“Mama, LLLLiiii! LLLLiiii!” roept onze jongste van 1 ½ jaar oud terwijl ze met haar vuistje vanaf haar neus een slurf gebaart. Ze is flink expressief en trekt zowel verbaal als non-verbaal alle aandacht naar zich toe. Ze wordt vertederend toegelachen door andere dierentuinbezoekers, waar ze zichtbaar van geniet. “Goed gezien, daar is de ooolifant!” zeg ik bevestigend terwijl ook ik met mijn hand vanaf mijn neus een slurf in de lucht gebaar. De voorbijgangers die eerst nog vertederend naar onze dochter keken, kijken nu enigszins verbaasd naar mij. Blijkbaar ziet het er een stuk minder schattig uit als ik een gebaar maak naar mijn dochter, maar ja ze moet deze kindergebarentaal toch van íemand geleerd hebben…

Baby- en kindergebaren

Bij de opvoeding van ons kroost maken wij gebruik van taalondersteunende gebaren, ook wel baby- en kindergebaren genoemd. Het inzetten van gebaren is niet alleen een leuke en interactieve manier van communiceren, het bevordert ook de taal- en spraakontwikkeling van je kind: jouw mini kan al vanaf 8 maanden (ja, echt!) terug gebaren en leert sneller praten. Met andere woorden: het is dus gewoon een super handige anti-temperamentvolle-gefrustreerde-driftbui-methode!

Achtergrondinformatie in Jip & Janneketaal:

Doordat de twee hersenhelften moeten gaan samenwerken bij het verwerken van de woorden (het zien van het gebaar en het horen van het woord), wordt het taalcentrum in het brein van je kind extra geprikkeld. Kinderen zijn visueel ingesteld, ze leren veel door na te doen. Zo is het dus ook met gebaren. Als je met elkaar aan tafel een boterhammetje zit te eten en je maakt iedere keer dat je het woord boterham zegt ook het gebaar, dan zal je kindje dit automatisch overnemen en wordt het nóg gezelliger aan tafel!

Wil je meer weten over het gebruik van gebaren binnen je gezin? Of lijkt het je leuk om ermee aan de slag te gaan? De Kindergebarenjuf staat voor je klaar!

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.