-
03 feb 2021
-
Bemoediging, Tiener
-
door Daniëlle Koudijs
-
0 comment
Lockdown survival tips voor pubers
Lockdown survival tips voor pubers
Voor pubers was de afgelopen persconferentie slecht nieuws: ze mogen nog niet naar school. En juist dat zou voor een heleboel pubers wél goed zijn.
We horen het steeds meer, niet alleen jonge kinderen die steeds somberder worden van het thuis zijn, maar ook veel pubers die er geen klap meer aan vinden en psychische klachten krijgen. Ze missen hun sociale omgeving, iets wat zeker pubers nodig hebben om zich te ontwikkelen.
Waarom hebben pubers vrienden nodig?
Door contact met vrienden ontwikkelen ze zich op veel manieren. Sociale vaardigheden zoals naar elkaar luisteren, elkaar helpen, leiding geven en complimenten geven. En in het groepje waar ze zich het meest thuis voelen (hun eigen subcultuur) is herkenning en erkenning van hun eigen identiteit belangrijker dan wat dan ook. Bijvoorbeeld gezamenlijke liefde voor paarden, computers of geloof.
Waaraan merk je dat pubers klaar zijn met de lockdown?
Pubers die klaar zijn met de lockdown, beginnen zich te vervelen, zijn vaker somber en krijgen meer last van stemmingswisselingen. Hoe tegenstrijdig het voor sommige pubers ook is, ze kunnen op dit moment niet wachten tot ze weer naar school mogen. Natuurlijk zijn er ook pubers die het juist wel prettig vinden thuis. Vaak staan deze pubers wél in contact met anderen en voelen ze zich verbonden genoeg met hun omgeving.
Pubers hebben behoefte aan verbinding
Ze willen gewoon kunnen ouwehoeren, niet alleen online maar ook offline elkaar Instagram plaatjes laten zien terwijl ze naast elkaar zitten op een bankje, schoolwerk maken en met elkaar lol maken in de klas. Ze willen gewoon contact. Maar hoe doe je dat in de lockdown?
Bianca Hendriksen uit ons team, is moeder van drie pubers. Ze geeft jullie graag tips die voor hun werken.
Lockdown survival tips voor pubers:
- Disord, dé tip van Daan (16) en Hidde (12 jaar): “Ik klets heel veel met mijn vrienden op Discord*, lekker met een koptelefoon op en ook tijdens de lessen als we moeten samenwerken. Dat werkt fijn en is heel gezellig.” *Discord is een gratis app met een chatfunctie en een spraakkanaal. Te vinden in de appstore.
- Ga naar buiten, van buiten knapt iedereen op: Ook pubers. Stimuleer om te gaan sporten, met zijn tweeën uiteraard. Laat ze een nieuwe, toffe route zoeken om te skeeleren, fitnessen of bootcampen, volleyballen, voetballen, hardlopen, mountainbiken of zoek een leuk klompenpad (klompenpaden.nl) en geef een rugtas vol lekkers mee. Zo hebben ze tijd om heerlijk bij te kletsen en eten doet het ALTIJD goed. 😊
- Stimuleer uitdaging met vrienden: Installeer bijvoorbeeld de app “Ommetje”, een app die na elk ommetje een feit over de hersens leert. Het biedt de mogelijkheid om met anderen een competitie te starten. Ook leuk voor ‘ons moeders’, by the way.
- Laat ze lekker uitslapen: Als het kan, gewoon lekker laten gebeuren. Het hoort bij de puberteit en slaap is goed voor ze. Bovendien doet het wonderen voor hun humeur en frontale cortex. 😉 Ontbijten is dan wel vaak rond lunchtijd, maar laat los. Ook als ze eitjes wil bakken en ze vergeten de bende op te ruimen. Het.is.een.fase.
- Organiseer een online pubquiz: Niet jij als moeder natuurlijk, maar geef je kids de ruimte met dit soort online spelvormen te experimenteren. Corniel (18 jaar): “We hebben echt veel lol tijdens een online pubquiz of een bingo. En de prijzen? Iets te eten natuurlijk.” 😊
- Laat ze individueel afspreken waar mogelijk, met afstand en binnen de regels.
- Geef ze eten: Pubers zijn lijken wel onverzadigbaar. Maak eens wat vaker hun lievelingseten, of breng een reep chocola voor ze mee. Zorg voor voldoende lekkers (kan ook iets gezonds zijn hè) en zie die koek voor etenstijd maar door de vingers. Als ze te weinig eten, worden ze écht grumpy.
Merk je dat jouw puber écht depressieve gevoelens krijgt? Trek dan aan de bel bij school én de huisarts. Corona is voor iedereen heftig en kan een trigger zijn voor depressies. Probeer dat te voorkomen.
En dan nog een tip voor jullie als moeders van deze prachtige pubers, blijf met anderen in gesprek over wat je ziet bij je kinderen. En blijf ook met je pubers in gesprek. Doe dingen die jullie samen leuk vinden, laat ze zelf kiezen wat ze willen, denk out of the box. Het is een heel pittige tijd voor heel veel mensen, maar alleen samen komen we hier doorheen. Zorg dat dat ‘samen’ gevoel blijft. Want daar hebben kinderen en volwassenen allemaal de grootste behoefte aan.
| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee jongens en een meisje | Getrouwd met Jos | Liefhebber van goede (Italiaanse) wijn | Missionaire ondernemer | Houdt van kleinkunst, schrijven, creëren en aanbidden |