Toedeloe werk, hallo vrijheid! Rugzak op en je neus achterna. De tijd vergeten en dan wel zien waar je uitkomt. Terrasjes pakken en cocktails drinken. Urenlang in een hangmat liggen en boeken lezen. In het zwembad duiken en zomerbruin worden. Elke dag uit eten, dansen op het strand en daarna slapen onder de sterrenhemel.

Dat was onze vakantie, ooit. Bovenstaand was namelijk in de tijd vóór dat de ooievaar langs vloog en binnen een paar jaar tijd liefdevol drie bommetjes bij ons dropte. Die ons leven ondersteboven gooiden. En met ons leven, ook onze vakanties…

Die had ik niet aan zien komen. Theoretisch wist ik dat ons leven zou veranderen, maar de praktijk voelde als een koude douche. Want het contrast was groot. Was onze laatste vakantie-zonder-kroost een avontuurlijke rugzakreis naar Vietnam, de eerste vakantie daarna was twee weken Duitse Eiffel. Lekker veilig en rustig voor een jong gezin dachten we, maar het bleek vooral tenenkrommend saai te zijn, met alleen maar senioren als medevakantievierders. Dagenlang hingen we maar wat rond in het kleurloze huurhuisje omdat er in de buurt niets te beleven viel. Onze tijd werden gedicteerd door het slaapritme van onze baby, die ook nog eens volkomen uit z’n doen raakte doordat alles op vakantie anders was…

Ik dacht dat ik gek werd.

Door de komst van kinderen was het gedaan met de leuke vakanties, zo mopperde ik. Ik hoefde echt niet meer naar Vietnam, maar als mama werd ik niet blij van die slaapverwekkende vakantieparken, hoe fijn kidsproof die ook mochten zijn. Er moest iets veranderen, maar wat?

Inzicht
Allereerst moest ik inzien dat m’n leven echt niet meer om mij draaide. Ai. Er waren namelijk wat mensen in m’n leven bijgekomen die ook hun vakantiewensen hadden, hoe klein ze ook waren. Aan de andere kant ontdekte ik gelukkig ook dat ik niet verplicht was om vakantie te vieren in deprimerende oorden. Als mama werd ik daar namelijk niet blij van en de kids dus vervolgens ook niet.

Inmiddels zijn we wat zomers verder en langzamerhand gewend geraakt aan de nieuwe manier van vakantievieren. De gulden middenweg bleek uiteindelijk de beste oplossing. Blijkbaar hoef je niet altijd te kiezen. We ontdekten dat vakanties niet alleen maar praktisch, veilig en kindvriendelijk hoefden te zijn omdat we jong grut hebben. Het kan tegelijkertijd ook relaxed, avontuurlijk en máma-vriendelijk zijn.

Daarom gaan wij komende zomer met onze drie kleintjes naar een fijn hotel. Geheel verzorgd, welteverstaan. Ik kan me nu al verheugen op de ochtenden, als we uit onze kingsize bedden rollen, naar het restaurant beneden wandelen, waar het uitgebreide ontbijtbuffet op ons wacht. En terwijl de verse koffie voor ons wordt ingeschonken, mogen de kinderen zoveel croissantjes met jam eten als ze willen. Ik kijk uit naar de dagen zonder tafel afruimen, zonder afwas, zonder boodschappen, zonder koken, zonder zorgen en vooral zonder stress. Alleen wij en elkaar. En als we ’s avonds dan weer terug komen van een dag lekker buiten avonturieren, schuiven we weer aan voor een diner-voor-vijf en tellen we onze vele zegeningen.

Want als kinderen, papa én mama allemaal vrij hebben, dan is het pas echt vakantie. Het kroost blij, de ouwelui blij, iedereen blij. Ik heb er nu al zin in.

Foto: Daniëlle Koudijs

Misschien had je ‘m al voorbij zien komen, ons handig lijstje met tips voor als je op vakantie gaat met kinderen. Gemist? Check hem hier!

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.