Ik ben altijd al geneigd te overdrijven, dus neem wat er boven dit blog staat met een korreltje zout. Maar je herkent vast dat de combinatie van kleine kinderen en een huishouden weinig goeds doet voor je huwelijk.

Natuurlijk moet ik mezelf niet te veel vergelijken met andere ouders, maar volgens mij hebben mijn man en ik het prima voor elkaar samen. We kunnen goed met elkaar praten, zijn erg begripvol en gunnen elkaar alles. Het komt alleen weleens voor dat we ongewenst en haast onbewust belanden in een soort concurrentiestrijd. Wie heeft het ’t zwaarst? Wie heeft het kortst geslapen? Wie heeft er het meest tijd nodig voor zichzelf? Wie mag vanavond even weg naar vrienden?

STOP. Dat wil ik helemaal niet. Zulke vergelijkingen leiden nergens toe. Deze strijd is vooral een schreeuw om erkenning en waardering. Zie je eigenlijk wel wat ik allemaal doe voor ons gezin? Ik geef mezelf volledig. Heb je enig idee hoe moe ik ben? Ik stond vannacht wel vijf keer in de babykamer. Kun je even benoemen dat ik het goed doe? Ik ben namelijk zo onzeker. Wil je me alsjeblieft even een knuffel geven? Want ik kan niet meer. Wij kunnen niet meer.

Het is bij ons vaak een kwestie van doorvragen met een open hart. Even rustig gaan zitten en benoemen wat er onder die gefrustreerde opmerkingen zit. Het huishouden bleek een groot, gedeeld frustratiepunt omdat er geen einde aan komt. Er blijft altijd wat te doen, want de wasmand is zomaar ineens weer vol en de stofwolkjes verschijnen spontaan als je een keer met je ogen knippert. Vandaar dus dat die robotstofzuiger zijn intrede deed bij ons thuis. Het scheelt misschien maar een ietsepietsie, maar dit is wel de fase waarin we heel praktisch zoeken naar manieren om het onszelf net iets makkelijker te maken.

En dat typeert ons en ons huwelijk wellicht. Waar die robotstofzuiger steeds maar tegen een kast, een stoelpoot of keukenkastje blijft aanbotsen, hebben wij de kans om het voortdurend anders te doen. Voor onszelf en voor elkaar. We hebben voor elkaar gekozen en zullen dat blijven doen. Tegelijkertijd zijn deze jaren intensief en voelen we aan alles dat er weinig hoeft te gebeuren om op spanning te staan. Daarom kiezen we ervoor om heel praktisch na te denken. Agenda’s erbij om date nights in te plannen, lieve oma’s aan de telefoon om oppas te vragen en een paar handige gadgets voor in het huishouden.

Wat zijn jouw praktische tips om de tropenjaren goed door te komen?

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

snoeischaar in mijn agenda

De snoeischaar in de agenda

Op mijn knieën zit ik aan de rand van de border in onze tuin, schep en emmer in de aanslag. Het is lang geleden dat ik iets aan het onkruid heb gedaan en ook aan het inperken van de vaste planten. Dat is overigens vrij duidelijk. Bodembedekkers groeien en klitten in...

Decemberactie 2021: Gun gezinnen een fijnere decembermaand!

Want er was niemand onder hen die gebrek leed. … En aan ieder werd uitgedeeld naar dat men nodig had. Handelingen 4:34 December staat voor de deur. Maar hoe gezellig is het, als er geen geld is? Misschien heb je daar zelf wel zorgen over, als je dit leest. Dan hebben...
schoonheid van binnen

De schoonheid van je binnenkant

Ik sta voor de spiegel en kijk eens goed naar mezelf. Ik ben ondertussen de 40 gepasseerd. Vroeger vond ik 40 echt oud! Nu ik er middenin zit, vind ik mezelf nog jong. Hier en daar wat rimpels en wat slapper wordend vel. Maar hoe ouder ik word, hoe blijer ik met...
Graafwerk

Graafwerk

‘Wat was het weer een mooie dag he?’ Jurre knikt terwijl ik het witte laken stevig instop om zijn zongebruinde lijfje. Nog twee dagen herfstvakantie onder de Spaanse zon en dan zit deze fijne week er weer op. Ik geef hem een knuffel en een kus. Hij knijpt me bijna...

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een Weekly Devotional en Squad e-Magazine! 

*Met je aanmelding geef je ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.