fijne Hemelvaart! betekent in ieder geval niet dat ik mijn collega’s wens te sterven. Ik wens ze daarmee heerlijke, fijne en rustige dagen waarin ik hoop dat mijn collega’s Zijn vrede mogen ervaren. Dat ze mogen ontdekken hoe Liefdevol en groot onze God is. Zodat zij op een dag ook naar de Hemel mogen gaan en daar samen met ons kunnen genieten van die mooie plek. Maar goed. Ik moet ze eerst maar eens gaan vertellen dat dat de ware betekenis is van Hemelvaart. 😉

Dit bericht verscheen juni 2017 bij Power to the Mama’s. 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.