Alleen die zin al! Ik krijg spontaan zin in het ondernemen van nieuwe dingen, ontmoeten van nieuwe mensen en het inzetten van mijn creatieve brein. Een nieuw seizoen. We associëren het graag met leuke dingen, toch?

Psalm 74:17 U heeft de grenzen van de aarde bepaald. Zomer en winter zijn door U gemaakt.

Elk seizoen heeft zijn charmes. Ontvouwende blaadjes die het groen in de boom langzaam tevoorschijn halen. De prachtige weilanden vol witte rijp. De energie in ons lijf door de vroege voorjaarszon. De geur van lavendel in de zomer. Zichtbare oogst op de volle akkers en verschillende tinten rood en oranje. Het hoort allemaal bij de seizoenen.

Seizoenen horen ook bij ons persoonlijke leven. En helaas heeft elk seizoen ook z’n nadelen. De winter in ons leven is vaak het minst favoriet. Toch heeft God alle seizoenen gemaakt. Inclusief de ijzige, snijdende kou die bij de winter hoort.

Winterdepressie

Het is niet raar dat de winter voor velen het minst favoriete seizoen is. De winter wordt vaak geassocieerd met depressie, donker, kilte, weinig energie, stilstand. De winterdepressie bestaat ook echt. En als er middenin die winter dan ook nog eens een stevige herfststorm de kop op steekt, dan is het helemaal om te huilen.

Gesnoeid worden

Nee. Het winterseizoen in mijn leven is ook niet mijn favoriet. Maar toch heb ik geleerd zo’n seizoen anders te bekijken. Bekijk het eens als het snoeien van een druivenstruik in de het late najaar. De ranken die geen vrucht dragen gaan eraf. In de winter heeft de struik de tijd om bij te komen. Om te herstellen van zijn wonden. Hij doet nieuwe energie op. En ondanks de wonden die in het hout zijn gesneden tijdens het snoeien, wordt hij sterker en zijn de druiven in de volgende oogstperiode beter van kwaliteit. Tenminste, als hij maar in de goede grond staat.

Goede grond

Een wijnboer weet precies hoe hij met zijn wijngaarden om moet gaan. Hij weet welk moment het beste is om de planten te snoeien, zodat de kwaliteit van de druiven bij een volgende oogst beter wordt. Hij weet het precies. Net zoals Jezus weet wanneer voor ons het beste moment is. En als we dan dicht bij Hem blijven, dan kan Hij ons herstellen. Dan kan Hij ons verzorgen. Als wij in die grond wortelen, dan zullen wij sterker worden. En blijven staan. God heeft een groter plan en keert alles ten goede. Strek je daarnaar uit.

De winter in je leven als pittige tijd

De realiteit is vaak minder rooskleurig. Zo’n winterseizoen kan overweldigend of te veel zijn. Het kan zijn dat je de moed begint te verliezen. Maar weet: het gaat voorbij. Na de winter komt de lente. Dat heeft God echt goed gepland. Het mooiste seizoen van het jaar komt na het meest pittige.

De winter is gewoon geen makkelijke tijd. Er is weinig voedsel. Het is koud. Het is donker. De wind kan zo scherp zijn als een zwaard.

Ik lig ook liever met m’n blote voeten in het gras of met een warm briesje op mijn wangen. Maar ik weet dat God de seizoenen gebruikt om ons sterker te maken en meer naar Zijn beeld te vormen.

Voor alles is een tijd

Het leven is niet altijd te sturen. Maar we kunnen er wel voor kiezen om op Hem te blijven vertrouwen. Want voor alles is een tijd (Prediker 3:1). En genieten is volgens Prediker onder alle omstandigheden het beste (Prediker 3:12). Dat geeft hoop en kracht tot het nieuwe seizoen aanbreekt. Misschien wel het seizoen waar je écht blij van wordt.

Come then my love
My darling come with me
The winter is over
The rain has stopped

This is the time for singing

Hooglied 2:10-11 + 12b

Foto: www.justjet.nl

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.