Geloof is altijd in ontwikkeling

Het geloof is een mooi goed. Zelf vind ik het wandelen met God een prachtige levensstijl. Ook al lijkt die wandeling soms ook op een loopje door vieze, donkere steegjes of als een zwemtocht door een diepe grot. De wetenschap dat Hij er bij is, helpt mij gaan.

Dat diepe weten heb ik overigens niet altijd zo gevoeld. Ik heb heel lang het gevoel gehad dat ik pas bij God mocht zijn, met Hem mocht wandelen als ik helemaal perfect ben. Een niet te volmaken opdracht, kwam ik in de loop van jaren achter. Wat heb ik God überhaupt te bieden? dacht ik vaak.

Veel andere moeders en vrouwen hebben dit gevoel ook. En heel vaak komt deze innerlijke overtuiging voort uit angst of een gebrek aan vertrouwen. Dan is het overgeven aan geloof een mooie gedachte, maar onmogelijk in praktijk te brengen en vaar je liever op eigen kracht in plaats van dat je je laat leiden door God.

Geloven is learning by doing

God echt geloven, vertrouwen en volgen is niet makkelijk. Ik geloof dan ook echt dat ons geloof in ontwikkeling mag zijn. Learning by doing, zeg maar.

Ervaringen met mensen beïnvloeden je geloof in God

“We zijn in ons hoofd ‘gevlucht’ om te overleven en zekerheid te vinden in een wereld met verstoorde relaties,” schrijft Arie de Rover in een artikel over vertrouwen op de website van Visie. Hij vertelt in dat artikel over ratio versus vertrouwen en welke invloed onveiligheid in relaties heeft op durven vertrouwen op God.

Helaas klopt wat hij schrijft. We zijn in ons hoofd gevlucht, beredeneren alles en als iets niet goed of zeker ‘voelt’, dan is geduld of vertrouwen vaak lastig. En zeker mensen die uit onveilige situaties komen, bijvoorbeeld na scheiding, pesten of trauma’s, kunnen hier meer last van hebben. Maar ook als je andere verwachtingen hebt van God of teleurgesteld bent in een vriendin of familielid kan je vertrouwen dusdanig beschadigd zijn dat je dit projecteert op je relatie met God.

Verkeerd Godsbeeld

Eigenlijk ontstaat er dan een verkeerd Godsbeeld. Je durft door je ervaringen met mensen, niet te vertrouwen op de beloften uit de Bijbel. “Is het echt waar wat Hij schrijft? Blijft Hij echt van mij houden? Ook als ik keer op keer vergeving nodig heb? Heeft Hij mij echt zo bedoeld en perfect gemaakt in de buik van mijn moeder? En hoe weet ik nou zeker dat dat zo is?”

Een gezonde twijfel aan je geloof is soms even nodig om scherp te stallen wát je nou eigenlijk gelooft. Maar als de twijfel omslaat in onzekerheid, wantrouwen en verwijdering van God, heeft het juist negatieve invloed. Dan kan angst gaan overheersen, met alle gevolgen van dien.

Wat zorgt voor een verkeerd Godsbeeld?

Heel vaak is het een ervaring met een persoon waar je God mee associeert dat zorgt voor een verkeerd beeld. Bijvoorbeeld:

  • Slechte relatie met je vader of moeder, als je God associeert met een zorgzame ouder
  • Teleurstelling in- of kwetsing door vrienden, als je God associeert met trouwe vriend
  • Teleurstelling in- of kwetsing door iemand waar je tegenop kijkt, als je God associeert met een idool

Wat er eigenlijk gebeurt, is dat die ervaring, leidt tot de overtuiging dat anderen niet te vertrouwen zijn. Soms sluipt zo’n overtuiging er onbewust in. Je afhankelijk stellen van God, die je niet eens ‘echt’ kan zien, is dan supermoeilijk. Een mens zijn gedrag kun je nog observeren. 😉

Ik kan het zelf wel

Een gevolg van anderen wantrouwen of onzekerheid is dat je meer op jezelf gaat vertrouwen, denken dat je zelf verantwoordelijk bent voor alles.

Maar ook jij bent mens en soms maak je fouten. Daar kun je jezelf dan weer voor gaan veroordelen en voor je het weet beland je in een vicieuze cirkel waarmee je jezelf nog meer naar beneden trekt. Het gevoel ‘zie je wel dat niemand te vertrouwen is, ikzelf en God ook niet’ groeit dan alleen maar nog meer.

Gods liefde brengt herstel

Stel dat ik zei dat de duisternis op mij kon vallen, dan nog zou het licht om mij heen zijn. – Psalm 139: 11 Het Boek

Ook ik leefde jaren op eigen kracht. Ik wilde de controle in eigen handen houden, omdat anderen het niet zouden doen. Onbewust regeerde die onzekerheid in mijn leven.

Toen ik na jaren van vallen en opstaan eenmaal wist waar het vandaan kwam en het proces van herstel aan durfde gaan, kwam ik erachter dat de acties die mijn biologische vader heeft gedaan (laten we zeggen dat het een charmante man was die ook grote liefde had voor andere vrouwen, drank en gokken) mijn beeld van God en mannen (en dus relaties) enorm had beschadigd en beïnvloed. Dat heeft bij mij jarenlang geleid tot onder andere een scheef verantwoordelijkheidsgevoel, ongezonde werk ethos, verkeerde keuzes met betrekking tot vriendjes, seks, me niet durven binden in relaties en ongezonde vriendschap.

Geloof in ontwikkeling, stap voor stap

Ik kan me nog zo goed herinneren wat het keerpunt in mijn leven was. Al jaren ging ik weer naar de kerk, maar pas toen de vinger op de zere plek werd gelegd en daarvoor gebeden werd ontstond er ruimte voor herstel. Kon ik weer Gods liefde ontvangen door het lezen van de Bijbel. En man, wat was dat soms veel! Soms zó veel dat ik de Bijbel weer dicht deed. Maar God wachtte gentle as He is, en nam mij bij de hand. Stap voor stap.

Gods liefde is altijd paraat en altijd in overvloed aanwezig. Ook al werpen we zelf de duisternis over ons heen, Zijn licht is altijd sterker en Hij helpt je altijd weer opstaan.

God is niet altijd te begrijpen, maar wel altijd te vertrouwen. Ik hoop dat jij dat, vrij van alles wat je bindt, ook mag ervaren en daar vreugde over voelt.

De Weekly Devotional is onderdeel van het Mom Squad Membership. Members krijgen wekelijks een devotional met 7 korte overdenkingen en reflectievragen. Ook worden members aangemoedigd elke dag een kort gebed te doen, om zo in contact met God te blijven. 

Naas de Weekly Devotionals krijgen members elke maand een e-magazine met tips en artikelen van profs, twee keer per jaar een verrassingspakket thuis met het nieuwste #powerbook en korting op events en (online en offline) masterclasses. Word je voor 15 juli member? Dan krijg je een vet zomeractiepakket thuis! Meer weten? Klik hier! 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.