Lessen van Esther uit de Bijbel

“De koning voelde voor Esther meer liefde dan voor alle andere vrouwen, meer dan alle andere meisjes verwierf zij zijn bewondering en genegenheid. Daarom deed hij haar de koninklijke hoofdband om en maakte haar koningin in de plaats van Vasthi.” (Esther 2:17 NBV)

Wat een ongelofelijke achtbaan, dat verhaal van Esther. Een sensationeel mooi meisje dat via een schoonheidswedstrijd de echtgenote van een machtige koning wordt. En niet zomaar eentje, maar een macho met een licht ontvlambaar temperament. Die in een boze opwelling zijn vorige vrouw weg stuurde omdat ze weigerde naar zijn pijpen te dansen. Een man die kort daarna alweer op zoek ging naar vervanging en verliefd wordt op een eenvoudig Joods meisje. Ze trouwen en Esther gaat bij haar koning wonen, in het paleis. Maar het sprookje lijkt een nachtmerrie te worden, want het Joodse volk wordt met de dood bedreigd. En ook Esthers leven loopt gevaar…

Lessen van Esther

Als moeders kunnen we veel van Esther leren. Wij weten natuurlijk hoe het verhaal van Esther af liep, maar zij zat er midden in. Juist daarom is het zo mooi dat ze opstond en daarmee haar moed liet zien, ook al wist ze inderdaad niet waar dat heen zou leiden. Ook wij komen als moeders in situaties terecht waarvan we niet weten hoe het zal gaan. We moeten dan ook fijngevoelig zijn op wat God tegen ons zegt en uiteindelijk durven opstaan, vol goede moed. Want juist dan kunnen we ontvangen wat Hij ons wil geven.

Hieronder kijken we naar drie moedige dingen die Esther doet, waarna het verhaal na allerlei wendingen toch goed afloopt.

  • Esther laat zich niet leiden door echo’s uit het verleden

Kun jij je voorstellen dat je doodsbang bent voor je eigen echtgenoot? Esther was het wel, want als haar oom Mordechai vindt dat ze naar de koning moet gaan om het noodlot af te wenden, durft ze niet. De echo uit het verleden was haar ook ter ore gekomen. Haar voorgangster, ex-koningin Vasthi was namelijk door haar echtgenoot zonder pardon uit de weg geruimd doordat ze iets deed wat de koning niet zinde. En dan zou zij nu hetzelfde doen? Maar hoe begrijpelijk ook, uiteindelijk laat Esther haar angst niet aan het roer staan, maar haar moed. Ze koos ervoor om het verleden niet haar toekomst te laten bepalen.

  • Esther zet haar hulptroepen in

Esther weet dat ze op een cruciale plek zit om het Joodse volk te redden. Ze moet in actie komen, maar eerst doet ze nog iets anders. Iets essentieels. Ze vraagt of alle Joden in Susa samen met haar drie dagen willen vasten en bidden voor de situatie. Daarna zal ze naar de koning gaan, ook al is dat tegen de wet…

Esther weet dat ze in een sleutelpositie zit en ze gaat ervoor, maar onder voorwaarde dat ze gedragen wordt door hulptroepen. Ze voelt zich kwetsbaar, maar weet dat haar kracht in gebed ligt. Bijzonder dat ze niet vertrouwt op haar positie als koningin, of ervan uitgaat dat de koning gevoelig zal zijn voor haar charmes. Ze wist dat ze het daarmee niet zou redden. Ze wist dat ze iets anders moest aanboren: de kracht van gebed.

  • Esther staat op, kleedt zich aan en neemt haar plek in.

Toen de derde dag aangebroken was, hulde Esther zich in een koninklijk gewaad en ging naar de binnenhof van het koninklijk paleis. Daar bleef ze staan, tegenover de troonzaal.

Wat een mooi voorbeeld van bid en werk, vind je niet? Na drie dagen vasten is Esther er klaar voor. Het basiswerk is afgerond, tijd om de handen uit de mouwen te steken. Bijzonder dat ze niet in een slobberbroek komt, maar dat ze een koninklijk gewaad aantrekt. Ze is koningin en door haar kleding straalt ze dat ook uit. En dan gaat ze ervoor, de ene voet voor de andere. Tot ze stilstaat, in het blikveld van de koning. En hij ziet haar. Wat een opluchting: ze mag binnenkomen!

Uiteindelijk, na allerlei spannende wendingen, loopt het verhaal van Esther goed af. De slechte Haman wordt ontmaskerd en Mordechai krijgt de eer de hij verdient. Maar het belangrijkste: Gods volk wordt gered. Dat is Zijn werk, maar Esther heeft daarbij niet stil gezeten. God werkte samen met haar, Hij van boven en zij van beneden.

We kunnen veel van Esther leren. Tijdens de komende week kijken we in de Weekly Devotional elke dag naar wat haar verhaal ons als moderne moeders te vertellen heeft.

Fijne week!

Deze overdenking verscheen eerder in het #powerbook Home Sweet Home uit 2019, het eerste #powerbook dat onze members kregen! 

De Weekly Devotionals bestaan uit zeven korte overdenkingen met reflectievragen en gebed. Het helpt je om de Bijbel bij je leven te betrekken en om elke dag (als je wilt) af te stemmen op God. De Weekly’s zijn een onderdeel van ons Mom Squad Membership. Meer info of aanmelden? Druk op de knop of ga naar onze shop! 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.