-
13 nov 2020
-
Gezin, Opvoeding, Relatie
-
door Daniëlle Koudijs
-
0 comment
Home Sweet Home: Nestgeuren
Home Sweet Home: Nestgeuren
Iedereen die terugdenkt aan zijn eigen kindertijd, krijgt daar een bepaald gevoel bij. Bijvoorbeeld bij het huis waar je bent opgegroeid, hoe de sfeer was. Of je je er veilig en vertrouwd voelde. Misschien heb je een superfijne jeugd gehad en een warme band met je ouders overgehouden. Misschien hadden jullie samen met je eventuele broers en zussen bijzondere tradities die je nu ook hebt geïntroduceerd in je eigen gezin.
Het kan ook zijn dat je al die warme gevoelens niet hebt. Doordat je jeugd niet zo goed was of je je onveilig voelde.
Nestgeuren
Hoe het ook voor je was, iedereen draagt bepaalde nestgeuren mee: de herinneringen en emoties die horen bij jouw relatie met je ouders en eventuele broers en zussen. En bij iedereen hebben deze nestgeuren, of ze nou positief of negatief zijn, invloed gehad op de eigen ontwikkeling.
“De relatie met jezelf ontwikkelt zich in wisselwerking met je omgeving”
Je ontwikkelt jezelf als het ware in relatie tot de omgeving waarin je leeft. Als ouders hun kinderen positief bemoedigen, ontwikkelen ze over het algemeen een zelfverzekerder zelfbeeld dan wanneer ouders dit niet doen.
Hierbij spelen de aanwezigen een grote rol, maar ook eventuele afwezigen. Bijvoorbeeld als het contact met een van de biologische ouders is verbroken. Ook al is die persoon niet aanwezig in jouw directe omgeving, er is wel een relatie tot die persoon.
De grote afwezige
Het komt vaak voor dat ‘de grote afwezige’ in het hoofd van die persoon meer aanwezig is dan de daadwerkelijk aanwezigen. Dat heeft in het geval van vaders en moeders vaak te maken met een stukje identiteit. Mensen die hun biologische ouders niet kennen, komen daarom vaak op het punt dat ze die wel willen ontmoeten, wat er ook is gebeurd. Het weten waar ze vandaan komen zorgt voor een stukje heelheid.
Zelf heb ik mijn biologische vader niet echt gekend. Ook wist ik dat ik halfbroers en halfzussen had, maar ik had geen idee wie dit waren. Pas toen ik zowel mijn biologische vader als mijn halfbroers en halfzussen in beeld had, ervaarde ik een soort rust. Het plaatje was compleet. Ik was ‘heel’, ondanks dat die heelheid eigenlijk gebroken was.
Jouw nestgeuren meenemen in je eigen ouderschap
Alles wat je meemaakt in jouw eigen gezin, vormt je dus als mens. Manieren van reageren van je ouders worden bijvoorbeeld onbewust geërfd en opgeslagen in je herinnering. We zeggen wel vaak: ‘Dat ga ik nooit doen als ik ouder ben!’ maar komen er dan achter dat dit moeilijker is dan gedacht.
Geërfd gedrag veranderen
Merk jij dat je naar je kinderen reageert op een manier waarop je ouders reageerden naar jou, terwijl je dat eigenlijk niet wilt? Omdat het geen fijne manier van reageren is? Het is absoluut mogelijk om anders te gaan reageren als je dat echt wilt. Schakel hulp in als veranderen zelf niet lukt.
Tips voor het creëren van warme nestgeuren in je eigen gezin
We willen allemaal een warm nest zijn voor ons gezin. Eentje waar onze kinderen zich veilig en gezien voelen. Hier een aantal tips om het creëren van warme nestgeuren positief te beïnvloeden, en daar zelf ook blijer van te worden:
- Reflecteer op je eigen handelen
Neem je eigen gedrag onder de loep. Hoe reageer je? Is dat opbouwend en bemoedigend? Hoe is de toon? Ben je kalm of gefrustreerd? Wat heb je nodig om positiever te reageren? Belangrijke vraag hierbij is: Wat zit er onder die reactie? Is het bijvoorbeeld stress of vermoeidheid? Of is het een reactie die je onbewust hebt geërfd van een van je ouders? - Bespreek de sfeer in jullie gezin met je partner
Heb je een partner in huis waarmee je je kinderen opvoed? Bespreek jullie nest eens met hem. Je kunt hiervoor vraag 1 gebruiken. Houd het in jullie gesprek wel bij jezelf door de ik-boodschap te gebruiken (ik merk dat ik boos reageer als… ik merk dat jij boos reageert als…). Zo voorkom je een verwijtende sfeer. - Betrek God bij dit proces
Wat staat er in de bijbel over reageren op elkaar? Wat staat er in de bijbel over omgang met kinderen? Ga bij elke bijbeltekst die je vindt na: Wat staat hier precies? Wat doet deze tekst met mij? Wat kan ik hiervan leren? Wat wil ik hierover belijden? Wat wil ik God hierover vragen? Wat heb ik nodig om het anders te doen? - Bedenk gezinstradities
Contact hebben met elkaar bevordert de relatie tussen ouders en kind. Zeker als het leuk contact is. Tradities zijn een mooi middel om contact te bevorderen. Denk aan een vast spelletjesmoment in de week, een terugkerend ‘plankje lekkers’ dat je met elkaar verorbert, kijk elke week met elkaar een film of… vul maar in wat bij jouw gezin past! - Raak elkaar aan
Liefdevolle fysieke aanraking heeft positieve invloed op de band tussen ouder en kind, maar ook tussen broers en zussen. Bij aanraking komt het hormoon oxycotine vrij. Ook wel het liefdeshormoon genoemd én het hormoon dat zo belangrijk is tussen de hechting van baby en moeder. - Laat het bijbelse beeld van de zegen je helpen
Gary Smalley en John Trent schrijven in hun boek Het beste voor je kind uitgebreid over hoe je onvoorwaardelijke liefde doorgeeft. Ze gebruiken hierbij ook de bijbelse zegen. Deze is opgesplitst in vijf elementen die we hieronder heel kort bespreken:- Zinvolle aanraking: in de bijbel zie je dit veel terugkomen in het Oude Testament. Denk maar aan Samuel die David met olie zalft en hem hierbij kust. De fysieke aanraking ondersteunt elke keer de woorden die worden gesproken en behoort tot de zegen.
- Een gesproken boodschap: een zegen is pas een zegen als hij wordt uitgesproken. Kinderen die moeten raden wat hun ouders van hen denken worden daar onzeker van.
- Erkenning van iemands waarde: zeg dat je je kinderen liefhebt, wat je mooi en goed vindt aan ze. Je hoeft ze niet te behandelen als prinsen en prinsessen, maar laat ze weten hoe waardevol ze zijn.
- Zicht op een bijzondere toekomst: spreek uit dat je kinderen een goede toekomst hebben. Je kunt hun carrière hiermee niet voorspellen, maar wel Gods zegen van een goede toekomst voor zijn kinderen doorgeven.
- Actieve toewijding: word als het ware een student van je kind. Verdiep je in zijn/haar interesses zodat je kunt meedoen en meepraten. Ga naar voorstellingen of wedstrijden, ook al vind je er zelf niets aan. Je maakt hen hiermee duidelijk dat je ze ondersteunt en dat je hun keuzes waardeert.
- Vraag hulp als je er zelf niet uitkomt
Soms is het gewoon zo dat je hulp nodig hebt om verder te komen, om de relaties weer gezond te maken en de sfeer weer goed te krijgen. Die stap zetten is allesbehalve een schande. Het getuigt van moed en goed ouderschap!
Bronnen:
Nestgeuren, Piet Weisfelt, Uitgeverij Nelissen
Het beste voor je kind, Gary Smalley en John Trent, Ark Media
Dit artikel komt uit het (bijna uitverkochte) #powerbook Home Sweet Home
| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee jongens en een meisje | Getrouwd met Jos | Liefhebber van goede (Italiaanse) wijn | Missionaire ondernemer | Houdt van kleinkunst, schrijven, creëren en aanbidden |