Je eerste kindje krijgen is spannend. Geen idee waar je aan begint, hoe het zal zijn als de kleine er is. Maar zo uitkijkend naar het wonder dat je van God mag ontvangen en mag gaan liefhebben. Ik sprak erover met Carmen Stoetzer-Melissant.

Carmen Stoetzer-Melissant

Foto: Jeannine Rijsdijk, Vier de liefde fotografie

Carmen is 3 jaar predikant in Boven-Hardinxveld, gelukkig getrouwd en in verwachting van haar eerste kindje. Toen ik Carmen in de zomer benaderde via Instagram, vroeg ik in mijn bericht of ze het leuk zou vinden om te praten over haar visie op moederschap. In eerste instantie gaf Carmen aan dat ze dan beter even kon wachten tot ze al een tijdje moeder is. Dat vond ik natuurlijk onzin, want ook als je zwanger bent is er al veel over te zeggen. Juist interessant, die transitie, voor moeders die net als zij aan het begin staan van een nieuw tijdperk. Uiteindelijk praatten we er in januari dan toch over, via Zoom.

‘Spannend hè, Carmen, moeder worden. Hoe denk jij dat moeder zijn is?’

‘Eigenlijk weet ik dat niet zo goed. Ik hoop vooral dat ik als moeder mag zijn. Iedereen is anders, ik wil doen wat past bij mij, mijn gezin en mijn kind. Het wordt een zoektocht, en ik hoop vooral dat ik het liefdevol en begeleidend kan doen. Ik wil dat mijn kind weet dat ik er ook ben om hem/haar op te vangen wanneer het misgaat en dat God hetzelfde doet. Niemand komt ongeschonden of zonder fouten te maken het leven door. Als moeder kan ik er niet voor zorgen dat mijn kind altijd maar gelukkig is, hoe graag ik dat ook zou willen. Dus wens ik vooral dat het een weerbaar mens mag worden met veerkracht, en hoop ik dat ik als moeder daarin kan helpen. Want mijn kind zal een keer liefdesverdriet hebben, of afgewezen worden voor een baan, of een lelijke opmerking moeten incasseren, kortom: een vol mensenleven hebben met vreugde en verdriet. Daarin wil ik mijn kind meegeven dat hij/zij zich nooit door het leven hoeft te laten verslaan, omdat God altijd klaar staat, en wij als ouders natuurlijk ook.’

‘Wat denk je dat daarin belangrijk is?’

‘Nou, voor ons als ouders is het toch wel betrouwbaar en consequent zijn. Ja is ja, nee is nee. Maar ik snap ook dat dat laatste niet altijd kan. Soms mag je ook best eens vastbesloten van mening veranderen zonder dat je meteen wispelturig bent 😉 Ik vind het daarom vooral belangrijk dat we als ouders goed weten wat we willen. Wanneer veren we mee en wanneer niet? Daar hebben we het veel over gehad. Communicatie is sowieso key in een relatie.’

‘Mooi dat je dat zegt. We hebben het daar in onze boeken en programma’s veel over. Betrek je partner bij je gevoelsleven, behoeften en verlangens. Wat lijkt je nou de grootste uitdaging, van het moeder zijn?’

‘Ik ben benieuwd of ik de balans weer snel weet te vinden, tussen zorg, man, werk en kind. Zeker in combinatie met slaaptekort’, zegt ze lachend. ‘Toch die balans, hè.’

‘De eeuwige balans, haha. Maar wat betekent balans dan voor jou?’

‘Het betekent niet doorslaan naar het een of ander. Goed bedenken wat er wel of niet past’, zegt Carmen na een korte stilte.

‘Lijkt me een goed begin. De coach in mij staat even op, dus ik stel je nog een vraag. Wat helpt jou dan om die balans te houden?’

‘Poeh, goede vraag. Ik heb een burn-out gehad dus weet heel goed ook de andere kant, ik waak er wel voor om herhaling te voorkomen. Maar wat mij helpt? Toch wel tijd om na te denken over hoe het gaat en wat ik belangrijk vind, in gesprek met God gaan, waar kan hulp van anderen vragen en ook aanvaarden. Ons sociale netwerk is wel van belang, ja.’

‘Mooie tips, daar hebben andere moeders zeker wat aan. Je zegt, in gesprek gaan met God. Hoe betrek jij God bij je leven?’

‘God is de dragende kracht, ook als het even niet goed gaat. God is in mijn leven altijd meegereisd. En in mijn hart en hoofd hoor ik: “En dat blijf ik doen, ook in het leven van jullie kind”. Toen ik me daar eens zorgen over maakte, of ik het allemaal wel aan zou kunnen, liet God me dat weten. Dat God een God is die meereist, die trouw blijft van generatie op generatie. Dat geeft me op zulke momenten ineens ontzettend veel rust en vertrouwen. Die zekerheid heb ik gewoon.’

‘Ik weet dat veel moeders verlangen naar Gods stem horen, in gesprek zijn met Hem, maar niet goed weten hoe het werkt. Hoe gaat dat bij jou?’

‘In gesprek met God zijn ziet eruit alsof iemand gewoon met mij in gesprek is. In gedachten, maar ook door muziek, een woord, een zin. Ik denk dat we vaak Zijn stem niet verstaan doordat we te druk, te overweldigd en te veel zelf aan het woord zijn. In stilte zijn, echt de rust opzoeken helpt mij vaak. Of in elk geval tussen de bedrijven door een moment nemen om echt even te luisteren naar God. Dat kan ook op de fiets of onder de douche, of wanneer ik sta te koken.  Zo’n moment van samenzijn laadt mij op, als ik het tenminste toelaat.’

Carmen Stoetzer-Melissant

Foto door Jeannine Rijsdijk, Vier de liefde fotografie

‘Het kan dus de hele dag. Je hoeft er geen uren voor uit te trekken. Gewoon korte momentjes door de dag heen. Het is ook ervoor kiezen hè, het belangrijk maken om door de dag heen God op je leven te betrekken. Door de heilige Geest kunnen we met Hem communiceren. Jezus heeft ons Zijn Geest gegeven. Die spreekt dus in ons, met een zachte liefdevolle en eerlijke stem. Maar ik snap dat het lastig is.’

‘Wat maakt het lastig, denk je?’

‘Er is niet één manier om Gods Geest te verstaan, om de heilige Geest in je leven te ervaren. Het kan zo verschillend zijn, wat ook ruimte geeft voor onzekerheid. Is dit wel van God? Mag ik dit wel zo voelen? Vaak wuiven we Gods stem weg omdat we denken: dit zal wel niet echt zijn We ]worden ineens krampachtig, waardoor de Geest geblokkeerd wordt. Het is voor sommige mensen ook moeilijk te geloven dat de Geest met jou wil praten. Is dat wel nederig genoeg? Maak ik mezelf dan niet te groot? Maar nederigheid is niet laag en slecht over jezelf denken. Het is minder áán jezelf denken en juist meer aan de ander. God spreekt werkelijk tot iedereen. De heilige Geest die in je leeft, die zo intiem op jouw leven betrokken is wil met jou samen leven!  Als je luistert en handelt naar wat de Geest zegt is daar niets hoogmoedigs aan. Je leeft dan juist in afhankelijkheid.

‘Ik vind het echt een heel inspirerend gesprek zo! Nog een laatste vraag over jouw aanstaande moederschap. Als je kind over 18 jaar zou terugkijken op zijn leven, wat hoop je dan dat hij of zij zegt over jou als moeder?’

Ik hoop dat mijn kind zegt: “Mijn moeder was een liefdevolle en sterke vrouw, juist omdat ze ook liet zien dat ze het zelf niet altijd wist, omdat ze sorry zei als ze iets verkeerd had gedaan, en omdat ze me liet weten dat ik bij haar en bij God altijd welkom ben.”

Was leuk hè, dit gesprek. Goed nieuws, want er komt een vervolg. Carmen en ik spreken elkaar een half jaar na de geboorte ongeveer nog een keer! Wil je haar belevenissen in de tussentijd volgen? Check haar dan op Insta via @carmenstoetzermelissant

Nog een leuk nieuwtje: Op 16 maart komt Carmens boek ‘Losertheologie, hoe God mij bevrijdde van mijzelf’ uit. Het is een gestructureerde chaos van enkele worstelingen die zich in haar eigen leven hebben afgespeeld. Het boek is dan ook aan haar kind opgedragen, zodat het mag weten dat hoewel het leven een zoektocht is, hij/zij er nooit alleen voor staat. Je kunt het boek alvast reserveren bij Boekenwereld.

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.