Opzij, opzij, opzij,
maak plaats, maak plaats, maak plaats,
Ik heb ongelofelijke haast.
Opzij, opzij, opzij,
want ik ben haast te laat,
Ik heb maar een paar minuten tijd.

Lied – Herman van Veen

Herken jij dat ook? Je zit op de fiets om ergens zo snel mogelijk te komen. De huishoudelijke taken werk je af in een moordend tempo. De volgende taak zit alweer in je hoofd. Door, door, door! De race tegen de klok in de ochtend. Na werktijd scheur je naar huis, onderweg bedenkend wat je gaat koken of dat je toch nog eerst langs de supermarkt moet. En dan is er óók nog voetbal om kwart over zes. De was tussendoor. Shoot, mailtje snel beantwoorden op je mobiel, want die was er bij in geschoten. Insta checken op de wc en doorrrrrr(trekken)!

Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Ik kan hier nu niet blijven, ik kan hier nu niet langer blijven staan.

Zo leefde ik ook.
Totdat ik mij na een onwijs relaxte zomervakantie waarbij alles stilstond, weer volledig stortte op ALLES. Gewoon zoals voor de vakantie. Zoals ik altijd deed. Alleen ging het niet meer. Het huilen stond me na een week of drie nader dan het lachen. Alles werd MOETEN, de lol was eraf. Verplichtingen werden obstakels.

Niet goed.

Het is toch geen burn-out?, ging regelmatig door mijn hoofd. Het feit dat ik daar überhaupt al aan dacht was een signaal dat ik moest uitkijken. Ik zat met mezelf in de knoop. Ik had niet zo goed voor mezelf gezorgd.

 

Moeten en willen
een andere keer misschien
dan blijven we wel slapen
en kunnen dan misschien als het echt moet
over koetjes, voetbal en de lotto praten
nou dag tot ziens adieu het ga je goed

 

Wat moet?”
Dat was DE juiste vraag die een lieve vriendin mij stelde. En waarom kwam zij precies ‘toevallig’ langs? 😊 Wat moet? Wat wil ik? Wat heb ik nodig om het goed te hebben? Dat zijn vragen die ik mezelf vaak gesteld heb afgelopen tijd. Want ‘alleen doen waar je blij van wordt’ is een lief en goedbedoeld advies, maar dan zou ik liever altijd op een Frans boerderijtje wonen en een beetje voor mij uit mijmeren. Wat tekenen, muziek maken, lezen en genieten van het leven. Maar hé, ik heb ook een verantwoordelijkheid gekregen in de vorm van een gezin. Er moet brood op de plank komen en een hypotheek betaald. Er MOET toch echt gewerkt worden. C’est la vie!

Ik wil dus genieten van het leven maar niet door het leven geleefd worden. Kan dat dan alleen op een Frans boerderijtje? Ik hoop het niet. Natuurlijk niet! Maar ik moet mezelf wel de tijd en ruimte geven om te kunnen genieten.

Dat was een eyeopener. Ik ben gaan schrappen. Ruimte in de agenda geeft ook meer ruimte in mijn hoofd. Wat moet echt, wat zou ik net even anders kunnen invullen of inplannen waardoor ik iets meer rust ervaar? Best lastig. Gewoontes zijn zo ingebakken. Dat veranderen vraagt veel oefening en gaat mij echt nog niet zo goed af, eerlijk is eerlijk! Maar het moet wel echt anders, dat was duidelijk.

Geen intercity meer, maar een boemeltreintje waarbij ik kan genieten van de reis en het landschap onderweg.

Daar verlang ik naar: leven met aandacht.


Tips voor het leven met aandacht
De monnik Benedictus stelde eeuwen geleden al leefregels op die nog steeds super actueel zijn (en misschien nog wel harder nodig dan toen?):

  1. Heb aandacht voor wat er om je heen gebeurt en voor de taken die je doet. Wees je bewust van wat je aan het doen bent.

Neem nou het fietsen, kijk eens om je heen, snuif de frisse lucht eens bewust op en trap eens een tandje langzamer. Je zult het merken, je ontspant spontaan én je geniet veel meer! En je komt heus niet te laat. Het verschil is alleen de mindset.

  1. Een duidelijke dagorde en structuur zorgt voor rust en regelmaat. Zo kun je voldoende aandacht en toewijding besteden aan datgene wat echt belangrijk is.

Niks aan toe te voegen toch? Dan ga ik nu ook maar eens die (familie)weekplanner van Power to the Mama’s erbij pakken en opschrijven wat de komende week echt ‘moet’, voor wat structuur. 😊


P.S. Wist je dat Esther Kouw gespecialiseerd is in het leven met aandacht? Met haar coachpraktijk “Leven met rust” helpt ze mensen meer stil te staan bij het nu, vanuit christelijke basis. Kloosterretraites, Benedictijnse levensstijl… ze heeft zelfs een klein huisje waar je tot rust kunt komen. Check voor meer info: http://leven-vanuit-rust.nl/

Ook interessant: deze overdenking over de betekenis van het woord ‘genieten’.

Foto: Unsplash – Will Li

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.