Oh my summer! Wat is het heet zeg! Echt, mijn lijf en mijn brein zijn niet gemaakt voor 27+ graden. Ik heb vanmiddag dan ook 5x gecheckt of  de 37 graden die de thermometer in mijn tuin aangaf welk klopte. Afgaand op mijn gevoel van gaarheid en de korte lontjes die ook mijn kinderen bij zich hadden klopte het in ieder geval zeker.

Ik denk niet dat ik de enige moeder ben die hier last van heeft. Daarom een blog vol tips om je hoofd én je kind koel te houden. Want deze temperaturen zijn natuurlijk ook gewoon niet normaal (al ben ik bang dat het wel steeds normaler gaat worden in de zomer…).

Met dank aan alle input van jullie op social media hebben we een mooi gevarieerd lijstje! Samen komen we die hete zomer dus wel door. 🙂

23 tips voor deze zinderende zomer

1. Vries speelgoed in en laat het ontdooien: Deze tip komt in eerste instantie van mijzelf. Wat hebben wij gedaan? De jongens hebben beide ‘s ochtends een Cars auto in een bakje water in de vriezer gelegd. Na de lunch gingen zij het badje in de tuin in en mochten ze het speelgoed-ijs uit de vriezer halen en meenemen. Vol verwondering keken ze naar hoe het ijs ging kraken en het speelgoed loskwam toen de bakjes het water raakten. Voor Fenne, de baby, had ik bakvormpjes van AH in een laagje water op een plat kinderbordje ingevroren. Fenne vond het heerlijk het ijs en de vormpjes te bevoelen! Een aanvulling van Jeanet: “Je kunt het water ook kleuren met kleurstof en dan invriezen. Poppetjes en diertjes erin en die dan bevrijden met een hamer of spuitjes/waterpistooltjes met warm water. Als je keukenzout laat intrekken op het ijs smelt het sneller (vooral handig als er grote brokken zijn geproduceerd).” 

2. Ga in de ochtend op pad: Als je nog enigszins normaal de deur uit wilt gaan, doe dat dan in de ochtend tussen 9 en 11.30u. Buitenspelen in de volle zon is sowieso niet echt een strak plan, maar een plek met schaduw kan natuurlijk prima zijn. Binnenspelen kan natuurlijk ook een optie zijn. Eergisterochtend kon je me een uurtje met onze kleuter, peuter en baby vinden in de Oké speeltuin in Hoogland en gisterochtend ben ik met onze kleuter, peuter en baby een uurtje bij Bzzzonder in Amersfoort Vathorst geweest (kinderbelevingscentrum). Fenne even in de ballenbak en de jongens klimmen en klauteren in de boomhut! Limonade en koffie erbij en hopla. Iedereen blij. 

3. Las een filmmiddag in: wordt iedereen gaar? Dan is een filmpje echt niet verkeerd. Maak een in house bioscoop. Alles dicht en donker (sowieso goed met oog op de boel koel houden), op het koele laminaat of alleen in ondergoed op de vloer. Lekker drinken, ijsjes en wat zouts erbij en je bent alweer 1.5u verder! En wie weet doet iedereen z’n oogjes nog even dicht… betere siësta is er niet! 

4. Houd alle ramen, deuren en gordijnen dicht: ‘s Ochtends kun je het beste even wat tegen elkaar open zetten, maar na 8.30u moet alles wel weer dicht om de rest van de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Ons huis heeft voor de slaapkamerramen rolluiken. Superongezellig voor de buurt, want ze zitten potdicht, maar het scheelt echt! 

5. Denk niet te veel na over de warmte: ‘Je kan er toch niets aan veranderen. Leef rustig door!’, zegt Daniëlle B.

6. Ga snoephappen in een bak water: Leuke activiteit met water, getipt door aanmamashand

7. Kook ‘s ochtends alvast een maaltijd voor de avond: Tenzij je de ochtend wil gebruiken om er even uit te gaan natuurlijk een goed idee! Goede tip Willemieke!

8. Doe de voetjes van je baby voor het slapengaan in koel water: Tip van Elise! Dit koelt het hele systeem van de baby af en zorgt ervoor dat ze rustiger in slaap komen

9. Kook gewoon een keer niet: ‘Een (extra) brooddag en wat extra fruit is ook goed,’ zegt eevlak

10. Drink bier of wijn: Oké, als de kids op bed liggen, dan is zo’n verfrissend drankje wel fijn! (Thnx Sandra!)

11. Heet douchen: Say what, onze Petra? Maar het schijnt echt zo te zijn dat je lijf dan in de koelmodus gaat. 

12. Pittig eten: Yup, zelfde argument als hierboven. Gelezen op een website van een Mexicaans restaurant.

13. Het ijzer smeden als het koud is: Niet in discussie gaan als de emotie hoog zit. Petra Veldhuis, dank voor deze tip!

14. Op elk moment van de dag en nacht ijs: Oh ja heerijk! Johanneke thanks! 

15. De hele dag in het zwembad hangen: Vinden de kinderen vast ook leuk! Ik zie deze tipgever (Gerlinde) de hele dag al voor me met een sapje in haar hand en een zonnebril op haar hoofd. 🙂

16. Geef de baby koude (moeder)melk (thnx Myrna!)

17. Koop hydrofiele rompers voor de baby

18. Ergens naartoe gaan waar het koel is: Deze tip kwam van meerdere. Bijvoorbeeld de airconditioned bibliotheek, bioscoop, IKEA of de supermarkt

19. Emmer water en kwast: Deze tip van Tirza ga ik toepassen! Met de kwast mogen de kids de schutting of het tuinhuisje ‘verven’. Superleuk!

20.Wikkel een koelblok in een theedoek en neem hem in bed als koude kruik: Deze tip van Marianne willen we je niet onthouden!

21. Las een siësta uurtje in: Deze tip van Rachel kreeg veel likes op Facebook. Na de lunch is het een uurtje stil. Niet praten, niet lopen. Ook niet met mama. In de praktijk betekent dit bij Rachel dat de baby naar bed gaat, de peuter een filmpje kijkt en de kleuter knutselt aan de grote tafel. En mama, die zit met warme koffie op de bank. “In het begin consequent aan herinneren, maar nu zijn ze er al een paar jaar aan gewend,” schrijft ze. Heerlijk toch?

22. Drink de hele dag water: Velen hebben deze tip gegeven. Een inkoppertje misschien, maar echt… drink veel water. En laat je kinderen ook echt veel drinken. Water is niet alleen goed voor je maar helpt je lichaam ook afkoelen, dat is met deze temperaturen echt nodig!

23. Ga met je kinderen het zwembadje in de tuin in, zoek een meer of recreatieplas of ga naar het buitenbad in de buurt en maak herinneringen! Want heet of niet, het is wel weer een extra mogelijkheid onverdeelde aandacht voor je kinderen te hebben. Voor huishouden is het echt te warm. Kun je die tijd beter gebruiken om mooie herinneringen te maken! 

LET OP! Tussen 11.30u en 16u is het echt te heet in de zon. Buitenspelen of naar een speeltuin is dan niet slim. Een zonnesteek hebben ze zomaar en met de UV-sterktes van deze dagen verbranden mensen al na 10 minuten. Ga je naar buiten? Smeer je kids dan goed in, bescherm ze tegen de zon met een petje of hoedje en houd bij gevoelige huidjes de delen die anders ook niet snel in de zon komen bedekt (rug, buik, bovenbenen etc.)

En verder… rustig aan, slow down. Leg de lat vooral zo laag mogelijk. Je lijf geeft waarschijnlijk wel aan wat écht nodig is. Probeer daar zoveel mogelijk aan toe te geven. En onthoud: jij hebt last van de warmte, je kinderen hebben last van de warmte en jullie hebben last elkaars last van de warmte. Choose your battles. Het is al warm genoeg.

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.