-
03 dec 2018
-
Geloof, Gezin
-
door Rianne Zegelaar
-
2 comment
Jouw huis als groeiplek voor de Vrucht van de Geest
Huizen vol liefde, huizen vol licht: heb jij daar ook zo’n fijn beeld bij? Een warm, veilig huis om als gelukkig gezin in te wonen. Een huis om in samen te leven, te lachen en lief te hebben. Knus met elkaar op de bank, kaarsjes aan, een fijn gesprek en een goed glas wijn…
Inderdaad een mooi beeld, zo’n liefdevol en stralend huis. Maar er is meer! Want een huis vol liefde en licht gaat verder dan wat warmte en gezelligheid. Want als God in zo’n huis woont, gaat het licht pas echt aan en gaat de liefde pas echt leven. In Psalm 133 staat het zo mooi in de oude berijming:
Waar liefde woont, gebiedt de HEER den zegen:
Daar woont Hij Zelf, daar wordt Zijn heil verkregen,
En ‘t leven tot in eeuwigheid.
Vrucht van de Geest
Een huis waar God zelf met zijn Geest woont, is een baken van liefde en licht. Daar is zijn aanwezigheid tastbaar in alles. Want als Gods Geest in ons woont, is als eerste merkbaar in de manier waarop we met elkaar samenleven. Hoe dat er dan uit ziet? Een mooie beschrijving hiervan vind je in Galaten 5: 22-23, waar Paulus een beeld schetst van de vrucht van de Geest van God:
“De vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.”
Als Gods Geest aanwezig is in zo’n huis vol liefde en licht, dan is dat tastbaar van kelder tot zolder. Het is een huis vol liefde, waar gelachen wordt, waar rust en vrede is, waar we geduld hebben voor elkaar, waar een vriendelijke sfeer is, waar we het goede zoeken, waar we trouw blijven in moeilijke tijden, waar we voorzichtig omgaan met elkaars kwetsbaarheid en waar gezonde grenzen zijn.
Realiteit
Als moeder is het m’n grootste wens dat ons huis er zó uitziet. Maar heb jij dat ook? Dat je dit wenst, maar dat je ook weet dat de realiteit weleens anders is? Dat je geduldig wilt zijn, maar ook af en toe uit je slof schiet? Dat je niet altijd consequent bent in de opvoeding, hoe graag je dit ook wilt? Dat je huis soms een Villa Kakelbont is waar de vrede ver te zoeken is? En dat je soms niet vriendelijk kunt zijn omdat je naast mama, ook gewoon mens blijft?
Ik vind dat wel herkenbaar. Maar toen ik daar over nadacht, kreeg ik een ingeving. Het gebeurde toen ik Johannes 15:1-5 las, waar Jezus ook spreekt over vruchten. Over waar deze vandaan komen en hoe deze zichtbaar worden:
“Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijnbouwer. Iedere rank aan mij die geen vrucht draagt, snijdt hij weg, en iedere rank die wel vrucht draagt snoeit hij bij, opdat hij meer vruchten draagt. Jullie zijn al rein door alles wat ik tegen jullie gezegd heb. Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie in mij niet blijven. Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen.”
Niet mijn vrucht
Eén ding wordt mij hieruit heel duidelijk. Dat de vrucht van de Geest een vrucht van de Géést is. En dus per definitie niet van mijzelf. Het klinkt simpel en dat is het ook. Maar het maakt een wereld van verschil. Het is geen vrucht van mijn eigen geploeter, maar van Jezus in mij. Het is geen vrucht van ik-hoop-dat-ik-het-goed-doe, het komt van God die het in mij waarmaakt. Ik vind dat een troostende gedachte: ik hoef het dus niet zelf uit mijn tenen te halen. Waar ik in Jezus blijf, wordt de vrucht van zijn Geest zichtbaar door mij heen.
In Jezus kun je alles
C.S. Lewis schrijft in zijn boek ‘Onversneden Christendom’ hierover:
De christen meent dat al het goede wat hij doet, voortkomt uit het Christusleven in hem. Hij denkt niet dat God ons zal liefhebben omdat we goed zijn, maar dat God ons goed zal maken omdat Hij ons lief heeft; zoals een glazen dak geen zonlicht aantrekt doordat het schittert, maar schittert doordat de zon erop schijnt.
Een huis vol liefde en licht is geen resultaat van mijn inspanningen. Het is een gevolg van Gods liefde voor mij. Precies zoals Jezus het zegt: Zonder Mij kun je niets, maar als Ik in je ben, dan kun je alles. Wat rustgevend! Het begint ermee dat God in ons hart leeft. En dan komen de vruchten vanzelf: beloofd! En dat levert inderdaad een huis op dat barst van liefde en licht.
Bestemming
Hoe ziet dat er dan verder uit? Hoe laat je Gods Geest dan echt in je huis wonen, zodat het een plek wordt vol liefde en licht? Lees je Bijbel en bid om Gods Geest in je leven. En dan doet Hij bijzondere dingen! Hij geeft je inzichten in de dingen van God terwijl je in de Bijbel leest. Hij geeft je bovennatuurlijke kracht als je Hem daarom bidt, om moeilijke situaties aan te kunnen. Hij laat je relatie met God steeds intenser en sterker worden. Gods Geest verandert ook je levensstijl zodat je je oude leven achter je kunt laten en steeds meer tot je bestemming komt.
Avontuur
Dit allemaal gebeurt door de Heilige Geest die in je hart woont. Maar er is zoveel meer! Want God werkt vooral persoonlijk, in jouw eigen leven en huis. Vraag daarom om meer van Gods Geest in jouw eigen leven. Zet de deur van je hart open en laat de Heilige Geest echt bij je komen wonen. Het is een bijzonder avontuur wat je met Hem aangaat. Doe je mee?
Houd vast aan de belofte dat als je God altijd de ruimte blijft geven in het huis van je hart, Hij het werk in jou volledig afmaakt. Zoals er staat in Filippenzen 1:6
“Ik ben ervan overtuigd dat hij die dit goede werk bij u begonnen is, het ook zal voltooien op de dag van Christus Jezus.”
Beloofd!
Foto: Pexels, Pixabay
Rianne Zegelaar – getrouwd met DJ en mama van Benjamin, Charlotte en Olivia. Coach bij Elkaar Begrijpen, dat stellen, teams en individuen helpt om zichzelf en elkaar beter te begrijpen met behulp van de Life Languages. Check http://www.elkaarbegrijpen.nl
Erg mooi
Krachtig en mooi verwoord!
Binnenkort hebben we op de christelijke basisschool een avond voor een kleine groep vrouwen. Dit sluit hier mooi bij aan. Mag ik het van je afdrukken en erbij vermelden wat de bron is?
Vr. Groet Boukje