Klare taal van Petrus. Deze tekst komt uit 1 Petrus 4:10 waarin hij de mensen van de gemeente opdracht geeft elkaar te dienen met dat wat zij hebben gekregen. Zoals Jezus (toen Hij als mens bij ons was) ons diende met alles wat God Hem had gegeven, mogen wij ook anderen om ons heen dienen. De een doet dat met tijd, de ander met geld, weer een ander door talenten en vaardigheden in te zetten. Hoe moeilijk of makkelijk het leven ook is, er is altijd werk aan de winkel in Gods Koninkrijk.

Voor werk wil je graag competent zijn. Mozes voelde zich niet competent om leider van het volk te worden. In Exodus 3 lees je dat terug. Daarbij had hij in het verleden ook iets gedaan wat niet heel tof is. Het doodslaan van een Egyptenaar bijvoorbeeld. Maar… God stelde hem toch aan als leider, juist op het moment dat Mozes in een dal zat. God had een plan met Mozes ging hem (toen Mozes er zelf ook zover was) vormen en maakte hem competent. Net als de werkers die Hij in Exodus 35 aanstelde samen met Besaleël. Hij had ze vaardigheid geschonken en schonk tevens wijsheid, zodat ze het werk konden gaan doen zoals het God betaamde.

Talentenjacht
Als je op zoek bent naar je talenten, en je iets gevonden hebt waarmee je God wilt dienen, kunnen er twee dingen aan de hand zijn: je vindt iets heel leuk en wil dat gaan doen. Of: je hebt iets op je hart gekregen waarvan je denkt: help! Net als Mozes misschien wel had. Hoe dan ook, als God het leidt, zal Hij je ook bekwaam maken om de taak te volbrengen en eventueel de mensen sturen die daarbij mogen helpen. 🙂

Bij Mozes duurde het best lang voordat hij gevormd was. 40 jaar om precies te zijn. Maar hij kreeg dan ook een zware taak: hij leidde zijn volk 40 jaar door de woestijn.

Geduld
Geduld is dan ook een schone taak. Iedereen heeft gaven en talenten gekregen waarmee je een ander kunt dienen, met als doel Gods genade aan elkaar door te geven. En God heeft er absoluut een plan mee. Beetje frustrerend is alleen dat we niet altijd weten hoe dat plan loopt, vinden jullie ook niet?

Jesaja 28:16b wordt in sommige vertalingen vertaald met: “Wie gelooft haast niet.” Dat hele vers gaat vooral over bij God je toevlucht zoeken en vertrouwen op God. Al het goede komt langzaam en wat je aandacht geeft groeit. En dat geldt helemaal voor talenten! Een goede pianist heeft minsten 10.000 uren gerepeteerd, dat gaat dus ook niet vanzelf.

Dus ja! We mogen onze talenten gebruiken om Hem te dienen (en natuurlijk ook om te voorzien in levensbehoefte). Geduld en vertrouwen is daarbij super belangrijk. Hem blijven zoeken en bidden voor dat wat in je hart leeft is belangrijk. Als je Gods stem wilt verstaan, is het nodig om de stilte af en toe op te zoeken. Just like Jesus did.

Daniëlle Koudijs

| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van bijna drie | Getrouwd met Jos | Liefhebber van dure Italiaanse wijn | Ondernemend | Houdt van schrijven en aanbidden |

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.