Heb je mijn eerste blog gelezen? In mijn eerste blog over ‘groen en eerlijk’ schreef ik over mijn passie en zoektocht naar een groener en eerlijker leven. Mijn inspiratie vind ik in Psalm 8 waarin God al het moois dat hij maakte aan ons toevertrouwt. Nu de natuur weer wakker wordt uit haar winterslaap, lammetjes geboren worden en het eerste groen in de tuin verschijnt, voel ik des te meer de grootheid van zijn gift. Overweldigend om te zien en te voelen dat alles weer gaat groeien en bloeien!

Maar er is ook een andere kant

Beelden van ‘sweatshops’ waar onze kleding voor enkele centen in elkaar wordt gezet. Het tv-programma ‘Genaaid’ gaf vorig jaar een leerzaam en pijnlijk inkijkje in de mode-industrie. Duizenden mensen en kinderen die lijden onder onze honger naar meer voor minder geld. In mineur naar de TV blijven kijken helpt niet. Opstaan en iets anders doen helpt wel. Ook lijkt het maar een druppel op een gloeiende plaat. En dus zei ik: dit moet anders.

Als een berg zie ik er tegenop, de aanpak van onze kledingkasten. Met twee jongens in huis zijn er altijd te korte broeken, gaten op de knieën en vlekken waarvan ik de oorsprong niet wil weten. In mijn eigen kledingkast mis ik vaak net dat ene jurkje wat ik écht nodig heb. Duurzame kleding vind ik kostbaar en minderen lijkt me lastig.

Toch vat ik de moed op en start ik met ‘project kledingkast’. Kopen met liefde wordt mijn eerste motto. Vooral voor mezelf. Kledingstukken voor één keertje of schoenen die eigenlijk niet lekker lopen komen er niet meer in.

Na kritisch mijn kledingkast bekeken te hebben, besluit ik voor mijzelf één mooie jurk te kopen van een duurzaam merk. Een flinke uitgave, maar geloof me, andere seizoenen was ik veel duurder uit door alle goedkope ‘dit is ook wel leuk’ aankopen!

En nu naar de kast van de jongens. Dat is een grotere uitdaging. Avonden speur ik op internet naar duurzame merken die ook nog betaalbaar zijn. Ik verdrink in alle adviezen en verschillende keurmerken. Biologisch katoen is top (yeah, Hema!), maar hoe zit het met de arbeidsomstandigheden? Misschien herken je mijn verhaal, en heb je wat aan mijn ‘5 shoprules’.

1 Ik koop zoveel mogelijk tweedehands. Lang leve marktplaats en Vinted! Koop meer van één verkoper, dat scheelt verzendkosten!

2 Ik sluit regelmatig een compromis. De broeken zijn niet aan te slepen hier. Dus wel biologisch of gerecycled katoen, maar niet volledig transparant over arbeidsomstandigheden bijvoorbeeld.

3 Ik ga goed zorgen voor mijn kleding. Voorzichtig wassen, zoveel mogelijk repareren en zo min mogelijk weggooien.

4 Ik koop één stel kleding van een mooi, duurzaam merk. Dit kost wat meer, maar ik geniet er extra van. Hierna kan ik het ook weer verkopen of doorgeven.

5 Het kan ook met minder. Ik onderzoek hoeveel onderbroeken en sokken er nodig zijn om te ‘overleven’ tot de volgende wasdag. En wat blijkt? De helft van wat er in de kast ligt, heb ik eigenlijk niet nodig.

Ik hoop je te inspireren door deze tips. Geloof me, ik kom ook nog steeds af en toe thuis met een aankoop die eigenlijk compleet overbodig blijkt te zijn. Toch geloof ik dat we door alle kleine stapjes met elkaar het verschil kunnen maken. Om te zorgen voor wat ons is toevertrouwd door onze fantastische Schepper!

Heb jij nog tips voor mij en andere mama’s? Let me know in de reacties!

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.