Met een lauwwarme cappuccino zit ik op de bank. Kids op bed en heel even opladen, want rechts van mij staat nog een tafel vol restjes van het avondeten. Tegenover me zie ik één van mijn favoriete meubelstukken: onze bakkerskast vol gezellige spulletjes. De bakkerskast is ook de thuisbasis van de ruim 200 (!) kaartjes die we hebben gekregen in de afgelopen tijd. Er bovenop staat een heel mooi houten bord met een bijbeltekst.

Eind november hadden we het eerste gesprek met de longarts. Die ochtend kreeg ik deze tekst op mijn netvlies via de bijbel-app. Het eerste wat ik dacht: die krijg ik waarschijnlijk niet voor niets. Dat bleek helaas zo te zijn.

Let goed op jezelf.
Sta stevig in het geloof.
Wees volwassen en sterk!
Doe alles vol liefde voor elkaar.
1 Kor. 16:13-14, basisbijbel

Deze tekst geeft me veel houvast. Hij zet me op scherp en doet me realiseren wat belangrijk is. Maar tegelijkertijd heb ik er ook een groot probleem mee: er zijn dagen dat ik grandioos faal op alle vier de punten. En hoe vaker ik naar de tekst kijk, hoe vaker ik me daar pijnlijk bewust van word. Hoe mooi hij ook is, ik heb een haat-liefde verhouding met die tekst.

Let goed op jezelf
Ik loop vaak te rennen, zonder aan mezelf te denken. Even rustig douchen schiet erbij in. Ik vergeet te ontbijten, mijn koffie wordt koud. En dan is het pas halverwege de ochtend…zucht.

Sta stevig in je geloof
Door de achtbaan waarin we leven is er weinig tijd voor een momentje met God. Mijn geloofsbeleving voelt de laatste tijd sowieso meer alsof ik tot mijn enkels in de drassige grond ben weggezakt. Daar is weinig stevigs aan.

Wees volwassen en sterk!
“Ja, het komt nu vooral op jou neer,” hoor ik regelmatig. Hoe meelevend ook bedoeld, juist door die gedachte heb ik soms flink medelijden met mezelf. Lekker volwassen… En door alle emoties, gebroken nachten en piekersessies voel ik me verre van sterk. En zie je het uitroepteken achter deze regel? Auw…

Doe alles vol liefde voor elkaar
Klinkt fantastisch! Klinkt ook helemaal niet zo moeilijk. Maar aan het einde van de dag besef ik vaak dat ik toch behoorlijk wat steken heb laten vallen. Er met mijn gedachten niet helemaal bij was. Of mopperde op de kinderen, op de zoveelste poepbroek, op de chronische vermoeidheid, op de kankercellen…

“Komt dat uit de Bijbel?,” vraagt een kennis die even langs wipt. Ze wijst naar het houten bord. Ik knik. “Wat mooi dat je die hebt neergezet. Dat helpt je vast.” Ik knik weer, maar leg haar ook mijn ‘probleem’ uit met dat bord.

Na een paar slokken koffie zegt ze: “Maar is dat niet de clou als je gelooft in God? Dat Hij er altijd is? En dat je het niet alleen hoeft te doen?”

True. Ik realiseer me nu waar het mis gaat. Mijn probleem is niet dat ‘het me allemaal niet lukt’ wat daar staat. Mijn probleem is dat ik niet doorhad (of niet wilde toelaten) dat God me wil helpen.

Gelukkig is er Iemand die altijd op me let.
Gelukkig is er Iemand die me uit die drassige grond trekt.
Gelukkig is er Iemand die zorgt dat ik genoeg gezond verstand en kracht heb.
Gelukkig is er Iemand een onuitputtelijke Bron van Liefde!

Ik kijk weer naar de tekst op de bakkerskast. Het geeft me houvast!

 

PS: Zo lief! Het bord op de kast is speciaal voor ons gezin prachtig vormgegeven door Creakip Bianca. Je ziet hem op de foto. Is hij niet gaaf?
Ik wil hem graag met jullie delen, in de hoop dat het jullie ook houvast mag geven in lastige situaties. Download hem via de knop hiernaast!

Foto: privé archief

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.