Veel huwelijken komen in zwaar weer terecht na de komst van kinderen. Ook wel logisch. Waar je voorheen alle energie in je relatie kon stoppen, kan diezelfde energie er juist een beetje kwijnend bij hangen na de gezinsuitbreiding. Gelukkig is dat niet het eind van het verhaal. Maar er is wél werk aan de winkel!

Een goed huwelijk komt niet uit de lucht vallen. Allan Petersen, een bekende Amerikaanse huwelijkstherapeut zegt dit*:

“Mensen denken vaak dat het huwelijk een soort verrassingsbox is met daarin allerlei zaken waar ze naar verlangen: gezelschap, intimiteit, vriendschap enzovoorts. Maar dat is niet waar. Het huwelijk is eigenlijk alleen maar een lege bak. Je moet er iets in stoppen, voordat je er iets uit kunt halen. In het huwelijk zélf zit geen liefde. Liefde zit in mensen. En de mensen moeten de liefde in het huwelijk stoppen. Er zit geen romantiek in het huwelijk, mensen moeten dat erin stoppen. De kunst is om die bak samen vol te houden. Want als je er meer uit haalt dan dat je erin stopt, raakt-ie op een gegeven moment leeg. Daarom moet je investeren: geven, liefhebben, dienen en elkaar blijven bemoedigen.”

Geen paniek

Het overkomt elk echtpaar weleens: een bodem-van-de-bak-moment. Zeker in de hectiek van het gezinsleven. Dat je jezelf afvraagt: Met wie was ik eigenlijk getrouwd? En waarom ook alweer? En waar ben ik de ander kwijtgeraakt en hoe kan ik deze weer terugvinden?

Je bent echt niet de enige. Er is geen reden tot paniek, de koek is niet persé op en de stekker hoeft er niet uit. Maar het is wél tijd voor actie! Daarom de vraag: wat kun je doen om die huwelijksbak vol te houden?

Investeringstips

Hieronder een aantal investeringstips die je kunnen helpen om elkaar weer te vinden én vast te houden. ❤️

  • Aandacht. Je hoeft echt geen grootse dingen te doen om je relatie leuk te houden. Echte aandacht geven en ontvangen is het mooiste wat je kunt doen. Gewoon vragen hoe het gaat en dan echt luisteren. De gelukkigste echtparen zijn zij die oog hebben voor de simpele, dagelijkse dingen van hun partner. Niks groots en meeslepends. Want juist echte aandacht maakt het gewone bijzonder en dat maakt precies het verschil.
  • Creativiteit. Je relatie verandert door de komst van de kinderen, daaraan valt niet te ontkomen. De tijd van vroeger komt niet meer terug, maar dat hoeft ook niet. De vraag is: Hoe ga je je relatie nú vormgeven? Er zijn beperkingen, maar ook mogelijkheden. En dan heb je soms wat creativiteit nodig. Een nieuwe aanpak, een fris idee of een origineel plan om toch elkaar te blijven vinden. Laat de brainstorm maar beginnen!
  • Positieve woorden en daden. Pas op de relatiekiller-nummer-één: elkaar voor lief nemen. Het gewóón vinden dat de ander altijd maar klaarstaat voor het gezin, of het geld binnenhaalt, of een combinatie van deze dingen doet. Blijf daarom dankbaar en blijf zeggen dat je elkaar waardeert voor wat de ander doet. Iedereen heeft dat nodig: ook de stoerste man en zelfs de sterkste vrouw.
  • Kwetsbaar zijn. Als je kwetsbaar bent, durf je de ander in je hart te laten kijken en de mooie én de moeilijke dingen te laten zien. Spannend, maar voor je partner juist ook een uitnodiging om zelf ook kwetsbaar te zijn. Vertel elkaar je onzekerheden, twijfels en worstelingen. Dat verdiept jullie band en gedeelde smart is echt halve smart. En trek aan de bel als je er samen niet uitkomt; een relatiecoach vragen om mee te denken kan ontzettend verhelderend zijn.

Een relatie is het waard om voor te vechten. En daarbij hebben we elkaar nodig, want je hoeft het gelukkig niet alleen te doen.

*Uit: “Family Happiness is Homemade”, bulletin, 1986

Om op een leuke manier meer tijd voor elkaar te maken hebben we een relatie challenge ontwikkeld. Check het hier!

Hebben jullie meer nodig dan een laagdrempelige challenge om je relatie te verbeteren? Kijk dan eens op deze website: www.prolife.nl/zorgenvoorelkaar. Je vindt er handige tips en artikelen, maar ook contactgegevens van christelijke relatietherapeuten en informatie over vergoedingen van relatietherapie door Pro Life. 

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Pro Life de christelijke zorgverzekeraar. De inhoud is van Daniëlle Koudijs // Rianne Zegelaar // Power to the Mama’s 

Foto: pixabay, bridal

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een reflectie tool waarmee 2021 lekker kan beginnen!

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.