Leren bidden zoals Jezus samen met mijn kinderen

Na de bevalling van zowel ons eerste als ons tweede kindje dankten en baden we voor het nieuwe leven op het eerste moment dat we alleen waren met elkaar. Onze oudste is nu vijf jaar en de afgelopen jaren veranderde dat bidden vóór steeds meer in bidden mét.

Hij ontwikkelde zich van een baby die alleen luisterde naar de biddende stem, naar een dreumes die zijn handjes tegen elkaar deed. Van daaruit naar een peuter die op zijn allerschattigste ‘amen’ na brabbelde, zijn eerste korte gebedje nazei en op zijn vierde een klein gebed kon zeggen. Zo klein als hij was, deed hij na wat we zeiden. Soms vroeg ik hem waarvoor hij wilde bidden en dan kwamen er de meest aandoenlijke zinnetjes uit die nog niet helemaal klopten. ‘Dank wel voor opa dat hij ziek is, amen.’

Onlangs vroeg hij mij, terwijl ik op de rand van zijn bed zat en hij lekker onder de dekens was ingestopt: ‘Wat moet ik nou bidden? Ik weet het niet.’

Ik moest denken aan de discipelen die aan Jezus vroegen:

‘Heer, leer ons bidden.’ Lukas 11: 1

Jezus’ antwoord daarop was het Onze Vader. Dus ik vroeg aan mijn zoontje of hij dat gebed al eens gehoord had op school. Hij schudde zijn hoofd: ‘Wat is dat dan?’ Dus uit mijn hoofd zei ik het op, zoals ik het vroeger leerde op de basisschool. Maar bij elke nieuwe zin die ik uitsprak, zag ik hem verder afhaken. Te moeilijke zinnen, onbekende woorden, te ver van zijn bed.

Dit raakte me, want eigenlijk geldt dit ook voor mij. De woorden leven minder dan ik zou willen. Jezus leerde dit gebed aan de discipelen, omdat ze niet wisten hoe ze moesten bidden. Maar de inhoud lijkt zo ver van deze tijd af te staan. Dus ik ging op onderzoek uit en ontdekte mooie dingen over het Onze Vader en hoe we het in deze tijd, als moeder kunnen lezen en hoe het past in ons gezinsleven. Deze week neem ik je daarin mee.

Ik hoop dat dit gebed voor je mag gaan leven. Want hoe mooi is het om dezelfde woorden te bidden als die Jezus bad?

Hieronder zie je een dag uit de dagelijkse overdenkingen die bij de Weekly Devotional van deze week horen. 

Lees Lukas 1: 11

Op een keer was Jezus ergens aan het bidden. Toen Hij weer opstond, vroeg één van zijn leerlingen Hem: ‘Heer, leer ons bidden.’

De discipelen trokken al een tijd met Jezus op toen ze deze vraag aan hem stelden. Ze hadden hem al vaker horen bidden, ze hadden hem wonderen zien doen. Wisten ze echt niet hoe ze moesten bidden? Of wisten ze dat hun eigen woorden tekort schoten in vergelijking met de woorden van Jezus?

Bidden is geen skill. Het feit dat we met God in gesprek kunnen gaan is een geschenk. Het is iets waarin Hij wil dat we groeien. Waarin we vrijmoedigheid krijgen en waarin we ons hart aan hem bloot geven. Dat moeten we leren, want sinds de zondeval verbergt de mens zich liever voor God.

Nu hebben we de Heilige Geest, de plaatsvervanger van Jezus, die ons wil leren bidden. Die het vuur in ons hart aanwakkert en ons helpt. Die ons woorden in ons hart legt, mensen en situaties om voor te bidden. We mogen spreken vanuit ons hart, maar hij wil ook de woorden van het ‘Onze Vader’ voor jou tot leven wekken.

Reflectie:

  1. Wat zijn de bidgewoontes in jouw gezin? Wanneer bidden jullie? Zijn er vaste zinnen die jullie bidden of terugkerende gebedsonderwerpen?
  2. Wanneer ervaar jij Gods vuur in jouw hart als je bidt? Zijn er thema’s die jou extra raken?
  3. Zijn er dingen die je moeilijk vindt om voor te bidden? Waarom is dat?

 Gebed:

Lieve Vader, dank U wel dat Uw Heilige Geest in mij is. Dat die mij wil helpen dichter naar U te groeien. Wilt U met Uw Geest de woorden van het Onze Vader opnieuw in mij laten landen deze week? Amen.

 

De Weekly Devotional is een onderdeel van het Mom Squad Membership. Als member krijg je toegang tot onze besloten community, krijg je wekelijks een Weekly Devotional met dagelijkse overdenkingen, maandelijks een e-magazine, twee keer per jaar het nieuwste #powerbook gratis op de mat, korting op events, masterclasses en coaching. Bovenal word je onderdeel van een beweging moeders die met elkaar (online en offline) wil delen en bidden. Dat is wat een squad is: support voor elkaar!

Word je voor 9 mei Mom Squad Member? Dan krijg je een vet welkomstpakket t.w.v. €65,- cadeau met het Dank & Gebedsboek, twee sets van de nieuwste Mom’s Prayer Challenge en het nieuw uit te komen #powerbook In verbinding. Check meer info en voorwaarden in onze shop of meld je gelijk aan via onderstaande knop!

Wissen

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.