De derde dag van de mini-challenge over ontspullen gaan we praktisch en rigoureus aan de slag. Pak je vast pen en papier om op te schrijven wat er weg mag?

Misschien heb je het in je stad wel eens gezien: weggeefwinkels. Of misschien heb je in je regio wel een super mooie Dorcaswinkel, kringloopwinkel of een soort weggeefwinkel vanuit je kerkgemeenschap waar je overtollige spullen naartoe kunt brengen voor het goede doel. Een kringloopwinkel en Dorcas verkopen de spullen, maar een weggeefwinkel -het woord zegt het al- stelt ze gratis ter beschikking aan de mensen die het nodig hebben en/of duurzaam willen hergebruiken.

Vanuit onze kerkgemeente bestaat de Rafaël Pro Deobank. Een super mooi intitiatief gestart door een echtpaar uit onze kerk. In een gratis beschikbaar gestelde ruimte, is er een winkeltje gevuld met allemaal goede tweedehands spullen waar mensen -ongeacht ze rijk zijn of arm- spullen gratis kunnen komen halen. Het doel is duurzaam omgaan met dat wat wij hier op aarde hebben en delen in rijkdom met mensen die niks hebben. Super mooi! De weggeefwinkels hebben hetzelfde principe. Dorcaswinkels gebruiken de opbrengst van de verkoop voor het helpen van arme mensen in voornamelijk het Oostblok en kringloopwinkels hebben vaak een meer commercieel karakter of sociaal karakter. En zo zijn er vast nog andere initiatieven te noemen die tweedehands spullen op een duurzame- en/of maatschappelijke manier (her)gebruiken. Daarnaast zijn er op Facebook legio weggeefhoeken en ‘gratis op te halen’ pagina’s. Ook op Marktplaats kun je gratis spullen aanbieden. En terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat de hoeveelheid initiatieven al aangeeft wat voor overvloed aan spullen er eigenlijk is….

Vandaag gaan we daarom spullen selecteren voor het goede doel. Welk doel dat is mag je zelf weten. Kijk vooral in je omgeving of er een leuk initiatief of een weggeefhoek op Facebook is.

De opdracht:

  • Pak pen en papier en kies een plek waar je wilt starten met selecteren van spullen. Kies een plek wat makkelijk is om aan te pakken. Bijvoorbeeld de keuken, zolder, garage, de badkamer of het dressoir.
  • Kijk goed naar alles wat er staat. Gebruik je alles? Zo ja, ga dan naar een andere ruimte. Zo nee, selecteer dan de spullen die je niet gebruikt en kies daarvan weer de spullen die je weg wilt doen. Voorwaarde van het wegdoen: de spullen moeten goed zijn en van waarde kunnen zijn voor een ander.
  • Doe dit in elke ruimte die je wilt. Maak foto’s van grote spullen (meubels etc.) en zet ze op de daarvoor bestemde Facebookpagina’s of stop kleine spullen in een doos en breng ze z.s.m. weg.
  • Staan er nog ergens verhuisdozen? Plan dan een moment om die eens door te lopen. Vaak zitten er in die dozen spullen die je vanwege emotionele waarde niet weg wil doen, maar ook spullen die je niet meer nodig hebt. Die spullen kun je best eens even opruimen zodat je ruimte maakt in je huis 🙂

Afgelopen weekend hebben wij onze rommelkamer met deze methode omgetoverd tot een werk- en muziekkamer in een oase van rust. Het was een rommelige, volle kamer met losse spullen en allemaal verhuisdozen en andere zooi. Van de acht verhuisdozen staan er nu nog vier met spullen en boeken die ik wil bewaren. Drie van de vier dozen was rotzooi (oud studiemateriaal, oude foto’s die niet bewaard hoeven te worden, oude administratie) en één doos met goede spullen is samen met wat grotere items als een vloerkleed en lamp naar de Dorcaswinkel van m’n schoonmoeder gegaan. Komend weekend komen er nog wat spullen op de pagina van de Pro Deobank en dan is het boven ook weer netjes. Heerlijk, dat opruimen. Jullie ook succes!

Druk aan de klus en het resultaat: van overvolle ruimte naar opgeruimd en rustig. Zie  Instagram voor het resultaat. Alleen nog een werktafeltje en dan kan ik hier heerlijk schrijven en muziekmaken!

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.