Roelienke van der Snoek is een trouwe volger van Power to the Mama’s. Toen ik haar onlangs tegenkwam in het boekje ‘PUUR! Eerlijk omgaan met je leven, je lijf, je wereld’ dat ik aan het lezen was, heb ik haar gelijk benaderd om te schrijven over het prachtige initiatief dat zij is gestart. Ze vertelt in onderstaand blog over haar zoektocht naar rentmeesterlijk omgaan met spullen, en hoe haar talent is ingezet om kinderen blij te maken. 

Ik zie het plaatje nog goed voor me: een mannetje in een ligstoel, zonnebril op, glaasje limonade erbij, parasolletje en een tevreden grijns op zijn gezicht. O, en onder zijn stoel een grote berg omgewoeld zand. En mijn verontwaardiging daarbij: de man die van de Rentmeester een talent kreeg en er niks mee deed. Hoe dom kon je zijn?!

Nu, zo’n dertig jaar later moet ik bekennen dat ik meer en meer mezelf herken in deze figuur, in elk geval meer begrip heb gekregen. Want hoe kan ik nou bijdragen aan het behoud van de aarde, ik die maar zo’n klein beetje kan doen? Ik leef in een wegwerpmaatschappij, een luxe maatschappij. Een maatschappij waarin de dingen zelfs zo gemaakt worden dat ze maar een paar jaar mee gaan en ik wel nieuwe moét kopen. Ik kan toch zeker niet zorgen dat de ijskappen minder snel smelten? En met het hergebruiken van een plastic tasje gaat heus die plastic-soep niet verdwijnen uit de oceaan. Tuurlijk, alle beetjes helpen. Maar zeg nou zelf, dat plastic zakje hergebruiken is niet wat je associeert met ‘rentmeesterschap’.

Dan ben je de baas over iets, dan draag je verantwoordelijkheid! Maar over wat dan? Over je vuilnisbakken? Dat je afval keurig scheidt? Ik heb een composthoop in de tuin! Maar zodra het regent, moet ik bekennen dat mijn aardappelschillen zo in de restafval verdwijnen…

Toch bleef de frustratie over die wegwerpmaatschappij. Ik moest iets doen! En dat stilzitten is toch niet echt mijn ding. Via een organisatie in mijn stad die zich inzet voor minderbedeelden was ik snel een hoop overtollige spullen kwijt. En hoe vaker ik kinderen met open mond naar dochterlief d’r grote berg speelgoed zag kijken, hoe meer ik me bewust werd van de enorme luxe waarin ik leef. Maar al was ik blij dat ik met mijn overtollige tweedehandsjes anderen blij kon maken, toch knaagde aan mij dat gevoel dat ook deze minderbedeelde kinderen iets nieuws verdienden!

En dat ‘talent’ uit het verhaal was voor mij niet zomaar een ander woord voor geld, maar in mijn beleving destijds een echt talent die ik zou krijgen van God. Als je je talenten in mag zetten bij je rentmeesterschap, dan wordt het natuurlijk gelijk een stuk leuker!

Ik heb een prachtig project opgezet. Restanten stof en lintjes zijn (met behulp van mensen uit het goede doel dat ik elk jaar mag steunen en vrouwen uit de kerk) omgetoverd tot nieuwe verkleedkleren voor ruim 200 kinderen. Elk jaar weer een enorm project, maar wel eentje waar ik zo blij van word! Spullen hergebruiken die anders op de vuilnisbelt komen, blije kindergezichten en vrouwen die elkaar ontmoeten en mogen ontdekken dat we samen het verschil kunnen maken! Dát is rentmeesterschap waar ik me graag voor inzet!

En mocht je ooit kaplaarzen naast de prullenbak in mijn keuken zien staan, dan heb ik eindelijk de moed en discipline opgebracht om ook de schillen door de regen en de modder naar de composthoop te brengen…

Klik hier voor de Facebookpagina van het initiatief van Roelienke en de andere vrijwilligers die helpen. Super tof!

 

 

 

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.