
-
08 feb 2022
-
Blogs, Geloof
-
door Daniëlle Koudijs
-
0 comment
Reageer met respect
Op de eerlijke verhalen die we delen, taboes die we bespreekbaar maken en scherpe vragen die we stellen, komen veel positieve en ook wel eens minder positieve reacties. En dat vind ik in beide gevallen mooi, want ik en wij als platform, staan open voor ieders ideeën en meningen en gaan graag met elkaar in gesprek. Er is alleen een maar. In onze DM’s en mail komen ook regelmatig reacties waar mijn oma’s oren van zouden klapperen. Reageren vinden we heel fijn, maar laat de mama’s die kwetsbaar durven zijn over onderwerpen waar je zelf eventueel anders over denkt wel in hun waarde. Reageer met respect en in liefde, alsjeblieft.
Daarom hier twee tips voor respectvolle reacties die het gesprek open houden:
1. Als ik of een van de mama’s op dit platform anders denk dan jij of andere vragen stelt dan jij, vraag dan hoe dat zit
Als het gaat om iets dat ik schrijf bijvoorbeeld, vraag dan wat ik erover denk en wat maakt dat ik op het idee kom om hierover te delen. We kunnen het er dan gewoon over hebben. Wat mij betreft kunnen we er zelfs een open gesprek over hebben, zonder dat we het met elkaar eens hoeven te worden.
2. Reageer met de ik-boodschap
Als je begint met ‘je moet je schamen’ of ‘wat een slechte moeder ben jij als…’, voelt dat als een verwijt die de nekharen overeind laat schieten. Dan kun je een primaire reactie terug verwachten. Dat is een reactie gebaseerd op emotie. Als iets je persoonlijk raakt, stromen er zomaar een hoop lelijke woorden over je lippen. In zo’n emotie communiceert het niet echt lekker, het wordt vaak van kwaad tot erger en je ‘hoort’ elkaar niet meer. Hoe kan reageren dan beter? Als je zegt: ‘Ik merk dat ik geïrriteerd raak door jouw reactie,’ schept dat ruimte om het erover te hebben. Voelt al heel anders, hè?
Een vraag stellen en reageren vanuit de ik-boodschap, geeft ruimte om erover na te denken en geeft ruimte om elkaars mening en idee te horen. De verwijtende en veroordelende toon verdwijnt dan.
Maar, dan deel je die verhalen toch niet?
Het is inderdaad makkelijker om kwetsbare verhalen en kwetsbare ideeën niet te delen. Want dan voorkom je reacties en dat scheelt een heleboel energie. Maar ik deel ze wel. Weet je waarom? We leven in een gebroken wereld met een hoop verschillende ideeën en gebroken verhalen. Die gaan we niet uit de weg en we sluiten niemand buiten. Daar met elkaar over in gesprek zijn is juist mooi.
‘Ja maar, als mensen iets doen wat niet van God is, dan moeten we ze dat toch zeggen?’
Klopt. Het is heel bijbels om elkaar scherp te houden op wat de Heer wil. Laten we elkaar alleen niet veroordelen. Dat doet Jezus ook niet. Lees Johannes 8:7-11 maar eens.
En als je me vraagt: Wat zou Jezus doen? Ik denk dat Jezus met de meest gebroken, buitengesloten en uitgekotste mensen van deze wereld aan tafel zou gaan, om hun verhaal te horen. Net als in de Bijbel.

| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee jongens en een meisje | Getrouwd met Jos | Liefhebber van goede (Italiaanse) wijn | Missionaire ondernemer | Houdt van kleinkunst, schrijven, creëren en aanbidden |