“Ouwe Harm die had een farm, en een grote tractor. Hij rijdt er overal mee rond, en hij maakt ook geluid!” Nou, maar met dat laatste is mama allesbehalve blij. Ik weet nog dat ik het zó stellig riep tijdens mijn zwangerschap en dat mijn man het er roerend mee eens was: wij nemen geen speelgoed met geluid. Want dat is irritant in het kwadraat.

Nu is daar dus toch de speelgoedboerderij met twee koeien, een schaap, een paard, boer en tractor. En geluid dus. De dierengeluiden die van de boerderij komen als je een hekje opendoet, vind ik nog tot daaraantoe. Maar ik hoef de tractor maar een klein beetje aan te raken en ja hoor, daar komt een compleet deuntje over ouwe Harm met zijn boerderij. Als alle dieren ook nog voorbijkomen in het liedje, is voor mij de maat wel een beetje vol.

Gelukkig zit er ook een uitknop op de tractor. In tegenstelling tot mijn gedachten. Soms zou ik willen dat daar ook een uitknop op zit. In mijn hoofd blijft het een drukte van jewelste, zeker nu er weer een jaar voorbij is en 2019 wacht. Er denderen allerlei vragen door mijn hoofd. Wat is er in 2018 goed gegaan en wat had ik graag anders gezien? Welke voornemens lukken wel in 2019? Wat neem ik me überhaupt voor?

Ik merk dat het eerste jaar als moeder voorbij is gevlogen met zorgen voor Sara, werk, het huishouden draaiende houden en bijslapen. Mama worden en alles wat daarbij kwam kijken was al ‘nieuw’ genoeg. Nu we als gezin in rustiger vaarwater zijn terechtgekomen, merk ik dat ik weer naar buiten wil kijken. Hoewel de stroom aan gedachten die door mijn hoofd gaat me soms overweldigt, merk ik aan de andere kant ook dat ik voor het eerst weer een beetje ruimte voel om alle ideeën bewust de revue te laten passeren en erover na te denken.

Naar 2019 kijk ik volgens het cliché ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’. Ik hou van pionieren, ontdekken en vooroplopen als er een nieuwe uitdaging wacht. Ik wil ook wel eens dat ‘ouwe Harm’ verandert in ‘frisse Nienke’ of ‘jonge Marieke’ en dat er geen boerderij is, maar een spaceshuttle, een beach resort aan de Atlantische Oceaan of een hutje op de hei op de Veluwe. Ik heb er geen zin meer in om jaar in jaar uit hetzelfde liedje af te draaien. Ik heb zin in een nieuwe melodie.

Mijn neiging om doldriest nieuwe wegen in te slaan, wil ik wel eerst met God bespreken. Zeker nu ik een grote verantwoordelijkheid heb als moeder. Mijn Hemelse Reisgenoot weet het beste welke kant ik op mag gaan.

Ik begin maar met het verwijderen van de batterijen uit die tractor. Zo. Laat 2019 maar komen.

Foto: Pixabay

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.