Na de geboorte

Negen maanden zwemt je baby in je buik, voelt het de warmte van je lichaam, hoort het je hart kloppen en raakt het vertrouwd met je stem. En dan ineens krijgt het een gigantische stoot adrenaline, een ongekende hoeveelheid die het de rest van zijn leven nooit meer zal krijgen*: de geboorte. Kou, fel licht, overheersende geuren en harde geluiden. Wat een bizarre gewaarwording moet dat voor je kindje zijn (geweest)! En wat ik zo bijzonder vind… binnen no-time wil het contact met die vertrouwde, lekker ruikende, lieve mama. Wist je dat als je kleintje net geboren is, het niet verder kan zien dan 20 centimeter? Dat is precies de afstand vanaf de borst naar jouw gezicht. Tijdens het voeden is je kindje dus al direct in staat om oogcontact met je te maken! Je baby heeft je warmte gevoeld en is bekend met je geur, maar je gezicht heeft het nog nooit gezien. Hoe bijzonder is het dan, dat het al direct oogcontact/bevestiging bij jou kan vinden om rustig te worden na die bizarre ervaring – geboren worden!

Bevestiging

Zodra je kleintje opgroeit en allerlei dingen gaat ontdekken, zal het vaak bevestiging bij je zoeken door middel van oogcontact. Als je kindje zich even geen raad weet binnen een situatie, zal het oogcontact met jou zoeken, de vertrouwde ogen van mama verminderen stress waardoor hij zich veilig en vertrouwd voelt. Dit geeft zelfvertrouwen.

Communicatie

Van imiteren kan je leren. Een spreuk die je zomaar boven het bed van je kindje kan hangen, want wat zijn die kleine rekels een goede imitators! Als ouder kom je al snel achter je slechte goede gewoontes, toch? 😉 Oogcontact is dan ook een essentieel onderdeel binnen de communicatie, ongemerkt leer je op deze manier je kindje de juiste mimiek bij bepaalde emoties en is hij sneller in staat nieuwe klanken te leren. Non-verbale communicatie is een heel belangrijk onderdeel van de taalontwikkeling van je kind, door het gebruik van taalondersteunende gebaren is je kind niet alleen in staat zich met zijn handen verstaanbaar te maken, maar leert hij ook nog eens sneller praten!

Tips & weetjes
  • Dwing je kind je niet aan te kijken als je hem ‘een lesje wil leren’ – jouw ogen zijn veilig en vertrouwd, houd die associatie ook zo. Je kan bijvoorbeeld naast je kind gaan zitten en vertellen hoe jij de situatie het liefst anders had gezien – als vanzelf zal hij toenadering zoeken middels oogcontact
  • Als ik met mijn dochter een spelletje speel of een puzzel maak, dwaalt ze regelmatig met haar gedachten af. Ik betrap mezelf er dan op dat ik dan (oog)contact met haar zoek om haar bij de les te houden. Toch lijkt dit vaak averechts te werken, waarom? Omdat ik haar dan uit haar denkwereld haal. Afdwalen met gedachten of je even begeven in een andere wereld is niet verkeerd, vaak denkt je kind verder door dan je zelf door hebt.
  • Gevoelige kinderen (en bijvoorbeeld autistische kinderen) hebben vaak wat meer moeite met prikkelverwerking. Ze lezen snel emoties in iemands ogen en leggen feilloos verbanden, dat is dan ook de reden dat ze regelmatig juist oogcontact vermijden. Als de situatie voor hen veilig en vertrouwd is, zoeken ze sneller toenadering door middel van oogcontact. Dwing het niet af, je bereikt hier niets mee, hooguit meer onzekerheid dat zich vervolgens weer uit in frustraties.

*bij natuurlijke geboorte

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.