-
10 jan 2017
-
Sponsored
-
door Daniëlle Koudijs
-
0 comment
Afhankelijk van God als kernwaarde voor een financiële dienstverlener. Een paradox?
Geldgraaien. Ik dacht altijd dat financiële dienstverleners alleen maar daarop uit waren. Integriteit zolang de munten hun kant oprollen, zoiets. Toen wij vorig jaar ons huis gingen verkopen in een markt die nog niet echt aantrok, vonden we het dan ook heel spannend om die stap te gaan zetten. Want wie zou ons nou echt eerlijk advies gaan geven en rekening houden met een restschuld en onze maximale grenzen? We wisten dat het tijd was, God leidde ons duidelijk naar de verkoop- en de aankoop van een ander huis. Ik zag alleen nog niet hoe. Maar Hij leidde ons ook naar een betrouwbare financiële dienstverlener.
Met een beetje een wantrouwig gevoel zat ik aan onze eigen, gezellige eettafel. We hadden een eerste adviesgesprek bij ons thuis. Voor mij nam een super vriendelijke man plaats, die volgens mij nog geen vlieg kwaad kan doen. “Afhankelijk van God” zag ik in de brochure staan. Het is de belangrijkste waarde van het bedrijf, zo blijkt. Een groter contrast met mijn gevoel was er op dat moment niet. Kon je de financiële wereld dan vertrouwen? Ik heb het eerste kwartier dan ook het gevoel gehad dat ik in de maling werd genomen. Ik verwachtte dat de wurgadviezen en tophypotheken binnen no time zouden worden gepresenteerd. Maar dat gebeurde niet. Stap 1 was kennismaken. Wensen verkennen. Behoeften bespreken en bovenal: prioriteiten stellen. Vanuit daar zouden we verder gaan. Dik anderhalf uur later stond die man weer buiten. In mijn agenda stond een vervolgafspraak. “Dit voelt eigenlijk best vertrouwd,” zei ik toen mijn man en ik op de bank ploften. “Ik heb niet het idee dat ze ons geld gaan roven.”
En dat gevoel is gebleven. Zeer zorgvuldig is Arjen, onze hypotheekadviseur, vanaf dat moment met ons aan de slag gegaan. We hebben alle mogelijke scenario’s bekeken en hebben het uiteindelijk niet beter kunnen doen dan dat we hebben gedaan. Nu wonen we in een prima eengezinswoning met ruime tuin, op een super leuke locatie. Precies binnen onze eigen maximale grenzen. Geen veel te dure tophypotheek. Zonder overschrijding op welk vlak dan ook. Iets wat ik gezien de economie in 2015 en de verkoopprijs van ons oude huis nooit had verwacht.
Bescherming door inzichtelijkheid
“Ja, wij zijn er om mensen te beschermen voor financiële problemen. Scenario’s die afstevenen op die problemen proberen wij dan ook te vermijden,” zegt Robert Jan van Dam (adviseur bij Gabriël Financiële Bescherming) als ik hem vraag naar hoe het toch kan dat zij als ‘zo eerlijk en betrouwbaar’ bekend staan. “Natuurlijk moet er geld verdiend worden, maar wel met respect. We zijn geen graaiers of zakkenvullers.” Ik vraag hem wat Gabriël dan anders maakt. “Wij denken mee met de klanten en proberen juist helder te krijgen wat voor hen prioriteit is. De bescherming zit hem in de inzichtelijkheid van de persoonlijke situatie. Wat kan wel, wat kan niet. Wat als je zonder inkomen komt, wat gebeurt er dan? Gebaseerd op de realiteit maken wij in overleg met de klant realistische plannen.” Het klinkt plausibel. En bijna te mooi om waar te zijn. Maar dat is het niet, weet ik door onze persoonlijke ervaring.
Alles uit de kast
“Vorig jaar hadden we een bijna onmogelijke casus,” vertelt Robert Jan. “Een ouder echtpaar zat in een complexe situatie waarbij de verkoop van het huis werd tegengewerkt door oude afspraken. Voor het echtpaar zeer stressvol. Samen met mijn collega’s hebben we alle mogelijke opties doorgenomen, hebben we waar we konden gesprekken gevoerd en zoveel mogelijk werk uit handen genomen van het echtpaar. Uiteindelijk is het ons gelukt om alles rond te krijgen en bleven alle partijen tevreden achter.” Terwijl we het over deze casus hebben, wordt mij al snel duidelijk dat er veel meer tijd in deze casus is gestopt dan normaal wordt begroot. Zonder klagen of mopperen over budgetoverschrijding is er toch gewerkt tot het rond was. Ik vind het mooi en het siert de integriteit die wordt nagestreefd echt.
De winst delen met goede doelen
Robert Jan vertelt ook dat Gabriël Financiële Bescherming een eigen stichting heeft. “Elk jaar gaat een groot deel van de winst naar deze stichting die vervolgens allerlei goede doelen steunt. Vorig jaar was dat €28.000,-“ Natasja Naron, de oprichtster en directrice van Gabriël, vindt het delen in deze rijkdom een belangrijk onderdeel van haar bedrijf. Ze wil een goed rentmeester zijn over haar verdiensten. En daarmee ook de Bijbelse verantwoordelijkheid dragen. Afhankelijk zijn van God, liefdevol, professioneel, betrouwbaar en zuiver zijn, zijn dan ook niet voor niets de vijf waarden van het bedrijf.
Geen grote dure auto’s of een nog luxer kantoor dus, maar omkijken naar de mensen en delen van wat zij hebben. Doordat de adviseurs hier mensen en bedrijven helpen, helpen ze tegelijk anderen. En zo wordt het geld dat je als klant betaalt voor het advies van deze organisatie dus echt goed besteed. Trouw zijn en rentmeesterschap. Ze voeren het hier uit.
Interview met: Robert Jan van Dam
adviseur Gabriël Financiële Bescherming
Ben je benieuwd naar deze financiële dienstverlener? Kijk dan op www.gabrielfb.nl
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Gabriël Financiële Bescherming, maar de inhoud is geschreven en bedacht door ons.
Gabriël Financiële Bescherming is een financieel adviesbureau dat zowel particulieren als bedrijven en organisaties voorziet van financieel advies. Denk aan hypotheken, duurzaam beleggen en verzekeringen. Het Gabriël drie stappenplan is een bekend product en helpt je inzicht krijgen in je situatie waardoor gezonde financiële keuzes kunnen worden gemaakt.
| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee jongens en een meisje | Getrouwd met Jos | Liefhebber van goede (Italiaanse) wijn | Missionaire ondernemer | Houdt van kleinkunst, schrijven, creëren en aanbidden |