De jongens en de hond springen ongeduldig de auto uit. Mochten er vogels in de nabijgelegen bomen zitten, dan zijn die na ons entree zeker vertrokken. Onstuimig vliegen ze het bospad op. Al snel worden de zakken gevuld met tientallen bosschatten. Kastanjes, eikels, bladeren, takken en mos. Alles is bruikbaar, mooi en het verzamelen waard.

In gedachten verzonken loop ik achter hen aan.

De herfst in.

Doorgaans ben ik minder enthousiast bij de huidige seizoenswissel. En ondanks dat er al vaak over geschreven is, wijd ik er toch maar weer een blog aan.

Zoals ik daar loop, achter mijn rauzende kinderen aan, ben ik eigenlijk een beetje jaloers. Hoe onbevangen en enthousiast zij uit kunnen zien naar een nieuw seizoen. Zij zien de uitdaging, de schatten en al het nieuws dat te ontdekken is. Mijn volwassen ogen zien dat vaak niet meer. Ik denk veel meer aan regen, kortere dagen, minder zonlicht en meer kou.

Gelukkig word ik steeds beter in afscheid nemen van de zomer. Ik denk namelijk dat die herfst en winter er niet voor niets zijn. Ieder seizoen brengt me iets nieuws, iets anders. De zomer brengt lange dagen, minder slaap, veel actief buiten zijn. De herfst brengt me rust, tijd om me terug te trekken, tijd om het binnen gezellig te maken met elkaar. Zoals de natuur zich aanpast aan de seizoenen, moet ik me ook aanpassen. Als ik in de herfst nog steeds die lange dagen en korte nachten wil, gaat het me niet lukken. Als ik me focus op de regen en het gemis van zonneschijn ook niet.

De natuur maakt zich klaar voor de winter. De bomen laten hun bladeren vallen zodat er een veilig bladerendek ontstaat waar kleine dieren onder kunnen schuilen en de boom zich kan voorbereiden op nieuw groen. Dieren bereiden zich voor hun de winterslaap. Verschillende vogels, zoals spreeuwen, kruipen met grote groepen tegen elkaar aan om warm te blijven tijdens de nacht.

Ik ga de komende weken mijn leven ook in het herfstritme brengen. Mijn wollen plaid van zolder halen en lekkere thee kopen. Ik steek af en toe mijn hoofd in de warme herfstzon voor vitamine D. En verder volg ik gewoon mijn kinderen, die zonder moeite de herfst omarmen en er een feestje van maken!

Hoe-overleef-ik-de-herfst-tips:

  • Neem rust, voor je lichaam en je ziel. Zorg voor voldoende slaap, ruimte om te mediteren/stille tijd te hebben.
  • Ga naar buiten en geniet van alle herfstschatten. Maak met je kinderen een seizoenstafeltje en vier zo ieder seizoen.
  • Gun jezelf iets fijns. Een massage, een creatieve workshop of een lekkere lunch met een vriendin.
  • Soms kan extra vitamine D of bijvoorbeeld een daglichtlamp je helpen om je minder somber of moe te voelen.
  • Geef je op voor het Faith Mama Relax weekend in januari, een reload voor je lichaam en je ziel!

Ben jij toch echt die trekvogel die het liefst wil overwinteren in de zon? Vergeet dan niet dat de lente vanzelf weer komt!

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.