-
01 mei 2020
-
Fashion & Lifestyle, Geloof
-
door Corine de Heer
-
4 comment
Op zoek naar groen en eerlijk – kleding
Heb je mijn eerste blog gelezen? In mijn eerste blog over ‘groen en eerlijk’ schreef ik over mijn passie en zoektocht naar een groener en eerlijker leven. Mijn inspiratie vind ik in Psalm 8 waarin God al het moois dat hij maakte aan ons toevertrouwt. Nu de natuur weer wakker wordt uit haar winterslaap, lammetjes geboren worden en het eerste groen in de tuin verschijnt, voel ik des te meer de grootheid van zijn gift. Overweldigend om te zien en te voelen dat alles weer gaat groeien en bloeien!
Maar er is ook een andere kant
Beelden van ‘sweatshops’ waar onze kleding voor enkele centen in elkaar wordt gezet. Het tv-programma ‘Genaaid’ gaf vorig jaar een leerzaam en pijnlijk inkijkje in de mode-industrie. Duizenden mensen en kinderen die lijden onder onze honger naar meer voor minder geld. In mineur naar de TV blijven kijken helpt niet. Opstaan en iets anders doen helpt wel. Ook lijkt het maar een druppel op een gloeiende plaat. En dus zei ik: dit moet anders.
Als een berg zie ik er tegenop, de aanpak van onze kledingkasten. Met twee jongens in huis zijn er altijd te korte broeken, gaten op de knieën en vlekken waarvan ik de oorsprong niet wil weten. In mijn eigen kledingkast mis ik vaak net dat ene jurkje wat ik écht nodig heb. Duurzame kleding vind ik kostbaar en minderen lijkt me lastig.
Toch vat ik de moed op en start ik met ‘project kledingkast’. Kopen met liefde wordt mijn eerste motto. Vooral voor mezelf. Kledingstukken voor één keertje of schoenen die eigenlijk niet lekker lopen komen er niet meer in.
Na kritisch mijn kledingkast bekeken te hebben, besluit ik voor mijzelf één mooie jurk te kopen van een duurzaam merk. Een flinke uitgave, maar geloof me, andere seizoenen was ik veel duurder uit door alle goedkope ‘dit is ook wel leuk’ aankopen!
En nu naar de kast van de jongens. Dat is een grotere uitdaging. Avonden speur ik op internet naar duurzame merken die ook nog betaalbaar zijn. Ik verdrink in alle adviezen en verschillende keurmerken. Biologisch katoen is top (yeah, Hema!), maar hoe zit het met de arbeidsomstandigheden? Misschien herken je mijn verhaal, en heb je wat aan mijn ‘5 shoprules’.
1 Ik koop zoveel mogelijk tweedehands. Lang leve marktplaats en Vinted! Koop meer van één verkoper, dat scheelt verzendkosten!
2 Ik sluit regelmatig een compromis. De broeken zijn niet aan te slepen hier. Dus wel biologisch of gerecycled katoen, maar niet volledig transparant over arbeidsomstandigheden bijvoorbeeld.
3 Ik ga goed zorgen voor mijn kleding. Voorzichtig wassen, zoveel mogelijk repareren en zo min mogelijk weggooien.
4 Ik koop één stel kleding van een mooi, duurzaam merk. Dit kost wat meer, maar ik geniet er extra van. Hierna kan ik het ook weer verkopen of doorgeven.
5 Het kan ook met minder. Ik onderzoek hoeveel onderbroeken en sokken er nodig zijn om te ‘overleven’ tot de volgende wasdag. En wat blijkt? De helft van wat er in de kast ligt, heb ik eigenlijk niet nodig.
Ik hoop je te inspireren door deze tips. Geloof me, ik kom ook nog steeds af en toe thuis met een aankoop die eigenlijk compleet overbodig blijkt te zijn. Toch geloof ik dat we door alle kleine stapjes met elkaar het verschil kunnen maken. Om te zorgen voor wat ons is toevertrouwd door onze fantastische Schepper!
Heb jij nog tips voor mij en andere mama’s? Let me know in de reacties!
Corine is vrouw van Robert en moeder van Teun (6) en Pijke (2). Ze is docent in het voortgezet onderwijs. Blij wordt ze van Jezus, hond Bobbi, de lente, op reis gaan en schrijven. Dat laatste doet ze hier vooral over haar kinderen en alles wat daarmee te maken heeft.
Herkenbaar! Ik vind het voor mijn zoontje wel echt lastig, want alles gaat kapot en is binnen no-time vies en (op schoenen na) gaat het tweedehands shoppen me niet zo goed af. Ik heb afgelopen herfst en nu in de lente een voorraad gekocht, waar ik het hele seizoen mee moet doen. Verder maak ik regelmatig dingen zelf.
Kringloopwinkels! Echt een uitkomst voor duurzaamheid en kinderen. Ook nog een handige: lange broeken kapot bij de knie? Maak er een korte broek van!
Mijn oudste zoontje (6) en ikzelf hebben een capsule wardrobe. Ik moet daardoor wel iets vaker wassen maar heb nog nooit een lege kast gehad. Spijkerbroeken voor mijn zoon koop ik bij de Hema en jassen tweedehands. De rest van de kledingkast zo duurzaam mogelijk evt tweedehands. mijn kinderen dragen oa carlijnq, bekind, dilling. Ik heb het geld er graag voor over, ik heb teveel gelezen over fast fashion, en schaf het daarom alleen nog in geval van nood aan. Zelf heb ik dilling,arber, studio jux en mudjeans in de kast liggen.
Leuk om te lezen, precies mijn zoektocht. Kledingbeurzen, daar is vaak veel leuks te vinden voor kids. Je moet wel een beetje ontdekken wat ‘goede’ beurzen zijn (waar niet alles op een hoop op tafel gemikt is…) Voor jezelf: iemand anders (zus of vriendin) kritisch naar je kast laten kijken, om je te helpen dat ene mislukte kledingstuk toch leuk te combineren of juist door te geven. Dan samen beslissen wat je echt mist. Kopen in tweedehands kledingwinkeltjes, er zijn echt hele toffe. Ook daarvoor geldt dat je ze even moet ontdekken, welke leveren echt waar voor je geld.