Esther stuurde dit blogje over haar mindset. Growth… fixed… allemaal mooie termen die haar dochter leert op school. Maar soms voelt Esther zich als moeder een Nixie. En dan is het zaak om even aan de juiste bron aan te sluiten. 

‘Mam, ik ben een Growie! Sommige kinderen uit mijn groepje zijn dat ook en anderen zijn een Fixie.’

Mijn negenjarige vertelt tijdens het avondeten enthousiast over ‘wie’ Growie is en legt uit wat ‘hij’ betekent. Growie en Fixie doen me in eerste instantie denken aan twee vriendelijk ogende robots die de juf ondersteunen in de klas. Dochterlief legt me in Jip-en-Janneke-bewoordingen uit dat een ‘Growie’ weet dat hij kan groeien en dat een ‘Fixie’ denkt dat het vaststaat wie hij is en wat hij kan. Dan schiet me iets te binnen over de termen ‘growth en fixed mindset’ en begint er een lichtje te branden. ‘Growie’ en ‘Fixie’ maken me nieuwsgierig en een rondje Google levert me meer informatie op.

Growth and fixed mindset

Een ‘Growie’ beschikt over een ‘growth mindset’. Een persoon met deze mindset heeft de overtuiging dat hij zijn capaciteiten kan ontwikkelen. Hij weet ook dat falen erbij hoort en dat dit alleen betekent dat je meer moet oefenen. Een ‘Growie’ ziet feedback niet als kritiek, maar weet dat hij dit nodig heeft om verder te komen.

Een ‘Fixie’ daarentegen heeft een ‘fixed mindset’. Hij hangt de overtuiging aan dat de capaciteiten van een persoon vast staan. Als iemand ergens succes in heeft, dan heeft hij daar talent voor. Dingen waar hij minder goed in is, vermijdt hij liever. Op deze manier maakt hij geen fouten en krijgt hij daarvoor geen negatieve feedback. Perfectionisme en faalangst kunnen de kop opsteken en zorgen ervoor dat dit iemand belemmert om nieuwe ervaringen aan te gaan.

Selfcheck

Onze Schepper dankbaar voor mijn ‘Growie-dochter’, ging ik bij mezelf te rade. Wat is mijn mindset? Hoe sta ik in het leven? Ben ik ervan overtuigd dat ik mezelf kan ontwikkelen of zie ik mijn kwaliteiten als een vaststaand gegeven en denk ik het daarmee te moeten doen?

Op meerdere vlakken in het leven, beschik ik volgens mij over een redelijke ‘growth mindset’. Ik ontwikkel me op mijn werk en in activiteiten  die ik leuk vind om te doen. Fouten maken vind ik niet leuk, maar ik kan accepteren dat deze erbij horen en dat ik hiervan leer.

Als het op mijn capaciteiten als moeder aankomt, denk ik regelmatig dat ik het na negen jaar oefenen wel aardig in de vingers heb. Ik kus, knuffel, troost, luister, badder, poets tanden, kleed aan, vlecht, smeer boterhammen, vul schoolbekers en -trommels, was kleding, breng naar-  en haal van school, taxi van dans- naar zwem- naar gitaarles, lees voor, bid en breng naar bed.

Maar op sommige dagen lijkt het alsof ik achteraan in de rij stond toen het talent moederkloek werd uitgedeeld. Op die dagen voel ik me helemaal geen goede moeder en lijk ik meer op een ongeduldig, mopperend, chagrijnig  en boos wezen. (Overigens vaak veroorzaakt door slaapgebrek en stress.)

Nixie

Eigenlijk voel ik me op die dagen nog niet eens een ‘Fixie’, maar liever een ‘Nixie’. Een nietsnut, die ongeschikt is voor het moederschap en deze taak tijdelijk liever zou delegeren aan een ander. Herkenbaar?

Dan opeens hoor ik die fluisterende stem. Die zachte stem die zegt:

‘Je hebt niet meer dan Mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid.’ (2 Kor. 12:9).

‘Ja Heer, vergeef me dat ik weer uitga van mijn eigen kracht. Laat mij in U blijven groeien.’  Met deze mindset in Hem word ik vast nog eens een Growie.

Good to know! In juni volgt er een offline (!) Summer Prayer Challenge, waarin groei en focus centraal staan. Offline te volgen met gedrukt materiaal (je krijgt een mooi pakketje spullen) en met aanvullende online content voor wie meer wil. Wil je niks missen over de aankondiging en informatie van deze challenge? Schrijf je dan in voor onze updates (onze nieuwsbrief).

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.