Gisteren lazen we in een blog van Sida over essentiële olie als geschenk voor je lichaam. Vandaag neemt Jolande Bijl ons mee in de geschiedenis. Want wat kreeg Maria als kraamcadeau toen Jezus geboren werd? Juist ja: goud, wierook en mirre. En die laatste twee in de vorm van olie. 

“Daarna openden ze hun kistje met kostbaarheden en boden het kind geschenken aan: goud en wierook en mirre.” (Matteüs 2:11) 

Waarom kreeg Jezus bij zijn geboorte deze kostbare geschenken aangeboden? Goud stond voor zijn koningschap, wierook voor zijn priesterschap en mirre voor zijn bestemming: Hij was geboren om te sterven, voor ons! Mirre betekent ‘bitter’. Het is de geur van het lijden. Een bijzondere geur, als we bedenken wat zijn lijden en sterven ons heeft gebracht. Maar er is ook nog een heel praktisch antwoord op de vraag: waarom juist deze geschenken? Mirre en wierook waren oliën en ik geloof dat ze niet alleen voor Jezus waren. Deze oliën brachten  power, zowel voor het kind als voor de moeder. Ten eerste bevatten mirre en wierook sterk antiseptische, antibacteriële stoffen. Ze dienden in die tijd als een natuurlijk antibioticum, bedoeld om de kwetsbare baby Jezus in leven te houden. Hij was de meest bijzondere baby die er ooit geboren is of zal worden, maar ook hij stond als mens bloot aan kinderziektes en infecties en in die tijd hadden ze nog geen antibiotica. 

Maar niet alleen Jezus had baat bij de olie; ook voor zijn moeder waren de mirre en wierook een zegen uit de hemel. Mirre is zeer verzachtend voor de huid. Het helpt bij tepelkloven en striae. Als een baby niet goed drinkt, helpt het om na het voeden een beetje verdunde, zuivere mirreolie op de tepel te doen. Dat is niet alleen goed voor de huid, maar het bevordert ook de eetlust bij de baby. Bovendien versterkt het de band tussen moeder en kind, hoe mooi is dat! Vrouwen als Maria wisten dat. In die tijd was het gebruikelijk om natuurlijke producten te gebruiken voor je welzijn en gezondheid. 

Daarnaast weten we uit onderzoek dat wierook ook helpt bij depressiviteit. Hoe groot was de kans dat Maria een postnatale depressie zou ontwikkelen? Denk je eens in haar situatie in. Ze was waarschijnlijk zo’n jaar of 14 toen ze zwanger werd, een leeftijd waarop de hormonen door je lichaam gieren. Het was ook nog eens een verboden zwangerschap, want ze was niet getrouwd. Hoe groot was de druk van haar omgeving? We weten het niet, maar je kunt je er wel iets bij voorstellen. Destijds liep je kans om gestenigd te worden als je ongehuwd zwanger was. We weten dat Jozef bij haar weg wilde gaan, maar gelukkig hield een engel hem tegen. Misschien had Maria al weeën toen het stel midden in de nacht op pad moest en een plek moest zoeken voor de bevalling. En na de geboorte van Jezus was daar ook nog eens de dreiging dat Herodes de baby wilde vermoorden. Dat is een heleboel spanning voor een jonge moeder als Maria! Wat mooi dat God zo goed voor haar zorgde, door haar wierook te geven, een olie met inhoudsstoffen die je helpen om rustig te blijven en op God te vertrouwen. Zij had het nodig, maar ook wij kunnen hier baat bij hebben. In deze blog licht ik maar een tipje van de sluier op, maar er zijn nog veel meer Bijbelse oliën die ook nu nog goed zijn voor je gezondheid, voor jou en je kind(eren). 

Wil jij ook de mirre, wierook, nardus, cederhout, cipres en andere Bijbelse oliën ervaren en meer leren over hun heilzame werking toen en nu? Kom dan naar een van onze workshops ‘Olie en de Bijbel’ (kijk op facebook.com/GeschenkenuitdetuinvanGod voor plaats en tijd). Of laat je inspireren door mijn boek: Geschenken uit de tuin van God. 

Jolande Bijl     

www.jolandebijl.nl

Foto: pixabay

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een reflectie tool waarmee 2021 lekker kan beginnen!

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.