Voor alles bestaat een bepaalde tijd, lezen we in Prediker 3. Los van het gebruiken van je gaven en talenten, heb je soms gewoon te dealen met bepaalde situaties in het leven. En vaak zit je daar gewoon niet op te wachten, moet je dingen van jezelf aan de kant zetten of heeft het invloed op het gezinsleven. Maar soms is het ook anders. Durven we namelijk wel te genieten van wat we doen? Of gaan we daar soms te snel aan voorbij?

Laten we eens lezen wat er in Prediker 3 nog meer geschreven wordt over de tijd.

11 Voor alles wat Hij heeft gemaakt, bestaat een geschikt moment. Ook al heeft God het besef van de eeuwigheid in het hart van de mensen geplant, toch kan de mens al Gods werk, vanaf het eerste begin tot het einde, niet overzien. 12 Daarom trek ik de conclusie dat er niets beters voor een mens is dan blij te zijn en plezier in het leven te scheppen, zolang hij kan. 13 En daarnaast dat hij zal moeten eten en drinken en zou moeten genieten van alle vruchten van zijn werk, omdat dat alles een geschenk is van God.

Je ziet in deze tekst een paar dingen vetgedrukt. Allereerst dat al Gods werk niet kan worden overzien door mensen. Zoals Prediker eerder al schreef dat er voor alles een tijd is, voor al het mooie en minder mooie, schrijft hij hier dat wij Gods tijdslijn niet kunnen overzien. We weten gewoon niet wat wanneer voorbij komt in ons leven. Het advies van Prediker is dan ook blij te zijn. Er zou zelfs niets beter zijn dan dat. Opmerkelijk vind ik dat hij schrijft dat we plezier in het leven moeten scheppen zolang we kunnen. Het scheppen van iets impliceert dat we dat zelf in de hand hebben, dat het misschien wel maakbaar is. Dat vind ik bijzonder, nu we in deze maakbare wereld juist merken dat alles helemaal niet zo maakbaar is. Ik denk dan ook dat Prediker bedoelt dat je altijd een keus hebt: kies je bij alles wat je doet voor een mineurstemming of kies je voor vreugde?

Ik weet niet in welk seizoen jullie op dit moment zitten. Maar ik denk dat je ten alle tijde kunt nadenken over met welke houding en insteek je dingen doet. Momenteel zit ik persoonlijk in een vaag seizoen. Het lijkt wel of er twee door elkaar heen lopen. Lente en winter. Waar aan de ene kant vruchten te plukken zijn, wordt aan de andere kant gesnoeid en lijkt het qua dilemma’s soms wel winter. En juist in die winter is het voor mij lastig om altijd positief te blijven. Maar het seizoen is voorlopig nog niet voorbij. Dus heb ik onlangs besloten elke keer te kiezen voor vreugde, ook al is het een lastige tijd. En dat helpt. Het perspectief wordt daardoor anders en er komt meer ruimte. Ik ruik zelfs soms de lente ook op dat front weer aankomen. De vreugde van de Heer is echt mijn kracht. 🙂

Op het moment dat de dingen allemaal goed gaan en je de lente, zomer en herfst fluitend doorloopt, is het zo ontzettend belangrijk om ook te genieten van wat je doet. Je leest het in vers 13: En daarnaast zal hij moeten eten en drinken en zou hij moeten genieten van alle vruchten van zijn werk, omdat dat alles een geschenk is van God. In de winter is het de kunst te blijven genieten van dat wat je hebt, of de herinneringen die je hebt gemaakt zonder ondergesneeuwd te worden. Juist in het winterseizoen ligt de duivel op de loer. Stemmen als “zie je wel, jij kan niks.” of “je gaat nooit verder komen,” of “die anderen zijn gewoon veel beter dan jij” lijken in het winterseizoen sneller binnen te kunnen komen. Juist dan is het belangrijk in Zijn kracht te blijven staan en woorden van Waarheid te horen en te lezen.

Genieten
Maar als je dan geniet… Geniet jij dan altijd van de dingen die goed gaan? Geniet jij van de talenten die je onbewust of bewust inzet? Of van de vruchten die daaruit voortkomen? Ik vergeet het heel vaak. Ik zit vaak in de doe-modus. Is het ene afgerond? Mooi, dan gaan we door naar het volgende. Ik vind het echt moeilijk om even stil te staan, te kijken en te genieten van de dingen die ik doe of heb gedaan. Daarbij wil ik ook niet naast m’n schoenen lopen of trots overkomen. Je mag natuurlijk trots zijn op dingen die je doet, maar het is niet goed als je gevoel van eigenwaarde ervan afhangt. Terwijl je best een goed gevoel mag krijgen als je je talenten gebruikt. Misschien is het hetzelfde als complimenten ontvangen, vind ik ook lastig. Laat mij maar gewoon werken. 😉

Maar nu ik dit lees, snap ik ook dat God het juist mooi vindt als we genieten van de vruchten die groeien door wat wij doen. Heb jij je buurvrouw geholpen met iets en word je daar blij van? Dan mag je dat dus echt voelen en daar dankbaar voor zijn! Heb je tijdens de aanbidding lekker staan meezingen (op het podium of op je stoel) en krijg je een compliment over jouw zang? Steek ‘m in je broekzak en dank God dat die persoon van jouw tijd met God heeft mogen genieten. Heb je een luisterend oor geboden aan een bekende en heeft die persoon daar veel aan gehad? Dan mag je ook dat als compliment ontvangen.

In 1 Petrus 4:10 lees je dat iedereen gaven gekregen heeft om elkaar mee te dienen. In 1 Korintiers 10:31 zegt Paulus Of u nou eet of drinkt of iets anders doet, doe alles ter ere van God. Zolang je jouw talenten inzet om een ander te dienen en het doet ter ere van God en niet om jezelf te verheerlijken (dat kan dus werk gerelateerd of niet werk gerelateerd zijn), dan is er niks aan de hand. Dan dien je het grotere doel: God laten zien aan de wereld.

Ik hoop dat je tijdens deze challenge een beetje een richting hebt mogen vinden. Dat je meer zicht hebt op jouw passies, waar je goed in bent, waarmee je dienstbaar kunt zijn. Ik hoop nog meer dat je God Zijn stem meer hebt kunnen verstaan en aanvoelt waar Hij heen wil met jou. En dat het ook gewoon soms zo is dat het even niet lukt door het seizoen (de omstandigheden, tijd of…) waar je in zit. Hoe lastig het soms ook is, toch wil ik je deze tip van Prediker nog even meegeven, ongeacht in welk seizoen je zit. En ik weet het zelf heel goed, makkelijker gezegd dan gedaan!

Niemand kan hem van iets laten genieten na zijn dood, daarom moet hij er nu van genieten. (Prediker 3:22b)

Opdracht van vandaag:

  1. Geloof jij dat God het fijn vindt dat je geniet van het leven, ongeacht het seizoen waarin je zit?
  2. Wat zijn dingen waar jij van geniet?
  3. Waar wil jij als je bovenstaande leest meer van gaan genieten vanaf nu?
  4. Als je van dingen geniet, wat doet dat dan met jou?
  5. Plan deze week nog iets waar je van kan genieten! Al is het iets kleins zoals een boek lezen en een reep chocola eten of een bos tulpen neerzetten. 🙂

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.