Nadine is een ‘fresh mommy’ en gaat bijna aan het werk. De afgelopen tijd heeft ze een mooi ochtendritueel gevonden. En laat een heel bijzonder boek daar nou deel van uitmaken. 😉 

Het is (voor zover het ‘ritme’ van een baby het toelaat) mijn vaste ochtendritueel geworden: mijn kom havermout, een goed kopje koffie en mijn Kraamjournal. Met die drie ingrediënten ga ik aan onze eettafel zitten. Mijn rustmoment. Sara ligt na de ochtendvoeding tevreden te slapen en mama heeft éven tijd voor zichzelf.

Ik merk aan alles dat ik op en top moeder ben. Van de gedachte: ‘Hoor ik haar toch huilen?’ als ik net aan tafel zit tot de vergeetachtige en onhandige gebeurtenissen die door slaaptekort en hormonen mij ten deel vallen. Dat is wennen voor iemand die altijd überprecies was en geen ding vergat. Dat kopje koffie bijvoorbeeld. Vorige week was er nog één cupje van mijn favoriete koffie, dus ik verheugde me erop. Ik schuimde de melk op, deed die in mijn kopje dat op het aanrecht stond en liet de koffie doorlopen, om er vervolgens achter te komen dat mijn kopje met opgeschuimde melk nog dertig centimeter verderop stond. Dag lekkere koffie…

Inmiddels merk ik dat er als jonge moeder veel meer is om je druk over te maken. De relaxte moeder die ik van tevoren dacht dat ik zou zijn, is soms ver te zoeken. Onzekerheid of Sara wel genoeg drinkt, of ze wel goed in haar bedje ligt, of ik haar wel goed kan horen door de babyfoon: soms zijn al die gedachten om gek van te worden! En toen was daar het Kraamjournal. Wat heeft dat boek me week na week nieuwe kracht gegeven.

De eerste week lag het alleen maar op mijn nachtkastje. Toen bestond mijn ritme alleen uit voeden, verschonen en rusten als het even kon. Mijn kraamhulp had het boek zien liggen en vol enthousiasme vertelde ik haar wat het was, maar veel verder dan dat kwam ik niet. Totdat de kraamhulp weg was en mijn man en ik de eerste ochtend alleen waren. Ik vond het afscheid nemen van de kraamzorg een drama. Geen gesprekje meer in de ochtend over hoe mijn nacht was geweest, geen aanwijzingen en bemoedigingen meer. Ze zei dat ik het wel zou redden, maar ik had er een heel hard hoofd in.

En toen sloeg ik het Kraamjournal open bij die bewuste column: ‘De eerste keer alleen’. De tranen sprongen in mijn ogen. Wat een herkenbaarheid dat ik niet de enige was die tegen die eerste momenten opzag om het alleen te moeten rooien als kersverse ouders. Op dat moment ontstond het ochtendritueel met mijn Kraamjournal.

Zo kwam ook de opdracht op te schrijven wat ik in de komende tijd zou doen om goed voor mezelf te zorgen. Ik schreef op: ‘Op de dag dat Sara al naar de kinderopvang gaat en ik nog niet hoef te werken, ga ik winkelen’. Niet veel later zat ik koffie te drinken met een vriendin, die me vertelde dat ze zo uitkeek naar een dagje winkelen en dat ze nu had ontdekt dat er één dag was dat ze èn niet hoefde te werken, èn haar kinderen naar de opvang konden. Ze noemde de datum en wat bleek? ‘Wil je die dag in je eentje winkelen?’, vroeg ik nog voorzichtig. ‘Nee’, antwoordde ze, ‘maar wie is er nou op die dag vrij?’. Ze schoot in de lach toen ik zei dat ik dat was en dat ik die bewust datum had opgeschreven. Onze winkeldate staat en door met een vriendin te gaan, geef ik mezelf ook niet de mogelijkheid dat voornemen te laten schieten.

Ondertussen ben ik in de laatste weken van het Kraamjournal bezig. Terwijl ik ontzettend geniet van de aanwezigheid van Sara, geniet ik ook van mijn oplaadmomentjes in de ochtend. En weet ik dankzij het Kraamjournal dat ik niet de enige ben die soms onzeker is, zoekt naar nieuwe balans in haar relatie en af en toe poep onder haar nagels heeft. Ik doe wat ik vanochtend lees: ‘Keep calm and mommy on’.

Foto: www.justjet.nl

De eerste maanden met je baby zijn onvergetelijk en bijzonder. Met het Power to the Mama’s Kraamjournal kun je deze periode op een nog mooiere manier beleven. 12 weken lang word je voorzien van waardevolle info van professionals, bemoedigingen uit de Bijbel en ervaringsverhalen van andere mama’s. Je leest eerlijke, oprechte verhalen over de mooiste momenten met je baby maar ook over die momenten waarop je je misschien onzeker voelt. Daarin ben je dus niet de enige. Dit rijk geïllustreerde journal leest als een glossy magazine en is een prachtig geschenk voor (nieuwe) mama’s! Klik op de foto voor meer info.

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.