-
14 jun 2017
-
Blogs, Rust & Balans
-
door Daniëlle Koudijs
-
1 comment
Ik wil rust (deel 2)
Gisteren las je >hier< over het zoeken en verlangen naar rust, tijd en ruimte voor God, te midden van de drukte van alledag. Om het allemaal lekker realistisch te houden, ga ik je vandaag meenemen in wat tips die voor mij werken en die jij gewoonweg kunt integreren in jouw dagelijks leven. Laten we de boel vooral lekker praktisch houden!
• Naar buiten!Ik kan erg onder de indruk zijn van Gods Schepping. Zijn grootsheid of juist die kleine details kunnen mij raken. Misschien iets voor jou? Ga wandelen of hardlopen. Gebruik de natuur als een plek waar je God ontmoet. Dit is trouwens ook prima te combineren mét kind: leer opnieuw met ontzag kijken door hún ogen. En als ze klein zijn; gooi ze in een rugdrager of een buggy waardoor jijzelf met focus en een vrije blik om je heen kunt kijken.
• Gun jezelf tijd om tussendoor kleine momentjes aan jezelf te geven. Ja, óók als er een volle wasmand op je staat te wachten. Dank God voor rust. Voor het ‘niks’. En als je dan onrust ervaart, vraag jezelf af: waar komt deze vandaan en waardoor is zij gevormd?
• Doe dingen waar je God vindt, in het verlengde van je talent. Neem jezelf hierin serieus, maak tijd vrij om te kunnen óntladen en ópladen. Het gaat er niet om hoe ‘goed’ je ermee bezig bent, maar dát je bezig bent met dat wat jou uniek maakt in Zijn ogen. Geniet ervan en geef het terug aan Hem. Plan het ook echt in je agenda.
• Worshippend strijken. Haha. Jaaaa, dat betekent natuurlijk niet dat je je strijkbout de lucht in moet gooien. Maar als er iets is dat ik persoonlijk graag uitstel is het… strijken. Dus: ‘omdenken’ en leuker maken. Want, het is wel een handeling die ik vaak even alleen doe. Dus: zoek een playlist op van Bethel Church en worshippen maar! Bij strijken hoef je toch niet na te denken, dus denk maar aan jou en Hem! Strijk a pose for the Lord!
• Met je kind worshippen. We blijven even hangen in dit thema. Eén van mijn opvoedverlangens is dat mijn kind een echte ‘aanbidder’ mag worden. En daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen, toch? Regelmatig je kind op je arm of dansend door de kamer; maak ze bekend met intieme, vrijmoedige omgang met God en leer ze dat ze op elk moment van de dag, boos of blij, bij God kunnen zijn! Kinderen leren vooral door ervaring en kopiëren jouw gedrag: wat leren zij van jou op dit vlak? Wat is hierbij jóuw verlangen?
• Golden Hour. Oke, deze klinkt misschien wat extreem… en ik heb het zelf pas 1 keer uitgeprobeerd (ppfrrt), maar deze challenge kreeg ik via Simpeler Leven… Zet je wekker een uur vroeger en je hebt een uur lang(!) ME-time terwijl de rest van de wereld nog slaapt. En als je terugkomt, ben je zelf fris en opgeladen, voordat de stress van broodtrommels en tassen inpakken en iedereen aankleden, begint. Zelf ben ik gaan hardlopen die ochtend. Heer-lijk! Je krijgt een gouden horizon van de Schepper als cadeau! Enige nadeel is dat je met bakken energie op je werk verschijnt en collega’s boven hun koffieshot je aankijken met een blik van: ‘doe.nor.maal…’
• Perfectie. Soms LUKT HET GEWOON NIET. Ook dat is helemaal prima. Ja, ik herhaal het voor de zekerheid nog maar een keer: ook dat is helemaal prima! Maar zeg dat dan ook tegen jezelf. “Het is zoals het is.” Na het slaapje van je kind, of een nieuwe dag die aanbreekt, kan alles weer anders zijn! #hetiseenfase!hetiseenfase!
• Volg een cursus. Doe iets wat jouw creativiteit, muzikaliteit, sportiviteit prikkelt. Geef jezelf een ‘investering in ontwikkeling’ cadeau. Bijvoorbeeld de cursus Christfulness: hierbij ontdek je gewoontepatronen in jouw leven. Door meer bewust te gaan leven leer je nieuwe keuzes maken. En door veel oefeningen, die altijd gericht zijn op God, leer je leven met meer Aandacht. Maar misschien past een stiltewandeling, een beeldmeditatie of het pakket Balans In Je Dagelijks Leven beter bij jou? Ik ga graag samen met jou op pad!
• Leven met Aandacht. Doe dagelijks 1 handeling met aandacht. Dat kan zijn: je maaltijd eten, groenten snijden, fietsen, etc. Wees opmerkzaam en dankbaar en koppel dit terug aan God.
• ‘Die andere moeders doen ook maar wat.’ (quote: Elsbeth Teeling) Wat zijn we gewend om ons met elkaar te vergelijken! De ontwikkeling van ons kind, hoe rommelig ons huis is vergeleken die van anderen, in welke kleding de rest van de kids in de klas gehesen wordt, wat ze al kunnen en doen… STOP daarmee! Geniet van wie jouw kind is. Hoe gaat dat gezegde ook alweer; de dagen voelen soms lang, maar de jaren gaan snel? Ge-niet.
• Wees mild en genadevol. Je kind achter de tv zetten past misschien niet helemaal in jouw perfecte pedagogisch verantwoorde ideaalbeeld, en een pak kant-en-klare pannenkoeken is niet 100% #healthy, maar wees voor jezelf net zo lief en mild als voor je kind. Ja dat zondebesef en calvinisme spookt overal op hè… ;-)
• Investeer in een vriendschap waarbij je eerlijk kunt zijn, waarbij je elkaar scherp mag houden en kunt praten en bidden over thema’s die je belangrijk vindt. Lees hiervoor anders eens dit blog van Daniëlle over een gebedsmaatje.
Zo. Dit waren mijn tips. Kun je er wat mee? Ik ben benieuwd naar jullie eigen bevindingen, ervaringen en tips! Deel ze gerust en laten we elkaar bemoedigen en inspireren!
Lieve groet, Joline
………………….
Joline Zuidema is docent godsdienst en oprichter van (T)RUST. Als stiltecoach en trainer christfulness gaat ze hierbij op zoek naar God op een manier die jou past, via natuur, kunst, muziek en stilte, via workshops en individuele trajecten. Volg haar via Facebook, www.hierisrust.com en Instagram.
| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee jongens en een meisje | Getrouwd met Jos | Liefhebber van goede (Italiaanse) wijn | Missionaire ondernemer | Houdt van kleinkunst, schrijven, creëren en aanbidden |
Mooie tips! Ik kreeg ooit ook de tip als iets gewoon goed is is het goed genoeg . Perfectionisme loslaten. Niks en niemand is perfect dus hoef jij het ook niet te zijn.