Kinderen zijn net planten, schoot van de week ineens door mijn hoofd. Geef ze water, af en toe wat voedzame korrels en zonlicht. Het schijnt ook te helpen als je tegen ze praat, daar worden ze vrolijker en kleurrijker van. Groeien ze nog sneller 

Nu is bovenstaande vergelijking misschien wat ver gezocht. Maar ik zeg je, zonnestralen doen echt wat met je kinderen. Zo kon ik vlak voordat school weer begon halsoverkop naar de winkel voor nieuw ondergoed, maal drie. Dat de jurkjes en shirts wat korter zitten, vind ik die laatste zomerweken wel best. Maar als je bij de onderbroekjes van boven de bilspleet ziet en de rompers ineens nog maar met 1 drukknoopje dicht kunnen, dan weet je genoeg.  

Bij de kleuter komen er tegenwoordig zinnen uit als ‘ga jij lekker even zelf de playmobil opruimen’ en ‘mama, doe es niet, dat is vet irritant’. Die aap van ruim anderhalf stuift ineens weg op zijn loopfiets, terwijl hij hem drie weken geleden nog niet eens zelf van de grond getild kreeg. En onze oudste van 7 stelt prompt hoge eisen aan haar ondergoed. Boxers en korte topjes graag. Ze heeft haar verlanglijstje al klaar voor over 4 maanden: make-up, fiets met een bak voorop en een videocamera, want er moet gevlogd worden. Wat gaat het razendsnel allemaal. Help!

Nadat ik mijn constateringen ’s avonds in bed nog eens de revue laat passeren, schrik ik een beetje. Maar, zijn ze wel richting God gegroeid? Fijn dat ze langer en sterker zijn geworden, zich verbaal meer gaan uiten en hun eigen leven gaan leiden. Maar heb ik ze in de zomertijd wel genoeg geestelijke voeding gegeven?

Het blijft een paar dagen rondzingen in mijn gedachten. En op het moment dat ik bijna begin te geloven enorm gefaald te hebben in de geloofsopvoeding, komt Psalm 92 voorbij.

Gods volgelingen zullen groeien en bloeien als palmbomen, hoog opgroeien als de cipressen in de bossen van Libanon. Als zij eenmaal zijn geplant in het huis van de Here, groeien ze dicht bij Hem op. Vers 13-14

Ze zijn vlak na hun geboorte al ‘geplant’ in het huis van de Here. Ze zijn altijd al dicht bij Hem. Omdat Hij dicht bij ons is. Natuurlijk hebben we als ouders de taak om ze richting God te wijzen en hen de liefde van Jezus te laten zien. En we moeten er wel met ze over blijven praten, want dan groeien ze. Maar opgroeien, dat doen ze al dichtbij Hem. In Zijn licht. En Hij laat ze nooit meer los.

Ik haal opgelucht adem. Het komt vast goed met die drie van mij. Laat die donkere dagen maar komen. Aan Gods licht is er bij ons geen gebrek.    

Dit blog is eerder gepubliceerd in september 2019

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

lege bakfiets

Het lege bakfiets-syndroom

Mijn bakfiets rammelt terwijl ik over een klinkerweg fiets. Het kletterende geluid valt me ineens op, want het is voor het eerst in weken dat ik zonder inhoud rijd en blijkbaar klinkt dat dus zo luid. Zes weken lang zaten er telkens twee kindjes in de bak, want het...
brief van paulus

Een brief voor mij van Paulus

De opleiding die ik als beginnende protestantse godsdienstleerkracht  moet volgen, is van start gegaan. Ik kijk op het onlineleerplatform naar de vakken die ik het komende jaar moet volgen. Het zweet breekt me uit als ik de cursushandleidingen doorneem....
het eerste lied

Het ontvangen en doorgeven van Gods zegen

Sifra Bekx schreef een prachtig blog over het zegenen van je kinderen, die we hier graag delen. ‘Mam, mam… Je bent vergeten ons te zegenen’, zucht Janoah terwijl we klaar zijn met bidden en Bijbellezen. ‘Oh natuurlijk lieverd, wat goed dat je er nog aan denkt’, zeg...
groeipijn

Groeipijn

Midden in de nacht sta ik op de gang een hek te bouwen van twee lege wasmanden. Blijkbaar niet zo zachtjes als dat ik dacht, want achter mij hoor ik gestommel. ‘Wat doe je?’ zegt mijn man al gapend. ‘Oh, gewoon. Ik vind het maar niks, dat dat traphekje weg is,’...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.