Ontbijtje op bed met behulp van papa, knutselen en cadeautjes uitpakken, even lekker in bad. Om daarna met zijn allen in de auto te stappen, richting mijn eigen moeder. Een knuffel, een kus en haar goed in de bloemetjes zetten.

Zo ziet voor mij de perfecte Moederdagochtend eruit. Zo verliepen ze altijd. Alhoewel…niet helemaal perfect, want liever waren we naar twee moeders gegaan. Helaas mocht ik mijn schoonmoeder nooit leren kennen.

Nooit had ik kunnen vermoeden dat Moederdag er na zoveel edities als hierboven beschreven nu zo anders uit zou zien. Nog steeds krijg ik ontbijt op bed en pak ik lieve knutsels en cadeautjes uit. Maar mijn drie dappere lieverds moeten het ontbijtje helemaal zelf maken, zonder papa. Cadeautjes worden gekocht samen met een lieve tante. Nog steeds mag ik even lekker in bad, maar we stappen daarna niet meer met zijn allen in de auto. Want ook oma is er niet meer.

Een paar weken geleden postte ik een foto van mijn moeder op Insta. Op haar sterfdag-jubileum. Vijf jaar is ze al weg. Op de foto staat een heel zieke, maar intens gelukkige vrouw. Ze heeft haar jongste kleindochter op schoot, die een cadeautje uitpakt voor haar tweede verjaardag. De liefde spat ervan af. Die foto is voor mij echt tekenend voor wie mijn moeder was.

Ik vroeg wel eens voor de grap aan haar of die moederliefde niet een generatie had overgeslagen. Zo blij en enthousiast als ze keek als een van haar kleinkinderen binnenkwam, ik heb die blik nooit zo gekregen, geloof ik. Natuurlijk wisten we allebei wel dat dat dikke onzin was en dat ze ook ontzettend veel van haar eigen kinderen hield.

Ik kijk nu al uit naar mijn Moederdagontbijt. Want ik weet dat ze ‘all-in’ zullen gaan. Dat ik een bosje zelf geplukte bloemetjes krijg. En doorgesneden aardbeitjes, want dat is een hartvorm. Dat de thee net ietsje te donker is en dat ik waarschijnlijk een bakje Griekse yoghurt krijg met complete bonbons erin. En oja…dat ze al om 5.00 uur beneden zijn om confetti te knippen.

Hoe anders het ook is, ook van deze Moederdagen ben ik gaan houden.

Want het is een en al liefde. En dit is onze Moederdag. Zo doen we het nu. Met een beetje een zwaar, maar wel een gezegend hart geniet ik van mijn eigen Moederdag.

Mijn gedachten dwalen af. Ik besef nu dat die Moederliefde echt geen generatie heeft overgeslagen. De liefde die ik nu voel voor mijn kinderen, doet me nu pas voelen hoeveel zij van mij gehouden heeft. En de positiviteit en dat geluksgevoel dat van die ene foto afstraalt, voel ik toch ook regelmatig. En dat terwijl het de afgelopen vijf jaar vaak allesbehalve positief en gelukkig was.

Zou ik een klein beetje van dat ‘levensgeluk ondanks alles’ van mijn moeder hebben meegekregen?

We praten op Moederdag altijd even over de oma’s in de hemel. ‘Papa zal ze vast wel verwennen’, zei mijn middelste vorig jaar. En daar ben ik van overtuigd. Hij zet ze daarboven wel in de bloemetjes.

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

Fijne Hemelvaart, wat betekent Hemelvaartsdag?

'Fijne Hemelvaart!' Het is iets wat mijn collega's en ik elkaar toewensen terwijl ik school na een paar uurtjes werken verlaat. Het is woensdagochtend en vanmiddag vertrekken we voor een aantal heerlijke dagen naar een fijne camping in het Oosten van het land.   Maar...
onrust

Onrust die niet weggaat

Daar gaat ze weer naar school. Inmiddels zijn er bijna elke week gesprekken geweest met de juf. Wat is er toch aan de hand? Hoe kunnen we haar helpen? Het zijn vragen waar de school mee worstelt. Het lijkt wel of mijn dochter alles niet even goed begrijpt. We weten nu...
kwijt

Kwijt

‘Kom jongens, Teva’s aan dan stappen we in de bakfiets.' Snel pak ik mijn bankpas, slinger de natte handdoeken over de douchecabine en aai m’n hand door de natte haartjes van mijn blonde mannetjes. Zaterdag vroeg in de avond zoeven we nog even naar het dorp voor een...
niet naakt

Zelfs mijn man mag me niet naakt zien

Dit keer gaat het even niet over een flubberbuik of behaarde benen. Daar heeft mijn man totaal geen moeite mee. “Ik houd van puur natuur”, zei hij al tijdens onze verkeringsperiode. Het gaf me toen al een heerlijk, veilig gevoel dat ik me niet ‘mooier’ hoefde te maken...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.