-
16 feb 2017
-
Fashion & Lifestyle
-
door Daniëlle Koudijs
-
0 comment
#mamasontspullen dag 4: zoek het speelgoed van je kinderen uit
Oké, deze opdracht hadden jullie vast al zien aankomen. Misschien hebben jouw kinderen helemaal geen overvloed aan speelgoed of komt er een broertje of zusje bij waardoor je speelgoed bewaart. Hartstikke goed! Maar, voor degene die al weken aanschopt tegen bergen speelgoed dat eigenlijk niet meer wordt gebruikt maar wel continu overal door het huis geslingerd wordt omdat het in huis is… voor jullie is deze opdracht. ;-)
Als ik kijk naar de speelgoedvoorraad van mijn twee zoontjes, kan ik me soms niet voorstellen dat ik eens per twee maanden alle bakken doorga om het te schiften. Ondanks dat ik er regelmatig speelgoed tussenuit vis dat niet meer wordt gebruikt of waar ze te groot voor worden, blijft het veel. Auto’s, blokken, teken- en knutselspullen, houten speelgoed, een trommel, een dokterskoffer, een speelgoedkeukentje, een brandweerauto met helm en een bak vol Duplo. Vier standaard IKEA bakken en een houten kist vol. En dan ligt er boven ook nog het één en ander.
Het is natuurlijk altijd de vraag hoeveel speelgoed nodig is. Het is namelijk ook zo dat als er heel veel speelgoed is, een kind niet meer kan kiezen en er een soort keuzestress ontstaat waardoor veel kinderen helemaal niet meer zo goed kunnen spelen. Als je het gedoseerd aanbiedt, gaat het een stuk beter en is er meer overzicht en focus op één ding. Bij ons staan er bijvoorbeeld een aantal dingen in de trapkast. Die mogen zo nu en dan mee de woonkamer in waar er vervolgens naar hartenlust wordt gespeeld.
Maar goed, er blijft een hoop over. Bij ons is het weer tijd om het speelgoed uit te zoeken. De jongste is alweer het één en ander ontgroeid en de oudste vindt sommige dingen gewoon niet meer leuk. Tijd voor een opruimopdracht dus:
- Bekijk al het speelgoed van je kinderen. Beoordeel het op de volgende punten:
- Is het nog heel? Nee? Gooi het dan weg als het scherpe stukken heeft of om andere reden niet meer veilig is. Ja? Past het nog bij de leeftijd van je kinderen? Nee? Doe het dan weg. Ja? Wordt er mee gespeeld? Bewaar het dan. En doe het anders alsnog weg ;-)
- Heeft speelgoed een emotionele waarde voor je kind? Bedenk dan even goed of het een probleem op gaat leveren als je het zonder overleg wegdoet. Als je kind nog onder de twee is en je hebt bijvoorbeeld nog iets liggen waarmee hij of zij als baby altijd mee speelde, dan is het natuurlijk ook leuk om een favoriet speelgoedje te bewaren voor later. Voor onze zoons hebben we een rammelaar en een bijtring auto uit de baby tijd bewaard.
- Heb je het allemaal uitgezocht? Bedenk dan of je het wilt verkopen of wilt weggeven aan een goed doel. Je hebt in sommige steden de speelgoedbank, maar ook de al eerder genoemde weggeefhoeken, gratis op te halen, Rafaël Pro Deo en Dorcas etc. willen het meestal wel hebben. Soms zijn alleen knuffels niet gewenst.
Zijn je kinderen nog onder de twee? Dan kun je wat makkelijker ‘zonder toestemming’ het speelgoed uitzoeken en opruimen. Zijn je kinderen ouder? Probeer dan uit te leggen wat je gaat doen. Kies desnoods samen de dingen die weg mogen.
Veel plezier met ontspullen!
| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee jongens en een meisje | Getrouwd met Jos | Liefhebber van goede (Italiaanse) wijn | Missionaire ondernemer | Houdt van kleinkunst, schrijven, creëren en aanbidden |